Φρένο στην είσοδο τουριστών σε γραφικά σοκάκια της ιστορικής συνοικίας Γκίον του Κιότο, όπου συρρέουν για να δουν από κοντά τις εντυπωσιακές γκέισες, βάζει η μεγαλούπολη της Ιαπωνίας, καθώς οι Αρχές της χώρας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο του μαζικού τουρισμού.
Οι κάτοικοι της αρχαίας πρωτεύουσας της Ιαπωνίας τρίβουν μεν τα χέρια τους με ικανοποίηση λόγω της οικονομικής άνθησης από την επιστροφή των τουριστών στο Κιότο στα προ πανδημίας επίπεδα, από την άλλη όμως δυσανασχετούν με την πολυκοσμία και τα συχνά περιστατικά αδιακρισίας και ανάρμοστης συμπεριφοράς πολλών επισκεπτών.
Αδιάκριτοι τουρίστες φωτογραφίζουν με τα κινητά τους τις γκέισες – ή γκέικο στην τοπική διάλεκτο -, που κυκλοφορούν τα βράδια στη συνοικία Γκίον του Κιότο, αγνοούν τις προειδοποιητικές πινακίδες που τους ζητούν να κρατούν αποστάσεις και να μην αγγίζουν τα πανάκριβα κιμονό των γυναικών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν διστάζουν να μπουν και στις αυλές των σπιτιών τους.
Τουρίστες συμπεριφέρονται «σαν παπαράτσι»
Προ διμήνου αντιπροσωπεία κατοίκων της συνοικίας αυτής κάλεσε τις Αρχές του Κιότο να πάρουν μέτρα κατά των άτακτων τουριστών τονίζοντας ότι το Γκίον «δεν είναι θεματικό πάρκο».
Αξιωματούχοι του Κιότο είπαν ότι απαγόρευση της εισόδου των τουριστών στα στενοσόκακα όπου κυκλοφορούν οι γκέισες του Γκίον θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα, αν και δεν διευκρίνισαν πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί το μέτρο. Ωστόσο, η κεντρική λεωφόρος Χαναμικότζι θα παραμείνει ανοικτή για τους τουρίστες.
Ο Ισοκάζου Ότα, μέλος του δημοτικού συμβουλίου, είπε ότι ορισμένοι τουρίστες συμπεριφέρονται σαν ερασιτέχνες παπαράτσι όταν εντοπίζουν κάποια γκέισα να βαδίζει σε στενοσόκακο του Γκίον, πολλά εκ των οποίων έχουν πλάτος μόλις δύο μέτρων.
Μέχρι τώρα έχουν αποτύχει οι προσπάθειες – μεταξύ άλλων με πινακίδες και χρηματικά πρόστιμα – να μην φωτογραφίζουν οι τουρίστες χωρίς τη συναίνεσή τους τις γκέισες, που είναι απλώς επαγγελματίες διασκεδάστριες, οι οποίες προσλαμβάνονται για να δίνουν παραστάσεις και να αλληλεπιδρούν με τους επισκέπτες στη διάρκεια δείπνων και άλλων εκδηλώσεων και όχι εργαζόμενες στη βιομηχανία του σεξ, όπως εσφαλμένα πιστεύεται.
Η Ιαπωνία αντιμέτωπη με τον υπερτουρισμό
Το Κιότο δεν είναι ο μοναδικός προορισμός στην Ιαπωνία που αντιμετωπίζει προβλήματα με τον υπερτουρισμό μετά την άρση των μέτρων για την πανδημία της Covid-19 τον Απρίλιο του 2023.
Προ ημερών οι Αρχές της περιφέρειες Γιαμανάσι ανακοίνωσαν ότι θα χρεώνουν πλέον 2.000 γιεν (κάπου 12,30 ευρώ) την αναρρίχηση στο ύψους 3.776 μ. όρος Φούτζι, όπου πολλοί ορειβάτες αφήνουν σκουπίδια ή διακινδυνεύουν την υγεία και την ασφάλειά τους επιχειρώντας χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό την ανάβαση χωρίς ενδιάμεσες στάσεις στην κορυφή. Παράλληλα θα βάλουν ένα πλαφόν στον αριθμό των ημερήσιων επισκεπτών από τον Ιούλιο, όταν αρχίζει η σεζόν της αναρρίχησης στο Φούτζι.
Τον Ιανουάριο ο αριθμός των ξένων τουριστών στην Ιαπωνία εκτινάχθηκε στα 2,69 εκατ. - αύξηση κατά σχεδόν 80% σε σύγκριση με πέρυσι – αγγίζοντας τα επίπεδα του 2019 τον ίδιο μήνα. Ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών προέρχονταν από τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και την Κίνα.