Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Ευρώπη ότι θα αισθανθεί τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού κύματος αν δεν σταματήσει η βία στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.
Οπως είπε είναι «αναπόφευκτο» να υπάρξουν συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της μεταναστευτικής κρίσης του 2015.
Ο Ερντογάν είπε ότι 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την επαρχία Ιντλίμπ λόγω των βομβαρδισμών του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας. Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν μπορεί να διαχειριστεί άλλο ένα μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία, σημειώνοντας ότι «κάνει ό,τι μπορεί» σε συνεργασία με τη Ρωσία ώστε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις αυτές. «Δεν θα φέρουμε μόνοι μας το βάρος 80.000 μεταναστών από το Ιντλίμπ της Συρίας που πορεύονται προς την Τουρκία», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Είναι αναπόφευκτο για την Ευρώπη να βιώσει συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 αν δεν βοηθήσει να σταματήσει η βία στην περιοχή, συνέχισε.
Όπως είπε, μια τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί αύριο στη Μόσχα για συζητήσεις γύρω από το θέμα της Συρίας και η Άγκυρα. «Το αποτέλεσμα (αυτών των συνομιλιών) θα καθορίσει τα επόμενα βήματά μας», πρόσθεσε στην ομιλία του αυτή, σε μια τελετή απονομής βραβείων στο Μέγαρο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Το Ιντλίμπ και ορισμένοι τομείς όμορων επαρχιών της Συρίας ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τη τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) και άλλες ισλαμιστικές και ανταρτικές μικρότερες ομάδες.
Έθεσε θέμα «γκρίζων ζωνών»
Νωρίτερα, το απόγευμα της Κυριακής, σε ομιλία του στα ναυπηγεία του Γκολτσούκ για την τελετή αποκάλυψης του πρώτου υποβρυχίου Piri Reis, ο Ερντογάν έθεσε θέμα για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Οσοι έχουν στοχεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδιο που έχουν κάνει με νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν τους ανήκει η κυριαρχία τους, να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο. Η ιδιοκτησία του Αιγαίου και της Μεσογείου ανήκει σε όλες τις χώρες που διαθέτουν ακτές στις θάλασσες αυτές. Και εμείς ως χώρα με τις μεγαλύτερες ακτές, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με κάθε τρόπο και μέσο».
Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς επαναφέρουν εμφατικά την τουρκική επινόηση «γκρίζων ζωνών» ενώ για πρώτη φορά ουσιαστικά η Ελλάδα σκιαγραφείται ως αντίπαλος της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Κανείς δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να μας αποκλείσει, να μας παγιδεύσει στις δικές μας ακτές, ή να κλέψει τα οικονομικά μας συμφέροντα», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να αρχίσουμε συγκρούσεις με οποιονδήποτε χωρίς λόγο ή να στερήσουμε από κάποιον τα δικαιώματά του».
Αναφερόμενος μάλιστα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο που έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία με τη Λιβύη τόνισε ότι «όσοι στέκονται απέναντί μας δεν έχουν αίσθηση του διεθνούς δικαίου και των νόμων αλλά ούτε και έλεος».
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ακόμη ότι «με τα έξι υποβρύχια που θα είναι έτοιμα έως το 2027, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας μας σε κάθε περιοχή δικαιοδοσίας μας, ειδικά στη Μεσόγειο».
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε: «Η ένταξη των υποβρυχίων στον στόλο της χώρας μας θα συμβάλλει στη δράση, στο κύρος και στη δύναμη αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Το Ναυτικό μας θα προστατεύει με μεγαλύτερη ισχύ τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα μας στη Γαλάζια Πατρίδα, όπως και αυτά των αδελφών μας στην Κύπρο».