Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης μετά την εξασφάλιση από το κεντροδεξιό κόμμα του, το GERB, των περισσότερων εδρών στο Κοινοβούλιο, αλλά όχι και της πλειοψηφίας στις εκλογές της 4ης Απριλίου.
Το GERB, το οποίο ηγήθηκε της Βουλγαρίας κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας που πέρασε, έχασε το ένα πέμπτο των εδρών του εν μέσω δημόσιας οργής για ανεξέλεγκτη διαφθορά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ένα πιο κατακερματισμένο Κοινοβούλιο σε αυτό το κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Συνομιλίες του κόμματος Μπορίσοφ με άλλα κόμματα
Ο Μπορίσοφ πρόσθεσε ότι το GERB θα έχει συνομιλίες με άλλα κόμματα, προσπαθώντας να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όταν ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, τους δώσει σχετική εντολή, και ότι θα προτείνει άλλον υποψήφιο για να ηγηθεί αυτής.
«Πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να διαιρεθεί το έθνος (...) Επομένως θα προτείνω άλλον πρωθυπουργό, με πολύ σαφή ευρωπαϊκό και NATOϊκό προσανατολισμό», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην κεντρική πόλη Βέλικο Τάρνοβο. Ο ίδιος έχει, ωστόσο, δηλώσει το προηγούμενο διάστημα πως, κατά τη γνώμη του, μια κυβέρνηση συνεργασίας είναι αδύνατο να πετύχει στη Βουλγαρία.
Ο διάδοχος Μπορίσοφ στο αξίωμα της Βουλγαρίας
Ο 61χρονος Μπορίσοφ αρνήθηκε να κατονομάσει κάποιον πιθανό υποψήφιο, αλλά πρόσθεσε ότι η εθνική ενότητα είναι κρίσιμης σημασίας, σε μια εποχή που η Βουλγαρία αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει μια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της επιδημίας COVID-19.
Οι λοιποί πέντε πολιτικοί σχηματισμοί στο νέο Κοινοβούλιο έχουν απορρίψει την αρχική πρόταση του Μπορίσοφ για τον σχηματισμό μιας ευρείας κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Αν το GERB δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, το νέο, αντισυστημικό κόμμα του γνωστού τηλεοπτικού παρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Η Βουλγαρία, η φτωχότερη χώρα-μέλος της ΕΕ, μπορεί να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, αν τα κόμματα δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.