Οι επικεφαλής και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων από ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Αλγερία, Τουρκία, Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία έχουν συγκεντρωθεί για την κρίσιμη διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης και καθώς εντείνεται η αγωνία για την κατάπαυση του πυρός οι βασικοί παίκτες έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν τις προσδοκίες, τις επιδιώξεις και τις θέσεις τους.
Γερμανία: Όχι σε στρατιωτική λύση στον εμφύλιο της Λιβύης
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της φιλοξενούσας Γερμανίας, Χάικο Μάας, τόνισε στη Bild ότι «η διάσκεψη του Βερολίνου μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ειρήνευση στη Λιβύη«, υπογραμμίζοντας ότι η σύνοδος είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί ότι η βορειοαφρικανική χώρα «δεν θα γίνει μια δεύτερη Λιβύη».
Μετά από τηλεφωνική συνομιλία της Άνγκελα Μέρκελ με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, σεϊχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, παραμονή της διάσκεψης, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιεμπερτ επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι δεν είναι λύση στο πρόβλημα της Λιβύης μια στρατιωτική παρέμβαση – άποψη, που όπως είπε συμμερίζονται τόσο η καγκελάριος όσο και ο πρίγκιπας διάδοχος. «Η ειρήνη και η σταθερότητα στη Λιβύη πρέπει να επιτευχθούν μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι «κατά την άποψη των δύο ηγετών το τέλος της ξένης εμπλοκής στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης είναι αναγκαία προϋπόθεση γι’ αυτό».
Ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ απαιτεί διεθνή στρατεύματα «προστασίας»
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ ζήτησε να σταλούν διεθνή «στρατεύματα προστασίας» στη χώρα του αν συνεχίσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ την επίθεση. «Μια τέτοια δύναμη προστασίας θα πρέπει να λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ειδικοί θα πρέπει να αποφανθούν ποιοι θα πρέπει να μετάσχουν σ’ αυτή [τη δύναμη] όπως η ΕΕ, ή η Αφρικανική Ένωση ή ο Αραβικός Σύνδεσμος», δήλωσε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.
O Σάρατζ άσκησε μάλιστα κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορώντας την ότι δεν υπήρξε αρκετά δραστήρια στο θέμα της Λιβύης. «Δυστυχώς μέχρι τώρα ο ρόλος της ΕΕ ήταν πολύ περιορισμένος μολονότι ορισμένες χώρες της έχουν μια ειδική σχέση με τη Λιβύη, είμαστε γείτονες κι έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα», σημείωσε.
ΟΗΕ: Η καλύτερη λύση είναι η πολιτική διευθέτηση
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ είπε χθες ότι έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο ασφαλείας (διέρρευσε χθες το προσχέδιο της Διάσκεψης του Βερολίνου) που προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από τη Λιβύη, ανεξαρτήτου εθνικότητας. Σε συνέντευξή του στο BBC ο Σαλαμέ δήλωσε αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις υπογραμμίζοντας ότι μια πολιτική διευθέτηση της σύρραξης είναι η καλύτερη δυνατή λύση για όλους τους εμπλεκομένους σ’ αυτήν.
«Τα περισσότερα από τα επιμέρους εθνικά συμφέρονται αυτών των χωρών, ειδικά τα μεγάλα εμπορικά και πετρελαϊκά συμβόλαια, ακόμη και γεωπολιτικές αξιώσεις μπορούν να εξυπηρετθούν πολύ καλύτερα σε μια ειρηνική ευημερούσα Λιβύη, παρά σε μια διαιρεμένη από τον πόλεμο χώρα», τόνισε.
Ο Ερντογάν εκβιάζει την ΕΕ: «Ιστορικό λάθος να αφεθεί η Λιβύη στο έλεος του Χαφτάρ»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο Politico παραμονή της κρίσιμης διάσκεψης έσπευσε να επιβεβαιώσει τη στήριξη της Άγκυρας στην κυβέρνηση αλ Σάρατζ, με την υπέγραψε το Νοέμβριο τα δύο μνημόνια, διαμηνύοντας πώς το μονοπάτι για την ειρήνευση στη Λιβύη περνά από την Τουρκία. Παράλληλα, ο Ερντογάν έδωσε... μαθήματα στους Ευρωπαίους ηγέτες λέγοντας πως πρέπει να υπερασπιστούν την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα επιτέθηκε κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που στηρίζει τους «πραξικοπηματίες» και απείλησε την ΕΕ ότι αν δεν συναινέσει θα έχει προβλήματα τρομοκρατίας αλλά και προσφυγικών ροών.
Προειδοποίησε ακόμη ότι τα στρατεύματα της Τουρκίας θα παραμείνουν στη Λιβύη μέχρις ότου διασφαλιστεί η θέση της κυβέρνησης αλ Σάρατζ. «Θα ήταν λάθος ιστορικών διαστάσεων να αφεθεί η Λιβύη στο έλεος ενός "βαρόνου του πολέμου”», είπε αναφερόμενος στον Χαφτάρ.
Ενώ ο Τούρκος ΥΠ ΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε πυρά κατά της Ελλάδας επειδή υποδέχτηκε χθες τον Λίβυο στρατάρχη κάνοντας λόγο για «σαμποτάζ» των ειρηνευτικών προσπαθειών.
Οι ΗΠΑ κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών της διάσκεψης του Βερολίνου
Ο επκεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, που θα εκπροσωπήσει την Ουάσιγκτον στη διάσκεψη του Βερολίνου, έσπευσε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών, όπως τόνισε ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τον συνοδεύει στο ταξίδι. Ο Αμερικανός αξιωματούχος συνέκρινε την κατάσταση στη Λιβύη με εκείνη της Συρίας, όπου εμπλέκονται πολλοί διαφορετικοί παίκτες: «Νομίζω ότι είναι τόσο περίπλοκο και τόσο περιχαρακωμένες οι θέσεις τους που θα είχαν μέτριες προσδοκίες», τόνισε.
Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Στις 15:10 αρχίζει η Διάσκεψη του Βερολίνου
Με την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των συμμετεχόντων θα αρχίσει στις 15:10 (σ.σ.: όλες οι ώρες Ελλάδος) τις εργασίες της στην Καγκελαρία η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 10:45 η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη. Στις 13:15 η κυρία Μέρκελ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.
Χαφτάρ και Σάρατζ θα εμπλακούν μόνον αν τα βρουν οι υπόλοιποι στο τελικό ανακοινωθέν
Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στην Διάσκεψη σήμερα θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν. Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.
Στην συνέντευξη Τύπου, εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.