Bloomberg: Η Τουρκία απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ -Ετοιμάζει συμπαραγωγή πυραύλων με Ρωσία - iefimerida.gr

Bloomberg: Η Τουρκία απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ -Ετοιμάζει συμπαραγωγή πυραύλων με Ρωσία

Πούτιν και Ερντογάν δίνουν τα χέρια
Πούτιν και Ερντογάν ετοιμάζονται να δώσουν ξανά τα χέρια/ Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που ακόμη δεν έχουν καταλαγιάσει οι αντιδράσεις για την αγορά των S-400 και ενώ η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη για την Τουρκία, η Αγκυρα ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα που μπορεί να προκαλέσει νέο γύρο αντιπαράθεσης με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία, για την κοινή παραγωγή πυραύλων και την απόκτηση τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη δικών της αμυντικών συστημάτων, αναφέρει το Bloomberg, σχολιάζοντας ότι αυτό μπορεί να ενισχύσει τις επικρίσεις εντός του ΝΑΤΟ ότι η Αγκυρα απομακρύνεται από τη Συμμαχία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα υπογράψουμε αφού συμφωνήσουμε τις τελικές λεπτομέρειες που αφορούν την κοινή παραγωγή ή παραγωγή κάποιων κομματιών στην Τουρκία και την απόκτηση τεχνογνωσίας», δήλωσε ο Ισμαΐλ Ντεμίρ, επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Οι συζητήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της αγοράς της Τουρκίας δεύτερης «παρτίδας» του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε «αρκετά ώριμο» στάδιο, είπε ο Ντεμίρ. «Η υπογραφή της συμφωνίας είναι κοντά», συμπλήρωσε.

Απτόητη η Τουρκία παρά την απειλή κυρώσεων

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η Τουρκία παραμένει απτόητη παρά την προοπτική να επιβάλουν οι ΗΠΑ κυρώσεις σε βάρος της, για την αγορά των ρωσικών S-400. Μόλις την Τετάρτη, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας ψήφισε υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, τόσο για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, όσο και για τη στρατιωτική επίθεση στη Συρία.

Την Πέμπτη, το Πεντάγωνο προειδοποίησε για μια ακόμη φορά την Τουρκία ότι θα πρέπει να ξεφορτωθεί τους S-400 αν θέλει να πάρει τα αμερικανικά F-35. «Αν η Τουρκία θέλει να επιστρέψει στο μαντρί, ο δρόμος για να το κάνει είναι να ξεφορτωθεί τους S-400. Οχι να τους βάλει σε μια αποθήκη και να τους κλειδώσει. Θα πρέπει να εκχωρήσει αυτό το οπλικό σύστημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν. Ομως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόταση για αγορά ρωσικών Su-35

Την ώρα που έχει μπλοκάρει η προμήθεια των αμερικανικών F-35, εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S-400, η Τουρκία έχει πρόταση από τη Ρωσία για να πάρει δικά της μαχητικά αεροσκάφη.

«Η Ρωσία έκανε πρόταση για να μας πουλήσει συγκεκριμένο αριθμό μαχητικών Su-35, για μια συγκεκριμένη τιμή», ανέφερε σχετικά ο Ισμίρ Ντεμίρ. Τον περασμένο Αύγουστο, όταν είχε πάει στη Μόσχα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συζητήσει αυτή την προοπτική με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος του είχε δείξει και το νέο «αόρατο» Su-57.

«Ανοιχτοί για Patriot, αν κρατήσουμε τους S-400»

Στις δηλώσεις του, ο Ισμίρ Ντεμίρ ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή στην αγορά αμερικανικών Patriot, αρκεί οι ΗΠΑ να αποσύρουν την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει τους S-400.

Παράλληλα, απέρριψε την ανησυχία ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα μπλοκάρουν την προμήθεια εξαρτημάτων για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα που έχει η Τουρκία, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και τα ελικόπτερα Chinook CH-47F και Black Hawk UH-60. Ανέφερε επίσης, ότι η Τουρκία περιμένει να μάθει τα… νέα από τη Γερμανία για την προμήθεια μηχανής τανκ Altay. Παράλληλα όμως «ψάχνει εναλλακτικές από άλλες χώρες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία ΡΩΣΙΑ ΝΑΤΟ S-400 F-35 Patriot πύραυλοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ