«Το Brexit έφτασε με μια βροντή, αλλά φεύγει με ένα κλαψούρισμα», αναφέρει το Politico σε δημοσίευμά του σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Το Brexit θα είναι γεγονός τα μεσάνυχτα, όταν και ο Μπόρις Τζόνσον θα μιλήσει για την «αυγή μιας νέας εποχής» σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά από την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου θα πραγματοποιηθεί σόου με ρολόι που μετρά αντίστροφα, φώτα και λέιζερ. Μπορεί να αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, ωστόσο, φαίνεται ότι το ζήτημα δεν αποτελεί θέμα συζήτησης ούτε στις χώρες της ΕΕ, αλλά ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οπως αναφέρει το Politico, το Brexit δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης μεταξύ της επιχειρηματικής ελίτ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και είναι ουσιαστικά ταμπού στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη Βρετανία, η εβδομάδα του Μπόρις Τζόνσον γέμισε με συζήτηση για την αμφιλεγόμενη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας και τη «διαμάχη» με την Ουάσινγκτον για το ρόλο της Huawei στα κινητά δίκτυα της Βρετανίας, πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Λονδίνο την Πέμπτη. Και ενώ το Brexit μπορεί να έχει γεμίσει χίλιες σελίδες και δισεκατομμύρια αναζητήσεις στη Google, ωστόσο, δεν απασχολεί, πλέον, ιδιαίτερα τα ΜΜΕ παγκοσμίως καθώς γεγονότα όπως ο θάνατος του Κόμπι Μπράιαντ, η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ και οι αυστραλιανές πυρκαγιές βρίσκονταν στα κορυφαία θέματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θα αλλάξουν και πολλά μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Οπως σημειώνει το Politico, χαρακτηριστικά, ο κόσμος το πρωί του Σαββάτου θα ξυπνήσει με εικόνες από ψηφοφόρους του Brexit τυλιγμένους με σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου και φορώντας καπέλα στα ίδια χρώματα, στη σκιά του Μπιγκ Μπεν. Ωστόσο, δεν γίνει κάτι ιδιαίτερο ούτε καν στον Μπιγκ Μπεν, που είναι κλειστός για επισκευές. Οταν τελειώσουν όλα αυτά, θα έρθει η πραγματικότητα της μακράς μεταβατικής περιόδου. Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος -και πιθανότατα πάνω από μια δεκαετία, για να γίνουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.
Οι Βρετανοί δεν θέλουν να ακούσουν για το Brexit
Οι περισσότεροι Βρετανοί δεν θέλουν να ακούσουν για το Brexit πια, παρόλο που έδωσαν στον Μπορίς Τζόνσον κυβέρνηση πλειοψηφίας τον Δεκέμβριο για να ολοκληρώσει το Brexit. Σύμφωνα με τον Σκοτ Καρν, Βρετανό που εργάζεται στο Λονδίνο και ζει στις Βρυξέλλες, «οι Βρετανοί θέλουν απλά να φύγει ο Brexit. Ακόμα κι αν σκέφτονται ότι είναι σκ@@α -, θέλουν απλά κάτι διαφορετικό για να μιλήσουν».
Στις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν την ημέρα του Brexit θλιβερή, αλλά όχι κάτι για να ασχοληθούν. «Μέχρι το 2019 ήμασταν αγανακτισμένοι», δήλωσε ένας επικεφαλής προσωπικού της ΕΕ. «Στην αρχή υπήρχε η ελπίδα ότι δεν θα συμβεί [Brexit]. Τότε ερωτηθήκαμε τι μπορούμε να κάνουμε για το διαχειριστούμε. Τώρα είναι απλώς "το καταφέρατε"», προσθέτει.
Ενας άλλος υπάλληλος που συμμετείχε στις συνομιλίες, όπως σημειώνει το Politico, μιλώντας για τα χρόνια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, τα παρομοιάζει με μια κοπέλα «που ο φίλος της την παράτησε σκληρά και αργά». Για άλλους πάλι υπάρχει ένα διαφορετικό δέσιμο. Μια Βρετανίδα, που γνώρισε τον Ολλανδό άντρα της στις Βρυξέλλες, είπε στον αρθρογράφο του Politico Ράιαν Χιθ: «Τα παιδιά αυτά δεν θα υπήρχαν χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οφείλουμε την οικογένειά μας στη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ. Είναι λυπηρό να σκεφτόμαστε τις οικογένειες που ποτέ δεν θα υπήρχαν λόγω αυτού».
Πλέον, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να μετατραπεί σε ανταγωνιστή χαμηλού φόρου. Οσο περισσότερο, όμως, επιχειρείται από τη χώρα να αποκλίνει από τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί για να διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία. Οποια και αν είναι η ρητορική από τη Ντάουνινγκ Στριτ, το Brexit είναι αναπόφευκτα το τελευταίο στάδιο της εξόδου από την αυτοκρατορία και τις παγκόσμιες φιλοδοξίες ηγεσίας.