Η φτώχεια καλπάζει στην Τουρκία, με τον ετήσιο ρυθμό των τιμών καταναλωτή να εκτοξεύεται τον περασμένο μήνα στο 48,7%, υψηλό εικοσαετίας, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος διαβίωσης.
Η ανέχεια λόγω του πληθωρισμού και της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν πλήττει ολοένα και μεγαλύτερα στρώματα της τουρκικής κοινωνίας, αναγκάζοντας πολλούς να καταφεύγουν ακόμη και σε κλοπές προϊόντων και τροφίμων τους τελευταίους μήνες για να επιβιώσουν. Το γεγονός ανάγκασε αλυσίδες σούπερ μάρκετ -σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Sozcu»- να τοποθετήσουν αντικλεπτικά συστήματα σε σειρά προϊόντων τους. Αυτά τα συστήματα, που περιορίζονταν πρώτα στις φιάλες αλκοολούχων ποτών, τώρα τοποθετούνται σε συσκευασίες καφέ, ξυραφάκια, παιδικές τροφές, απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων. Οι σοκολάτες είναι κλειδωμένες σε διάφανα κουτιά, ώστε να μην τις καταναλώνουν οι επιτήδειοι μέσα στο σουπερμάρκετ χωρίς να πληρώνουν, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις γατοτροφές!
Η εκτόξευση των τιμών, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων και η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας επέφερε και την αύξηση των κλοπών στα καταστήματα.
Ετσι, μετά τις πάνες, το ηλιέλαιο και το λάδι, κλειδαριές και αντικλεπτικά τοποθετούνται σε πολλά ακόμη προϊόντα, όπως τυριά και ξηροί καρποί, οδοντόπαστες, ξυραφάκια και μπαταρίες.
Τέτοιες εικόνες κατέγραψε ο φακός της «Sozcu» ακόμη και σε σουπερμάρκετ που απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από το κτίριο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, αλλά και σε άλλα, σε ακριβές περιοχές της Άγκυρας!
Οι αυξήσεις των τιμών στην Τουρκία κλιμακώνονται μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, που απέβλεπε στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την εκτόξευση των τιμών ενέργειας παγκοσμίως.
Οι μειώσεις των επιτοκίων προκάλεσαν μια έξοδο κεφαλαίων από την τουρκική λίρα, η οποία έχασε πέρυσι το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση 17 οικονομολόγων, στους οποίους απευθύνθηκε το Reuters, ο πληθωρισμός στην Τουρκία αναμένεται να φθάσει στο 46,7%. Οι προβλέψεις κυμαίνονταν μεταξύ 40% και 52,2%!