Βρετανία: Άνδρας που βοήθησε την άρρωστη σύζυγό του να αυτοκτονήσει, μπορεί να κληρονομήσει μέρος της περιουσίας της - iefimerida.gr

Βρετανία: Άνδρας που βοήθησε την άρρωστη σύζυγό του να αυτοκτονήσει, μπορεί να κληρονομήσει μέρος της περιουσίας της

Κάμερες έξω από δικαστήριο στο Λονδίνο
Δικαστήριο στο Λονδίνο / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας Βρετανός που βοήθησε την άρρωστη σε τελικό στάδιο σύζυγό του να ταξιδέψει στην Ελβετία για να βάλει τέλος στη ζωή της θα πρέπει να μπορεί να κληρονομήσει μέρος της περιουσίας της.

Την απόφαση αυτή έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου σε μια υπόθεση που κατέδειξε την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας γύρω από την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μάιρα Μόρις πέθανε τον Δεκέμβριο του 2023 σε ηλικία 73 ετών, έχοντας λάβει η ίδια υπερβολική δόση πεντοβαρβιτάλης στην κλινική Pegasos στην πόλη Λίσταλ της Ελβετίας.

Η γυναίκα υπέφερε από ατροφία πολλαπλών συστημάτων, μια σπάνια και εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή χωρίς γνωστή θεραπεία και η οποία την έκανε να ζει με διαρκή πόνο.

Ο σύζυγός της, Φίλιπ, είχε αποκλειστεί από οποιοδήποτε δικαίωμα να κληρονομήσει περιουσία της Μάιρα σύμφωνα με την αγγλική νομοθεσία, ως αποτέλεσμα του ότι βοήθησε απρόθυμα τη σύζυγό του να αυτοκτονήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Φίλιπ Μόρις προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και ένας δικαστής τόνισε σε απόφαση αυτή την εβδομάδα ότι ο νόμος πρέπει να μην εφαρμοστεί στην περίπτωσή του.

Ο δικαστής Γουίλιαμ Τρόουερ υπογράμμισε στην απόφασή του ότι ο Μόρις προσπάθησε να πείσει τη γυναίκα του να μην τερματίσει τη ζωή της και τη βοήθησε από συμπόνια και με βαριά καρδιά να κάνει αυτό που εκείνη επιθυμούσε.

Σύζυγος θύματος: «Ηταν αμετακίνητη στην απόφασή της»

Στην κατάθεσή του στη δίκη ως μάρτυρας ο Μόρις είπε: «Για μια γυναίκα τέτοιας ομορφιάς, ευφυΐας, αξιοπρέπειας και χάρης, το να είναι τόσο σωματικά ανίκανη και να βασίζεται σε άλλους έκανε τη ζωή της Μάιρα αφόρητη. Ήμουν απελπισμένος για τη Μάιρα για να αλλάξει γνώμη, αλλά ήταν αμετακίνητη στην απόφασή της ότι ήθελε να κρατήσει την αξιοπρέπειά της μέχρι τέλους και γι' αυτό επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή της. Είχε μπροστά της ένα μέλλον που δεν ήθελε», τόνισε ο χήρος Φίλιπ.

Η υπόθεση καταδεικνύει τις νομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από ανίατες ασθένειες και θέλουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους: ο Φίλιπ και η Μάιρα μίλησαν και οι δύο σε δικηγόρο πριν ταξιδέψουν στην Ελβετία, μεταξύ άλλων για το αν ενδεχομένως θα μπορούσε να ασκηθεί δίωξη στον Φίλιπ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι συνοδεύουν συγγενείς που επιλέγουν την ευθανασία σε μέρη όπως η Ελβετία μπορεί να αντιμετωπίσουν δίωξη στη Βρετανία για βοήθεια σε αυτοκτονία, η οποία τιμωρείται με κάθειρξη έως και 14 ετών.

Ο Μόρις επικοινώνησε με την αστυνομία την επόμενη μέρα μετά την επιστροφή του στη Βρετανία και η αστυνομία του είπε ότι δεν είχε τίποτα άξιο αναφοράς, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Η υπόθεση γίνεται γνωστή ενόψει της κατάθεσης νομοσχεδίου για την ευθανασία στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βρετανία αυτοκτονία κληρονομιά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ