Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα meme που δείχνει την δημοσιογράφο του CNN, Κλαρίσα Γουάρντ να φορά τη μία ημέρα πολύχρωμα ρούχα και την αμέσως επόμενη, όπως γράφει, μπούρκα, εξαιτίας της κατάληψης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Πόσο αλήθεια είναι όμως;
Η ανταποκρίτρια του CNN στο Αφγανιστάν, εικονίζεται στο meme, σε μια διπλή φωτογραφία όπου στην μία πλευρά φαίνεται να φορά ρούχα με έντονα χρώματα, με ακάλυπτα τα μαλλιά και τα χέρια της. Στη δεύτερη φωτό, που σύμφωνα με το μιμίδιο τραβήχτηκε μόλις 24 ώρες μετά, και αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, η δημοσιογράφος εικονίζεται στους δρόμους της αφγανικής πρωτεύουσας με ένα μαύρο μαντήλι στο κεφάλι, που φορούν γενικά οι γυναίκες Σιίτες.
Οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντέδρασαν γρήγορα στην αλλαγή με πολλούς να μοιράζονται το meme των φωτογραφιών. «Η Κλαρίσα Γουάρντ μεταμορφώθηκε μέσα σε μία μέρα – επέλεξε να επιβιώσει» γράφει κάποιος, αναφερόμενος στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πλέον στο Αφγανιστάν, μετά την κυριαρχία των Ταλιμπάν. «Χθες Vs σήμερα» έγραψε απλά κάποιος άλλος, ενώ άλλοι συζήτησαν εάν η δημοσιογράφος είχε «επιλογή».
Ποια είναι η αλήθεια για τις δύο φωτογραφίες
Η φωτογραφία κυκλοφόρησε και στα μέσα ενημέρωσης με άρθρα ανά τον κόσμο να υποδηλώνουν πως η αλλαγή στο ντύσιμό της δείχνει την «βάναυση ζωή υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν» ωστόσο, η δημοσιογράφος κατέφυγε στα social media για να εξηγήσει το πλήρες υπόβαθρο των φωτογραφιών αυτών.
Όπως έγραψε: «Αυτό το meme είναι ανακριβές» ανέφερε. «Η πάνω φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα σε ένα ιδιωτικό συγκρότημα. Η κάτω από τους δρόμους της Καμπούλ που βρίσκονται υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν. Πάντα φορούσα μαντήλι στους δρόμους της Καμπούλ στο παρελθόν, αν και δεν είχα πλήρως καλυμμένα τα μαλλιά μου. Επομένως υπάρχει μια διαφορά αλλά όχι τόσο έντονη».
Υπενθυμίζεται ότι όταν οι Ταλιμπάν κυβέρνησαν για τελευταία φορά στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια, οι γυναίκες αποκλείονταν από τη δημόσια ζωή και επιτρέπονταν να βγαίνουν έξω μόνο εάν συνοδεύονταν από άνδρες και φορούσαν μπούρκα. Πολλοί πλέον φοβούνται την επιστροφή αυτών των συνθηκών τώρα που οι Ταλιμπάν έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας.