«Αυτό δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή» ήταν το κεντρικό μήνυμα του διαγγέλματος του Μπόρις Τζόνσον μία ώρα πριν το Brexit γίνει και επισήμως πραγματικότητα.
«Αυτό δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή. Είναι η στιγμή της αυγής, η στιγμή που σηκώνεται η αυλαία σε μία νέα πράξη της μεγάλης εθνικής μας παράστασης. Και ναι, είναι η στιγμή να χρησιμοποιήσουμε τις νέες δυνάμεις, την ανάκτηση της κυριαρχίας μας για να φέρουμε σε πέρας τις αλλαγές για τις οποίες ψήφισαν οι πολίτες», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του για το Brexit.
Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι το Brexit είναι η σωστή και δημοκρατική επιλογή που θα ξεδιπλώσει την πλήρη δυναμική της χώρας, καθώς, παρά τις αξιοθαύμαστες, όπως είπε αξίες της, η ΕΕ έχει αναπτυχθεί προς μια κατεύθυνση που δεν ταιριάζει πια στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Είναι δυνητικά η στιγμή της πραγματικής εθνικής ανανέωσης και αλλαγής, το ξημέρωμα μίας νέας εποχής, στην οποία δε δεχόμαστε πλέον ότι οι ευκαιρίες της ζωής σας και της οικογένειάς σας εξαρτώνται από το μέρος στο οποίο μεγαλώσατε», είπε ο Μπόρις Τζόνσον και υποσχέθηκε να προσφέρει ελπίδα και ευκαιρίες σε κάθε περιοχή της χώρας.
Ο Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε τα ανάμικτα συναισθήματα ελπίδας, αγωνίας και απώλειας, αλλά διαβεβαίωσε ότι η είναι ευθύνη του να ενώσει τη χώρα. «Θέλουμε αυτή να είναι η αρχή μίας νέας εποχής φιλικής συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία, μια Βρετανία που είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη και πραγματικά παγκόσμια στο εύρος και τις φιλοδοξίες της» είπε.
Αναφερόμενος στις δυνατότητες και τα κεφάλαια που διαθέτει η χώρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να μετατρέψει αυτή την ευκαιρία σε μία συγκλονιστική επιτυχία.
Οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών μετά το Brexit
«Η Σκοτία θα επιστρέψει στην καρδιά της Ευρώπης ως ανεξάρτητη χώρα» υποσχέθηκε σε μήνυμά της στο Twitter η πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Στέρτζον, λίγο μετά τις 23.00, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε εκτός της ΕΕ.
«Το ΗΒ άφησε την ΕΕ. Είμαστε φιλόδοξοι, με αυτοπεποίθηση και αισιόδοξοι για το μέλλον μας, ως κύριοι του πεπρωμένου μας και δύναμη μια για πάντα στον κόσμο» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ.
Από την πλατεία του κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του κόμματος Brexit Νάιτζελ Φαράζ, αμέσως μετά τις 23.00, δήλωσε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι είναι η «στιγμή χωρίς επιστροφή», η επικράτηση αυτών που νίκησαν το κατ’ αυτόν«κατεστημένο».
To Brexit στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Ενθουσιασμένες ή απογοητευμένες: οι βρετανικές εφημερίδες διατήρησαν στο Brexit μια υποδοχή αντίστοιχη με την κατάσταση που επικρατεί στη Βρετανία, μοιρασμένη.
«Σημείο εκκίνησης: το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε την ΕΕ», αναφέρουν οι Times στο πρωτοσέλιδό τους για να περιγράψουν την κατάσταση στη χώρα, η οποία τώρα θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να ορίσει νέες σχέσεις με την ΕΕ, αλλά και με τρίτες χώρες, κυρίως τις ΗΠΑ.
Η ταμπλόιντ Daily Express χαιρετίζει «ένα νέο ένδοξο Ηνωμένο Βασίλειο», αφού αποχώρησε από την ΕΕ έπειτα από 47 χρόνια ταραγμένου γάμου και τρεις αναβολές.
«Το Brexit έγινε», γράφει στον ιστότοπό της η Daily Mail, ενώ η Daily Telegraph, που τάσσεται υπέρ του Brexit και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, παρουσίασε τα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού για την επιβολή τελωνειακών ελέγχων στα ευρωπαϊκά προϊόντα και σχολιάζει στο κεντρικό της άρθρο: «Συγχαρητήρια βρετανικέ λαέ, επιτέλους εκτός».
Όμως πολλές εφημερίδες αναρωτιούνται για τη συνέχεια, αναφερόμενες και στον διχασμό που εξακολουθεί να επικρατεί στη χώρα.
«Τα ανάμικτα συναισθήματα την ημέρα του Brexit δείχνουν ότι η Νρετανία δεν νιώθει καλά με τον εαυτό της», γράφει η Guardian.
«Και τώρα;», αναρωτιέται η εφημερίδα “i” που διανέμεται δωρεάν.
Η Daily Record, μια σκοτσέζικη ταμπλόιντ, εμφανίζει το νέο νόμισμα των 50 πενών που δημιουργήθηκε με την ευκαιρία του Brexit αντικαθιστώντας τις λέξεις «ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα κράτη» που είναι χαραγμένες πάνω του σε «απομονωμένη, πιο αδύναμη και διχασμένη».