Ελβετική εφημερίδα για ελληνοτουρκικά: «Ελληνες, οι νέοι ήρωες της Ευρώπης» - iefimerida.gr

Ελβετική εφημερίδα για ελληνοτουρκικά: «Ελληνες, οι νέοι ήρωες της Ευρώπης»

ελληννοτουρκικά πολεμικό πλοίο
Στιγμιότυπο από κοινή στρατιωτική άσκηση της Ελλάδας με τα ΗΑΕ © Greek Defense Ministry via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εβδομάδα εξελίξεων για τα ελληνοτουρκικά με κορύφωση την ερχόμενη Πέμπτη, όπου στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών θα αποφασιστεί η επιβολή ή όχι κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την παραβατική της στάση στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Σε άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τον τίτλο «Θα παραμείνει ο Οθωμανός κουρσάρος στο λιμάνι;» ο αρθρογράφος αναρωτιέται, εάν το ερευνητικό Ορούτς Ρέις, το οποίο συνδέθηκε με την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, θα παραμείνει στην Αττάλεια, όπου επέστρεψε την περασμένη Κυριακή, δίνοντας το στίγμα ύφεσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχέσεις ΕΕ με την Τουρκία

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Eξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, που αφήνει ελπίδες ότι θα οδηγήσει και σε άλλα βήματα προς την κατεύθυνση του διαλόγου» σημειώνει ο Γερμανός αρθρογράφος. «Ο Μπορέλ εδώ και εβδομάδες προσπαθεί γι αυτό σε στενή συνεννόηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας στο Βερολίνο. Όταν τέλος Αυγούστου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πίεζαν για επιβολή κυρώσεων στη Τουρκία, και οι δύο πάτησαν φρένο. Απείλησαν μεν με κυρώσεις, αλλά έκαναν σαφές ότι θα πρέπει πρώτα να δοθεί μια ευκαιρία στο διάλογο και μέχρι το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής να διερευνηθούν όλα τα κανάλια ύφεσης ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Τώρα όμως η προθεσμία πέρασε και την Πέμπτη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες και το ερώτημα είναι πώς η ΕΕ επιθυμεί να διαμορφώσει τις σχέσεις με την Τουρκία. Διάλογος ή κυρώσεις, προσέγγιση ή αντιπαράθεση; Αυτές είναι οι επιλογές. Και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ένα ιστορικής σημασίας σταυροδρόμι, όπως το περιέγραψε ο Μπορέλ».

Ως προς το τελευταίο, στην εφημερίδα die Welt ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ αναφέρεται σε μια από τις πτυχές των ευρωτουρκικών σχέσεων, την πτυχή του προσφυγικού. Η θέση του συμπυκνώνεται στο ότι σε αυτόν τον τομέα η Τουρκία πρέπει να είναι εταίρος της ΕΕ. Αναφορικά με τις αναμενόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια νέα νομοθεσία ασύλου ο Γερμανός υπουργός δίνει προτεραιότητα στην καταπολέμηση των αιτίων που οδηγούν στην προσφυγιά. «Το ίδιο σημαντική είναι και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας από σπείρες διακινητών αλλά και η δημιουργία νόμιμων προσφυγικών οδών, εξάλλου η Ευρώπη υπήρξε ανέκαθεν ήπειρος διακίνησης προσφυγικών ροών», σημειώνει ο Κρίστιαν Ρoτ και συνεχίζει: «Αλλά το κλειδί είναι οι ανθεκτικές εταιρικές σχέσεις με χώρες προέλευσης, διέλευσης και υποδοχής προσφύγων. Και σε αυτές ανήκει ιδιαίτερα η Τουρκία παρά τις τελευταίες εντάσεις. Ως χώρα υποδοχής πάνω από 4 εκατομ. πρoσφύγων η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να υπολογίζει στην ευρωπαϊκή στήριξη.»  

France first;

Σύμφωνα με την Handelsblatt η ελληνοτουρκική κρίση φαίνεται να είναι ένα ακόμη πεδίο διαφωνιών κυρίως στην εξωτερική πολιτική ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία παρά τη φαινομενική σύμπλευση των δύο χωρών, οι οποίες περιγράφονται ως ατμομηχανή της ΕΕ. «Οι ρόλοι αλλάζουν, πότε εμφανίζεται το Βερολίνο πιο σκληρό, πότε το Παρίσι. Αλλά η  βασική διένεξη παραμένει η ίδια. Από την οπτική γωνία του Βερολίνου ο Μακρόν ενεργεί πάρα πολύ παρορμητικά, πολύ αυθαίρετα, σύμφωνα με το μότο «πρώτα η Γαλλία και η Ευρώπη θα μας ακολουθήσει» επισημαίνει ο αρθρογράφος της παραθέτοντας, ως ένα από τα πολλά παραδείγματα, τη διένεξη στην ανατολική Μεσόγειο. «Ο Γάλλος πρόεδρος τηρεί σκληρή πολιτική, αντίθετα η Μέρκελ και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών θέλουν να διαμεσολαβήσουν ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Την ώρα που το Βερολίνο πραγματοποιεί διακριτικά συνομιλίες ο Γάλλος πρόεδρος στέλνει μαχητικά και μια φρεγάτα ως χειρονομία στήριξης προς την Ελλάδα. Αρχές της εβδομάδας το Παρίσι ανακοίνωσε ότι πωλεί 18 Rafale και πολλές φρεγάτες στην Αθήνα με το επιχείρημα ότι ο εξοπλισμός βοηθά στο να τεθεί η Άγκυρα υπό έλεγχο. Το Βερολίνο παρακολουθεί με αυξημένη ενόχληση την επίδειξη ισχύος του Μακρόν στη Μεσόγειο» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί την στρατηγική λήψης μέτρων κατά του Ερντογάν από ελάχιστα υποσχόμενη την επιτυχία μέχρι αντιπαραγωγική. Από την οπτική γωνία του Βερολίνου χρειάζονται πρωτοβουλίες ύφεσης. Ο σύμβουλος της Μέρκελ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Γιαν Χέκερ και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας κάνουν συζητήσεις με υπουργούς και στρατηγικούς συνομιλητές σε Αθήνα και Άγκυρα» αναφέρει ο αρθρογράφος. Στο άρθρο φιλοξενείται και η άποψη του Νιλς Σμιντ, βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος προς επίρρωση της αντιπαραγωγικής γαλλικής στάσης στην ανατολική Μεσόγειο. «Η ενεργητική παρουσία του Μακρόν κάνει καλό στην Ευρώπη, αλλά οι γαλλικές πρωτοβουλίες πρέπει να τροφοδοτούνται μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο» υποστηρίζει ο Σμιτ για να προσθέσει ότι «η μονομερής γαλλική στήριξη προς την Ελλάδα δυσκολεύει λύση δια διαπραγματεύσεων διότι μειώνει την ετοιμότητα των Αθηνών για συμβιβασμό.»

Έλληνες, «Οι νέοι ήρωες της Ευρώπης»

Τέλος από την αρθρογραφία του Σαββατοκύριακου επισημαίνουμε άρθρο στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung με τον τίτλο «Οι νέοι ήρωες της Ευρώπης». Ο αρθρογράφος αναφέρεται στην Ελλάδα και τα πολλά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει παράλληλα, τις στρατιωτικές απειλές από τον Ερντογάν, το προσφυγικό μέχρι την πανδημία. «Κανείς δεν θα το πίστευε για την Ελλάδα. Ελέγχει αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο όλες αυτές τις κρίσεις», παρατηρεί η αρθρογράφος.«Είναι η Ελλάδα εκείνη που αποκρούει τις στρατιωτικές επιθέσεις της Τουρκίας, οι οποίες βασικά απευθύνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι η Αθήνα εκείνη που αντιστάθηκε στις προσπάθειες εκβιασμού του Τούρκου προέδρου, ο οποίος επιχείρησε να κατευθύνει προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη (…) Ενώ πριν από λίγα χρόνια ήταν ο ασθενής της Ευρώπης, σήμερα οι Έλληνες έχουν γίνει ασπίδα άμυνας κατά του Ερντογάν και των προσφύγων (που έστειλε). Τα υποτιμητικά πρωτοσέλιδα της Bild στο απόγειο της δημοσιονομικής κρίσης "Δεν θα πάρετε ψίχουλο από μας" ή "Πουλήστε τα νησιά σας χρεοκοπημένοι Έλληνες" διαβάζονται σήμερα σαν από μια άλλη, μακρινή εποχή.» 

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ