Δημοσκόπηση: Οι Γάλλοι προετοιμάζονται για το οικονομικό σοκ της επερχόμενης ενεργειακής κρίσης -Τα στοιχεία - iefimerida.gr

Δημοσκόπηση: Οι Γάλλοι προετοιμάζονται για το οικονομικό σοκ της επερχόμενης ενεργειακής κρίσης -Τα στοιχεία

Πολίτες περπατούν στη Γαλλία
Πολίτες περπατούν στη Γαλλία/ Φωτογραφία: AP Photo-Michel Euler
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Γάλλοι ανησυχούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και προετοιμάζονται για το οικονομικό σοκ της επερχόμενης ενεργειακής κρίσης, όπως δείχνει, μεταξύ άλλων, δημοσκόπηση.

Ειδικότερα, οι Γάλλοι ανησυχούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφομοιώνουν τα μαθήματα της υγειονομικής κρίσης, προετοιμάζονται για το οικονομικό σοκ της επερχόμενης ενεργειακής κρίσης και βλέπουν το μέλλον τους σε μια Ευρώπη ανεξάρτητη από την ενέργεια που παράγεται από άνθρακα, αν χρειαστεί με έναν πιο ήπιο τρόπο ζωής και με αυξημένη προσφυγή στην πυρηνική ενέργεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτά συνάγονται από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ινστιτούτου IFOP η οποία αποτυπώνει την άποψη των Γάλλων για τη χώρα τους στη διεθνή σκηνή.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση για την άποψη των Γάλλων για την άνοδο στις τιμές και τον κορωνοϊό

Ειδικότερα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία (92%) οι Γάλλοι δηλώνουν ότι ανησυχούν πρωτίστως για την αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο και στα τρόφιμα και δευτερευόντως για την κρίση της Covid.

Οι Γάλλοι, σε ποσοστό 77%, δηλώνουν επίσης έτοιμοι να μειώσουν τη χρήση του αυτοκινήτου τους και σχεδόν ένας στους δύο (45%) είναι έτοιμος να κάνει χρήση ποδηλάτου για σύντομες διαδρομές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο φόβος ενός διαρκούς σοκ αγοραστικής δύναμης στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων οδηγεί 4 στους 10 Γάλλους να σκέφτονται να εγκαταλείψουν την ιδέα των διακοπών για φέτος ενώ το 30% δηλώνει πως σχεδιάζει να αποκτήσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ως προς το ουκρανικό, οι Γάλλοι τάσσονται μαζικά υπέρ των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά του καθεστώτος Πούτιν σε ποσοστό 80%. Πάνω από τα δύο τρίτα των Γάλλων υποστηρίζουν την παροχή όπλων στην Ουκρανία, αλλά αντιτίθενται, κατά 73%, στην αποστολή στρατευμάτων.

Φόβος για το 85% των Γάλλων για ένα ατύχημα τύπου Τσερνομπίλ

Το 68% των Γάλλων φοβάται μια επίθεση με χρήση ατομικής ενέργειας σε γαλλικό έδαφος ενώ το 85% των Γάλλων φοβάται ιδιαίτερα ένα ατύχημα τύπου Τσερνομπίλ σε ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος σε καμία περίπτωση δεν υπονομεύει την πεποίθησή τους υπέρ της κατασκευής νέων αντιδραστήρων στη Γαλλία. Το 63% δηλώνει υπέρ της αυξημένης χρήσης πυρηνικής ενέργειας, δηλαδή 12 μονάδες περισσότερες από τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε την επανεκκίνηση του προγράμματος στη Γαλλία.

Ως προς την κλιματική κρίση το 90% των Γάλλων καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει για να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και το 82% πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να εκμεταλλευτεί την κρίση για να επιταχύνει την οικολογική της μετάβαση με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 75% των Γάλλων πιστεύει επίσης ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά προστασία για τα μέλη της και το 72% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού. Το 73% των Γάλλων θέλει η Ευρώπη να επιβληθεί στην παγκόσμια σκηνή ως δύναμη και να μιλά με μία φωνή.

Θεωρούν ότι οι πιο αξιόπιστοι σύμμαχοι για τη Γαλλία είναι η Γερμανία με ποσοστό 83% και οι Ηνωμένες Πολιτείες με ποσοστό 65%. Ωστόσο, η δυσπιστία είναι έντονη όσον αφορά την Κίνα, την Τουρκία και τη Ρωσία. Η δημοκρατική Ουκρανία θεωρείται από το 52% των Γάλλων ως αξιόπιστος σύμμαχος.

Τέλος το 61% των Γάλλων πιστεύει ότι η Γαλλία βρίσκεται σε παρακμή συνολικά, αν και το 56% θεωρεί ότι η Γαλλία είναι πρότυπο για άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ