Μια πρωτοποριακή επιστημονική ανακάλυψη υπόσχεται να αλλάξει ριζικά το μέλλον της οδοντιατρικής φροντίδας.
Ερευνητές του King’s College London, σε συνεργασία με το Imperial College London, κατάφεραν για πρώτη φορά να αναπτύξουν ανθρώπινα δόντια σε εργαστηριακές συνθήκες, δημιουργώντας μια εναλλακτική, φυσική λύση στα σφραγίσματα και τα εμφυτεύματα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ιndependent, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα εξειδικευμένο υλικό που μιμείται το φυσικό μικροπεριβάλλον ανάπτυξης των δοντιών, επιτρέποντας στα κύτταρα να επικοινωνούν και να ενεργοποιούν τη διαδικασία σχηματισμού νέου δοντιού.
Το έργο αποτελεί αποτέλεσμα μελέτης για τουλάχιστον δέκα χρόνια.
Η επικεφαλής του προγράμματος, Δρ Άνα Ανγκέλοβα-Βολπόνι, διευθύντρια του Τομέα Αναγεννητικής Οδοντιατρικής στο King’s College, τόνισε ότι η ανακάλυψη αυτή «μπορεί να φέρει επανάσταση στην οδοντιατρική φροντίδα».
Η μελέτη βασίζεται στην παρατήρηση ότι ορισμένα ζώα, όπως οι καρχαρίες και οι ελέφαντες, έχουν τη φυσική ικανότητα να αναπτύσσουν νέα δόντια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, κάτι που στους ανθρώπους δεν συμβαίνει, καθώς διαθέτουν μόνο μία μόνιμη οδοντοστοιχία.
Τα εργαστηριακά δόντια αναπτύσσονται από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς
Σε αντίθεση με τις σημερινές οδοντιατρικές πρακτικές, τα εργαστηριακά δόντια που αναπτύσσονται από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς θα έχουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης στη γνάθο, προσφέροντας φυσική ανθεκτικότητα και την ικανότητα αυτοΐασης.
Ο ερευνητής Σουετσέν Ζανγκ εξήγησε ότι τα σφραγίσματα, αν και ευρέως χρησιμοποιούμενα, αποδυναμώνουν τη δομή του δοντιού με την πάροδο του χρόνου και έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Τα εμφυτεύματα, από την άλλη, απαιτούν επεμβατική διαδικασία και δεν αποκαθιστούν πλήρως τη φυσική λειτουργία του δοντιού, ενέχοντας και κινδύνους απόρριψης.
«Τα καλλιεργημένα δόντια είναι μια βιολογικά συμβατή λύση, με αυξημένη αντοχή και διάρκεια ζωής. Προσφέρουν μια πιο φυσική, βιώσιμη προσέγγιση στη σύγχρονη οδοντιατρική», δήλωσε ο Ζανγκ.
Προηγούμενες προσπάθειες αναγέννησης δοντιών είχαν αποτύχει λόγω ανεπαρκούς επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων. Η νέα έρευνα ανοίγει τον δρόμο για δύο ενδεχόμενες μεθόδους: είτε την πλήρη ανάπτυξη του δοντιού στο εργαστήριο πριν από την εμφύτευση, είτε την άμεση τοποθέτηση κυττάρων στη γνάθο ώστε να εξελιχθούν επιτόπου σε φυσικό δόντι.
Η Δρ Ανγκέλοβα-Βολπόνι σημείωσε πως «η εξέλιξη τέτοιων τεχνολογιών μπορεί να αναβαθμίσει ριζικά τις πρακτικές οδοντιατρικής αποκατάστασης και αναγέννησης, δίνοντας στους ασθενείς μία πιο φυσική και μακροχρόνια λύση».