H Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αν και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως Μέρκελ-Ερντογάν συζήτησαν για Λιβύη, Συρία, κορωνοϊό και τουρισμό, ωστόσο φαίνεται πως στην τηλεφωνική συζήτηση τέθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, με τις προκλήσεις της Αγκυρας για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που προκάλεσαν οι κινήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο.
Η παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ είναι ουσιαστική η δεύτερη από τον διεθνή παράγοντα, καθώς χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την Τουρκία να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου.
Τι αναφέρει η Τουρκία για την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν
Η τουρκική προεδρία ανάρτησε tweet τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά την επικοινωνία Μέρκελ- Ερντογάν, στο οποίο γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο της συνομιλίας. Στην ανάρτηση αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία και συζητήθηκαν βήματα για την ανάπτυξη διμερών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού.
Το τηλεφώνημα Μέρκελ, μία ημέρα μετά την επίσκεψη Μάας στην Αθήνα
Η τηλεφωνική επικοινωνία της Μέρκελ με τον Ερντογάν ήρθε μόλις μία ημέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Αθήνα. Χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε πως «η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις τελευταίες κινήσεις της Αγκυρας ως έναν ακόμη κρίκο στις επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πιθανόν η Τουρκία να ενοχλείται «από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες».
Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι «σε συζητήσεις, συνομιλίες που είχα και που αναφερθήκαμε στην Τουρκία, διαπιστώσαμε, διαπίστωσα και εγώ, και επιβεβαιώνω τα όσα είπατε και εσείς, κύριε πρωθυπουργέ, αυτό που αντικατοπτρίζεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιπροσωπεύει τις συστάσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών-μελών, ότι έχουμε ξεκάθαρη στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο».
Σε επιφυλακή ο ελληνικός στόλος για τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο
Την ίδια ώρα στο Αιγαίο ο ελληνικός στόλος παραμένει σε επιφυλακή και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Αγκυρας, μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης.
Υπενθυμίζεται πως από το μεσημέρι της Τρίτης βγήκαν στο Αιγαίο 19 τουρκικά πολεμικά πλοία θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού το ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Η Αγκυρα, παρά τις προειδοποιήσεις, δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και χθες το βράδυ υπήρξαν πληροφορίες πως τα 19 τουρκικά πολεμικά πλοία κινούνταν προς την Αττάλεια, όπου και έχει ναυλοχήσει το ωκεανογραφικό πλοίο «Oruc Reis».
Από την πλευρά τους, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει από νωρίς χθες την πλειοψηφία του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο, καθώς το 85% του στόλου βρίσκεται κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία.