Ειρήνευση ή φιάσκο; Αυτό είναι το διακύβευμα της κρίσιμης διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη που ξεκινά σε λίγη ώρα στην καγκελαρία υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με την επιστράτευση 4.000 αστυνομικών.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις είναι ήδη σε εξέλιξη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν να έχουν ένα τετ-α-τετ με άγνωστο προς το παρόν περιεχόμενο πριν την έναρξη της Διάσκεψης, όπως μεταδίδει η Bild, αλλά και συναντήσεις του Τούρκου Υπ ΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ιταλό ομόλογό του Ντι Μάιο και τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, ενώ η οικοδέσποινα Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη υποδεχθεί τον πρόεδρο του Κονγκό και επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη, Ντένις Σάσου Νγκουέσο και έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.
Το προσχέδιο προβλέπει αφοπλισμό και προστασία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων
Το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, καλεί τους συμμετέχοντες να συμφωνήσουν σε αφοπλισμό των αντιμαχόμενων πολιτοφυλακών και επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση καταστρατήγησης του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.
Το προσχέδιο που εκπονήθηκε από την φιλοξενούσα Γερμανία καλεί ακόμη όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, ενώ η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο,ενώ απαγορεύεται ρητά η χρήση εσόδων από την πώληση πετρελαίου από άλλες ομάδες ή πολιτοφυλακές στη Λιβύη. Το αίτημα αυτό γίνεται αφότου δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.
Οι πολιτοφυλακές θα ενταχθούν σε κρατικές δυνάμεις ασφαλείας
Στο προσχέδιο των 55 σημείων χαιρετίζεται η ρωσο-τουρκική προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός. «Ζητούμε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, ώστε να επιτευχθεί μια αποκλιμάκωση και μια διαρκής κατάπαυση του πυρός», επισημαίνεται καλώντας παράλληλα σε αφοπλισμό ή ένταξη των λιβυκών πολιτοφυλακών στις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας.
Παράλληλα απαιτείται η απομάκρυνση των βαρέων όπλων, αεροσκαφών και πυροβολικού από τη Λιβύη, ενώ αξιώνεται ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης η ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ενώ υπογραμμίζεται ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνον στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση και για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στον εμφύλιο της Λιβύης.
Ανοικτό αν θα στεφθεί με επιτυχία η Διάσκεψη του Βερολίνου
Κατά πόσον όμως οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ανάμεσά τους και οι επικεφαλής των αντιπάλων παρατάξεων στη Λιβύη καθώς και οι πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας θα συμφωνήσουν τελικά στο ανακοινωθέν παραμένει ανοικτό.
Η Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει με τη Διάσκεψη αυτή να συμφωνήσουν σε μια κοινή στάση όλοι οι διεθνείς «παίκτες» που υποστηρίζουν μέχρι τώρα αντιμαχόμενες παρατάξεις στη Λιβύη, προειδοποιώντας για έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων όπως στη Λιβύη
Ο Σάρατζ αμφισβητεί την επιτυχία της Διάσκεψης του Βερολίνου
Λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης του Βερολίνου οι συμμετέχοντες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποτιμούν διαφορετικά τις προοπτικές επιτυχίας της. Για τον Ταγίπ Ερντογάν, που διεμήνυσε το πρωί ότι «η ειρήνη στη Λιβύη περνά από την Τουρκία» πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα» για την εδραίωση της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός.
Ο πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγέτζ αλ Σάρατζ, ωστόσο, αμφισβητεί τις επιδιώξεις του αντιπάλου του, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. «Η μακρά εμπειρία μας αφήνει να έχουμε αμφιβολίες για τις επιδιώξεις, τη σοβαρότητα και τη δέσμευση της άλλης πλευράς», είπε. «Καθένας ξέρει ότι [ο Χαφτάρ] επιζητεί πάση θυσία την εξουσία».