Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Ταϊβάν: Η 1η έπειτα από πέντε χρόνια -«Θύελλα» επικρίσεων - iefimerida.gr

Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Ταϊβάν: Η 1η έπειτα από πέντε χρόνια -«Θύελλα» επικρίσεων

σκιες παραθυρο
Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Ταϊβαν / apimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αρχές της Ταϊβάν προχώρησαν χθες Πέμπτη στην πρώτη εκτέλεσε θανατοποινίτη έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια.

Προκαλώντας θύελλα επικρίσεων από πλευράς οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τόνισαν ότι η εξέλιξη αποτελεί «τεράστια οπισθοδρόμηση» για τη νήσο.

Εκτελεστικό απόσπασμα στην Ταϊβάν

Ο Χουάνγκ Λιν-κάι, 32 ετών, κρίθηκε ένοχος για τον φόνο με στραγγαλισμό της πρώην συντρόφου του και της μητέρας της το 2018. Θανατώθηκε από εκτελεστικό απόσπασμα χθες στο τέλος της ημέρας. Τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε ο άνδρας ήταν «απάνθρωπα», πρόδιδαν απόλυτη «αναισθησία», ήταν «ιδιαζόντως ειδεχθή», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την εκτέλεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη νήσο έχουν γίνει 36 εκτελέσεις αφότου το μορατόριουμ στην εφαρμογή της εσχάτης των ποινών αποφασίστηκε από το κοινοβούλιο να αρθεί το 2010. Η εκτέλεση είναι η πρώτη αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, τον Μάιο του 2024. Επί προεδρίας της προκατόχου του, της Τσάι Ινγκ-γουέν, έγιναν δύο εκτελέσεις. Και οι δυο τους ανήκουν στο Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (ΔΠΚ).

Επί προεδρίας Μα Γινγκ-τζέου (2008-2016), του αντίπαλου κόμματος Κουομιντάνγκ (KMT), οι αρχές της Ταϊβάν προχώρησαν σε 33 εκτελέσεις.

Τον Σεπτέμβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η θανατική ποινή πρέπει να «περιορίζεται σε ιδιαίτερες και εξαιρετικές» υποθέσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την Ι-Λινγκ Τσιού, διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ασία, η χθεσινή εκτέλεση ήταν «σοκαριστική και σκληρή εξέλιξη».

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ταϊβάν, με μια μονοκοντυλιά, εκμηδένισε πολλά χρόνια προόδου κατακτημένης με σκληρούς αγώνες προς την κατάργηση της θανατικής ποινής. Αυτό είναι τεράστιο πισωγύρισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ταϊβάν», επισήμανε η ίδια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε πως καταδικάζει τα εγκλήματα που είχε διαπράξει ο Χουάνγκ Λιν-κάι «με τον πιο σθεναρό τρόπο», θυμίζοντας ταυτόχρονα όμως πως αντιτίθεται στη θανατική ποινή «σε κάθε περίπτωση».

«Η ΕΕ ζητεί κατά συνέπεια η Ταϊβάν να εφαρμόσει και να διατηρήσει το de facto μορατόριουμ και να ασκήσει συνεπή πολιτική ενόψει της πλήρους κατάργησης της θανατικής ποινής» στη χώρα, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης (ΕΥΕΔ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο παρελθόν το Κουομιντάνγκ, πλέον αξιωματική αντιπολίτευση στην Ταϊβάν, επέκρινε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, κρίνοντας πως «στην πράξη» κατήργησε τη θανατική ποινή.

Χθες, το KMT απαίτησε οι αρχές να προχωρήσουν στην εκτέλεση των 36 θανατοποινιτών που απομένουν αφού εξαντληθούν τα ένδικα μέσα στους.

Άλλοτε δικτατορία, η Ταϊβάν θεωρείται σήμερα από τις πιο προοδευτικές δημοκρατίες στην Ασία, ωστόσο δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της θανατικής ποινής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ