Φόβους για τη ζωή τους εκφράζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν μετά την επέλαση των Ταλιμπάν, με πολλούς να πιστεύουν πως θα επιστρέψει ένα μεσαιωνικό καθεστώς που θέλει τις γυναίκες πλήρως υποταγμένες και υποχείρια. Κάτι που επιβεβαιώνει από τις πρώτες κιόλας ώρες της κατάληψης, η κίνηση ενός άνδρας να βάψει την αφίσα ενός γυναικείου μοντέλου σε ένα κατάστημα ομορφιάς στην Καμπούλ.
Η εξτρεμιστική ομάδα – διαβόητη για την βία τους κατά των γυναικών – έχει καταλάβει πλέον την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, δημιουργώντας φόβους πως σύντομα θα αποκτήσει τον έλεγχο της χώρας. Κάτι που εκτός από τις αναταράξεις που θα προκαλέσει στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις γυναίκες της χώρας, οι οποίες καταπιέστηκαν έντονα υπό το προηγούμενο εξτρεμιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν.
Διάσημοι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, δάσκαλοι και διαζευγμένοι είναι μεταξύ εκείνων που φοβούνται την τρομακτική μοίρα που θα αντιμετωπίσουν οι γυναίκες εάν οι Ταλιμπάν ανακτήσουν την εξουσία. Υπενθυμίζεται ότι υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990. οι γυναίκες στο Αφγανιστάν εξαναγκάστηκαν να φορούν μπούρκα – ένα ρούχο που καλύπτει το κεφάλι και το σώμα μιας γυναίκας- δημόσια. Και υπό την απειλή της εκτέλεσης, τα κορίτσια απαγορεύονταν να πηγαίνουν στο σχολείο μετά την ηλικία των 8 ετών, με αποτέλεσμα όσες ήθελαν να μάθουν γράμματα να πηγαίνουν σε μυστικά σχολεία.
Και τώρα, με τους Ταλιμπάν να παίρνουν ξανά τον έλεγχο σε μεγάλες περιοχές της χώρας – μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους – οι γυναίκες φοβούνται την επιστροφή στο προηγούμενο μισογυνιστικό καθεστώς.
Η viral φωτογραφία με την αφίσα σε κέντρο ομορφιάς
Σε ένα πρώιμο σημάδι πως οι φόβοι τους αυτοί μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, χθες, ένας άνδρας εθεάθη να περνά με λευκή μπογιά την αφίσα ενός μοντέλου στο κέντρο της Καμπούλ στην περιοχή Share Naw. Την ίδια ώρα, η εξέχουσα ακτιβίστρια και επιχειρηματίας για τα δικαιώματα των γυναικών, Καμίλα Σιντίκι, δήλωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να φύγει από τη χώρα.
Γεννημένη στο Αφγανιστάν, η Σιντίκι ήταν μόλις 19 ετών, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν για πρώτη φορά μεγάλα τμήματα της χώρας της. Ωστόσο, η Σιντίκι δεν έμεινε άπραγη και ίδρυσε ένα μυστικό σχολείο ραπτικής στο σπίτι της οικογένειάς της, διδάσκοντας στις γυναίκες να ράβουν και παρέχοντας απασχόληση, ευτυχώς χωρίς να την αντιληφθούν οι Ταλιμπάν.
Η ιστορία της ήταν το θέμα του best seller των New York Times « The Dressmaker of Khair Khana». Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2007 όπου και παντρεύτηκε τον σύζυγό της Μιράν. Έζησαν για τρία χρόνια στο Κεντ προτού μετακομίσουν στην Καμπούλ. Αργότερα ασχολήθηκε με την πολιτική, έγινε αναπληρώτρια επικεφαλής προσωπικού του τότε προέδρου το 2014, προτού γίνει αναπληρώτρια υπουργός εμπορίου.
Φόβους για τη ζωή τους εκφράζουν γυναίκες στο Αφγανιστάν
Η Σιντίκι εγκαταστάθηκε ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο πέρυσι και τα παιδιά της, ο 12χρονος Μιρ και η 10χρονη Μπαλίκα, ζουν σήμερα στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Η ίδια επέστρεψε στο Αφγανιστάν τον Απρίλιο και δεν μπόρεσε να φύγει μέχρι τώρα λόγω του κορωνοϊού. Πίστευε μάλιστα, πως θα προλάβαινε να εγκαταλείψει τη χώρα την Παρασκευή. Όμως, οι μαχητές των Ταλιμπάν έχουν ήδη εισβάλει σε μεγάλα τμήματα της χώρας. Έφτασαν ακόμη και στην Καμπούλ, όπου κατοικεί η Σιντίκι, και ζήτησαν από την αφγανική κυβέρνηση να παραδώσει τον έλεγχο για να αποφευχθεί η αιματοχυσία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι η Καμπούλ θα μπορούσε να αντισταθεί για τουλάχιστον 3 μήνες ενάντια στους Ταλιμπάν, με χιλιάδες Αφγανούς να προσπαθούν πλέον να εγκαταλείψουν τη χώρα, και στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να επικρατούν σκηνές χάους.
Η Σιντίκι φοβάται πλέον ότι δε θα μπορέσει να φύγει εγκαίρως από τη χώρα της και πως θα γίνει στόχος του καταπιεστικού καθεστώτος. Όπως δήλωσε η ίδια στους Sunday Times: «Κάθε λεπτό σκέφτομαι τους Ταλιμπάν να έρχονται. Κι αν θα έρθουν κατευθείαν στο σπίτι μου. Μια εβδομάδα (αναμονής) είναι πολύς χρόνος. Οι Ταλιμπάν πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στην Καμπούλ και είναι πιθανό να καταλάβουν την πρωτεύουσα και να σταματήσουν εντελώς τις πτήσεις. Είναι ανησυχητικό, δεν μπορώ να κοιμηθώ».
Παρά τη βρετανική υπηκοότητα, η Σιντίκι λέει ότι δεν μπόρεσε να λάβει βοήθεια. Λέει ότι προσήλθε στην βρετανική πρεσβεία αλλά την βρήκε άδεια. Εκατοντάδες Βρετανοί πολίτες και διπλωματικό προσωπικό εγκατέλειψαν την πρεσβεία το Σάββατο, όπως και διπλωμάτες πολλών άλλων χωρών. Όπως δήλωσε η Σιντίκι: «Ο φύλακας μου είπε ότι κανείς δεν ήταν μέσα στην πρεσβεία. Μου έδωσε έναν αριθμό τηλεφώνου. Όσες φορές προσπάθησα να καλέσω, ήταν απασχολημένο».
Η Σιντίκι λέει ότι φεύγει πλέον από το σπίτι της προς μία τοποθεσία που πιστεύει ότι είναι πιο ασφαλής. Αν και θέλει να ξεφύγει από τους Ταλιμπάν, ελπίζει ότι μια μέρα θα μπορέσει να επιστρέψει για να συνεχίσει το έργο της.
Κι άλλες γυναίκες, όπως η διευθύντρια Νασρίν Σουλτάνι, έχουν ελάχιστες ελπίδες να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν. Η Σουλτάνι, διευθύντρια του γυμνασίου Sardar-e-Kabuli Girls στην Καμπούλ, λέει ότι ζει με συνεχή φόβο για την ασφάλεια των μαθητών της.
Όπως δήλωσε στο NBC News: «Είμαι πολύ λυπημένη. Όταν βλέπω όλα αυτά τα κορίτσια, νευριάζω πολύ. Προσπάθησα αλλά δεν καταφέραμε να διασφαλίσουμε πως οι γυναίκες θα ξεφύγουν από αυτή την άθλια κατάσταση». Η Σουλτάνι είπε ότι είχε δεχθεί απειλές στο παρελθόν από τους Ταλιμπάν, με κάποιον να της λέει: «μπορεί να πεθάνετε όλοι».
Η Φούζια Κούφι, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και πρώην βουλευτής, είπε ότι το μέλλον είναι «σκοτεινό» για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν και πως οι γυναίκες στις περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν ήταν ήδη σαν «κρατούμενες στα σπίτια τους».
Μια άλλη γυναίκα είπε ότι φοβούνται την επιστροφή της πρακτικής των αναγκαστικών γάμων νεαρών κοριτσιών και χηρών με μαχητές των Ταλιμπάν. Όπως δήλωσε: «Ανησυχούμε πολύ για τους αναγκαστικούς γάμους από τους Ταλιμπάν. Εάν έρθουν να μας πάρουν, θα βάλουμε τέλος στη ζωή μας. Είναι η μόνη επιλογή για εμάς».