Άρον-άρον μαζεύουν τα μπογαλάκια τους και εγκαταλείπουν την Τουρκία γιατροί της χώρας απηυδισμένοι με τους μισθούς πείνας, τις τιμές των προϊόντων που καλπάζουν, την κατάθλιψη και την εξάντληση από τη διετή μάχη με την πανδημία.
Πάνω από 1.400 γιατροί εγκατέλειψαν πέρυσι τα πόστα τους και 4.000 την τελευταία δεκαετία προκειμένου να εργαστούν στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο, τη μεγαλύτερη ένωση επαγγελματιών γιατρών στη χώρα, ενώ πολλοί άλλοι ετοιμάζονται να τους ακολουθήσουν.
Η φυγή των Τούρκων γιατρών στο εξωτερικό προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, όπως σημειώνουν οι New York Times, καταφέρνει νέο πλήγμα στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας που δημιούργησε για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε εκατομμύρια πολιτών. Με τις μεταρρυθμίσεις πέρασαν διατάξεις που συνέβαλαν στην ανάπτυξη των ιδιωτικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες μείωσαν μέρος της επιβάρυνσης σε ένα πιο συγκεντρωτικό, κρατικό σύστημα περίθαλψης.
Φτωχοποίηση, εξάντληση, ανασφάλεια
Ωστόσο, δύο δεκαετίες μετά την άνοδο του κόμματος του Ερντογάν στην εξουσία, η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί δραματικά με τη λίρα να καταποντίζεται και τον πληθωρισμό να καλπάζει. Γιατροί, που μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα, είπαν ότι η δεινή κατάσταση της οικονομίας της χώρας τους κι η πτώση των μισθών τους σε επίπεδα λίγο πάνω από το βασικό μισθό βάρυνε ιδιαίτερα στην απόφασή τους να πάρουν των ομματιών τους και να φύγουν.
Αλλά δεν ήταν αυτοί οι μοναδικοί λόγοι. Οι γιατροί διαμαρτυρήθηκαν ακόμη ότι η κυβέρνηση Ερντογάν υποτιμά στην πράξη το επάγγελμά τους, αφού παρά τα μέτρα που ελήφθησαν για την υγειονομική κάλυψη περισσότερων πολιτών, το φορτίο έγινε βαρύτερο για τους γιατρούς – ειδικά στην περίοδο της πανδημίας. Πρόσθετος λόγος που τους ώθησε να μεταναστεύσουν είναι η ανησυχία για την ασφάλεια και τη σωματική τους ακεραιότητα. Σύμφωνα με έκθεση του 2020 πάνω από 90.000 επιθέσεις από συγγενείς ασθενών σε ιατρικό προσωπικό καταγράφηκαν στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία. Και ναι μεν η κυβέρνηση δημιούργησε σύστημα καταγραφής των επιθέσεων στους υγειονομικούς, αλλά οι γιατροί καταγγέλλουν ότι δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για την αποτροπή τέτοιων κρουσμάτων βίας εις βάρος τους.
Το καζάνι της οργής των υγειονομικών βράζει. Προχθές, Τρίτη, ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογοςπροχώρησε σε πανεθνική απεργία με μέλη του να διαδηλώνουν μπροστά από το κτίριο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν κι ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα του brain drain της Τουρκίας, αλλά ελάχιστες ανάσες έδωσαν στην πράξη. Η ελπίδα αλλαγής της κατάστασης εξανεμίζεται και σε αντίθεση με προηγούμενα κύματα Τούρκων εργαζομένων με προορισμό την Ευρώπη, αυτοί που μεταναστεύουν τώρα, φεύγουν για να εξασφαλίσουν καλύτερες ευκαιρίες για τα παιδιά τους και δεν έχουν και πολλές ελπίδες να γυρίσουν…