Δανία: «Ηθική επιλογή» το εμβόλιο της AstraZeneca -Γιατί η Κοπεγχάγη αποφάσισε την αναστολή χορήγησής του - iefimerida.gr

Δανία: «Ηθική επιλογή» το εμβόλιο της AstraZeneca -Γιατί η Κοπεγχάγη αποφάσισε την αναστολή χορήγησής του

Κοντινό σε φιαλίδιο του εμβολίου της AstraZeneca
Φιαλίδιο του εμβολίου της AstraZeneca / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ανώτερος αξιωματούχος Υγείας της Δανίας δήλωσε πως «η μόνη ηθική, σωστή απόφαση» για ορισμένες χώρες που αντιμετωπίζουν έξαρση κορωνοϊού είναι να συνεχίσουν να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca, αν και η σκανδιναβική χώρα έχει αναστείλει τη χρήση του εξαιτίας ανησυχιών για πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.

Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας, Σόρεν Μπρόστρομ, μιλώντας σε επιστημονικό συνέδριο σχετικά με τις θρομβώσεις, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της δανέζικης Υπηρεσίας, απάντησε σε ερώτηση για το κατά πόσον η απόφαση της χώρας του θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων χωρών που το αποκτούν μέσω του παγκόσμιου μηχανισμού COVAX.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπρόστρομ αναγνώρισε ότι η απόφαση της υπηρεσίας του πάρθηκε έπειτα από μεγάλη δυσκολία λόγω των φόβων ότι ένα τέτοιο βήμα μπορούσε να αυξήσει τη διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο σε ανθρώπους άλλων χωρών, αλλά σημείωσε ότι η αναστολή χρήσης του εμβολίου που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανταποκρινόταν στην επικρατούσα κατάσταση στη Δανία.

Μόνο εμβόλια Pfizer και Moderna χορηγεί η Δανία

Η Δανία καταγράφει λιγότερες από 1.000 νέες μολύνσεις του κορωνοϊού καθημερινά και χρησιμοποιεί εμβόλια της Moderna και της Pfizer, ενώ η Ινδία καταγράφει αριθμό-ρεκόρ καθημερινών λοιμώξεων, χιλιάδες θανάτους και ελλείψεις εμβολίων.

«Εξακολουθούμε να διατηρούμε την επιλογή χρήσης του εμβολίου AstraZeneca. Δεν θα δίσταζα να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο AstraZeneca στη Δανία, ακόμη και με τις γνώσεις που έχω σήμερα, αν ήμουν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο», δήλωσε ο Μπρόστρομ.

«Σε διάφορες χώρες, αυτή τη στιγμή, σε όλο τον κόσμο, η μόνη ηθική, σωστή απόφαση είναι να χρησιμοποιείται το εμβόλιο AstraZeneca» πρόσθεσε, σε μια περίοδο που το βλέμμα του κόσμου στρέφεται στην Ινδία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συστάσεις των ρυθμιστικών αρχών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Βρετανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές πρόσθεσαν προειδοποιητική σήμανση στο εν λόγω εμβόλιο για τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις εμφάνισης θρομβώσεων που συνδυάζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, ενώ Αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι έπραξαν το ίδιο με το εμβόλιο Johnson & Johnson έπειτα από παρόμοια περιστατικά.

Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές επαναλαμβάνουν ότι τα οφέλη των εμβολίων στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων τυχόν θρομβώσεων.

Η Νορβηγία καθυστέρησε την απόφαση για επανέναρξη χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι τον Μάιο, ενώ άλλες χώρες έχουν ορίσει όρια ηλικίας για τη χορήγησή του.

Πώς θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια

Ο δρ Σιντάρθα Ντάτα, διευθυντής του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΠΟΥ για τα εμβόλια κατά των αποτρέψιμων ασθενειών, και ομιλητής του συνεδρίου, δήλωσε ότι οι αποφάσεις για την επιβολή ορίων ηλικίας στους εμβολιασμούς μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο, ενθαρρύνοντας τον διάλογο για τα εμβόλια.

«Κάθε απόφαση που λαμβάνεται πρέπει να επικοινωνείται ανοιχτά, με διαφανή τρόπο», δήλωσε ο Ντάτα. «Αυτό, εν τέλει, θα εμφυσήσει την εμπιστοσύνη σε αυτό το εμβόλιο και σε άλλα εμβόλια. Αυτό δεν είναι το τελευταίο εμβόλιο που θα χρησιμοποιήσουμε στον ορίζοντα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δανία AstraZeneca εμβόλιο ινδία Κορωνοϊός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ