Ο Βρετανός Σον Πίνερ πολέμησε στο πλευρό των Ουκρανών στην πολιορκούμενη Μαριούπολη, μέχρι που τον έπιασαν αιχμάλωτο οι Ρώσοι.
Ο μηχανισμός προπαγάνδας στη Ρωσία απαιτούσε την εκτέλεση του Βρετανού αιχμαλώτου κι η απελευθέρωσή του φάνταζε ως απραγματοποίητο σενάριο.
Αλλά ο Πίνερ είναι πλέον ελεύθερος μετά την ανταλλαγή 200 αιχμαλώτων πολέμου – ανάμεσά τους και πάνω από 100 υπερασπιστές της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη – με 55 Ρώσους στρατιώτες με τη μεσολάβηση και του Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Και τώρα αφηγείται τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια των Ρώσων τους τέσσερις μήνες που κράτησε η αιχμαλωσία του: τα χτυπήματα, τις απειλές και τα ωμά βασανιστήρια.
«Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής μου», λέει ο Βρετανός σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη “Τhe Sun on Sunday”. Ακόμη κι η περίοδος που βρισκόταν μεταξύ των πολιορκούμενων στη Μαριούπολη ήταν μια «κόλαση επί Γης», ένα μακελειό καθώς οι Ρώσοι επιτίθεντο στη μονάδα του με οβίδες και βλήματα πυροβολικού. «Ήταν τόσα πολλά τα πτώματα, θύμιζε αποκάλυψη ζόμπι».
Η σύλληψη και τα βασανιστήρια του Βρετανού αιχμαλώτου
Όπως λέει ο Πίνερ κατά τη σύλληψή του περικυκλώθηκε από Ρώσους στρατιώτες: «Με έσυραν και χωρίς λόγο μου έμπηξαν ένα μαχαίρι στον μηρό», σημειώνει. Στη συνέχεια τον έδερναν επί είκοσι λεπτά!
Ο Βρετανός περιγράφει τα βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ. Διαρκούσαν κάπου 40 δευτερόλεπτα και του προκαλούσαν αβάσταχτους πόνους. Γιατί τον βασάνιζαν δεν έχει ακόμη καταλάβει: «Φαινόταν σαν να το έκαναν για να σπάσουν πλάκα».
Ο Πίνερ μίλησε στη “Sun on Sunday” για τη στιγμή που νόμισε ότι θα άφηνε την τελευταία του πνοή. Ένας από τους βασανιστές του Βρετανού αιχμαλώτου μπήκε στο κελί του, του έβαλε το πιστόλι στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, απασφάλισε και του είπε: «Τώρα θα πεθάνεις». «Αλλά μετά άρχισε να γελάει και είπε ότι το έκανε μόνον για πλάκα και με χτύπησε με το πιστόλι».
Παρά την φρίκη που βίωση ο Βρετανός δεν έχασε το χιούμορ του./ Όπως λέει, στο στρατόπεδο των αιχμαλώτων έπαιζαν 24 ώρες το 24ωρο τραγούδια των ABBA και των Slipknot. «Δεν θα ξανακούσω ποτέ στη ζωή μου τραγούδια των ABBA. Τα μισούσα ούτως ή άλλως, ήταν ένα πραγματικό βασανιστήριο», λέει.
Αυτό που έδωσε στον Βρετανό τη δύναμη να επιζήσει ήταν η Ουκρανή σύζυγός του, Λαρίσα. Λίγο πριν τον συλλάβουν, ο Πίντερ της τηλεφώνησε και την αποχαιρέτησε, αλλά εκείνη, αντί να μπήξει τα κλάματα, του φώναξε στο τηλέφωνο: «Μου είπε ότι είμαι πολεμιστής κι ότι θα επιβιώσω». Κι αυτά τα λόγια της τον βοήθησαν να αντέξει…