Επιμένει προκλητικά η Αγκυρα: Η NAVTEX για το Καστελόριζο είναι στη δική μας υφαλοκρηπίδα - iefimerida.gr

Επιμένει προκλητικά η Αγκυρα: Η NAVTEX για το Καστελόριζο είναι στη δική μας υφαλοκρηπίδα

Το Ορουτς Ρέις
Η Τουρκία σχεδιάζει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα/ Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA/ TOLGA BOZOGLU
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση και -μεταξύ άλλων- αναφέρει πως θα προχωρήσει σε έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου, ενώ, συνεχίζοντας την προκλητική στάση της Άγκυρας, κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές θέσεις.

Η Αγκυρα, απαντώντας στο διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ, υποστηρίζει πως το σημείο στο οποίο θα μεταβεί το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και κατηγορεί την Ελλάδα πως οι ενστάσεις που προβάλλει καταδεικνύουν μια μαξιμαλιστική στάση που δεν έχει σχέση με το Διεθνές Δίκαιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι στο πλαίσιο των τρεχουσών δραστηριοτήτων για υδρογονάνθρακες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει κοινοποιηθεί η NAVTEX και έχει ανακοινωθεί ότι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα πραγματοποιήσει μια νέα σεισμική έρευνα δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και συνεχίζει αναφέροντας: «Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Oruc Reis είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη».

«Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελόριζο. Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την Τουρκία, «δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί με επιφάνεια 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, να δημιουργεί 40.000 τετραγωνικά χιλιομέτρα υφαλοκρηπίδας». «Για αυτόν τον λόγο, απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας», τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ και καταλήγει: «Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

Παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα για να ρίξει τους τόνους ο Ερντογάν

Μετά την ένταση και τον συναγερμό στο Αιγαίο που προκάλεσε η απόφαση της Αγκυρας να εκδώσει NAVTEX για έρευνα ανοιχτά του Καστελόριζου και την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, ΗΠΑ και Γερμανία με παρεμβάσεις τους προς τον Ερντογάν επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους, την ώρα που τουρκικά πολεμικά πλοία έπλεαν για να συνοδεύσουν το Oruc Reis, ενώ ο ελληνικός στόλος τέθηκε σε ετοιμότητα.

Χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε τα ξημερώματα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία Άγκυρα ΥΠΕΞ Καστελόριζο NAVTEX
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ