Η Βαλερί Πεκρές, υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, εκτόξευσε στο 20% το ποσοστό της στην πρόθεση ψήφου, σε μια εντυπωσιακή δημοσκοπική άνοδο.
Η επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος, η «μπουλντόζα» της γαλλικής Δεξιάς -όπως έχει χαρακτηριστεί- φέρεται να κερδίζει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe για λογαριασμό των BFMTV / L'Express.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη μετά τη νίκη της Πεκρές, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου. Η 54χρονη επωφελήθηκε από το «φαινόμενο των προκριματικών» και κέρδισε 11 μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου στις 23-24 Νοεμβρίου.
Μερίδα των γαλλικών ΜΜΕ ερμηνεύει αυτήν τη σημαντική άνοδο στην πρόθεση ψήφου σαν ένα φαινόμενο που έχει εμφανιστεί αρκετά συχνά στη γαλλική πολιτική σκηνή και δεν υπάρχει η εκτίμηση πως θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Τη Δευτέρα (5/12), μια άλλη δημοσκόπηση του Ifop για το LCI και τη Le Figaro έδωσε στη δεξιά υποψήφια ένα ποσοστό της τάξης του 17% στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο, ούσα στο ίδιο επίπεδο με τη Μαρίν Λεπέν. Αυτό ισοδυναμεί με άνοδο 9 μονάδων σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, που διενεργήθηκε έναν μήνα νωρίτερα.
Στο παρελθόν, τέτοιες «εκρήξεις» σε ποσοστά έχουν παρατηρηθεί μεταξύ των υποψηφίων που κέρδισαν πρόσφατα τις εσωκομματικές εκλογές, ωστόσο η πορεία τους δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Μπενουά Αμόν, νικητή στις εσωκομματικές εκλογές των Σοσιαλιστών το 2016. Λίγο αφότου έλαβε το χρίσμα, κέρδισε μέχρι και 12 ποσοστιαίες μονάδες: από το 6% έφτασε στο 18% στη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop και από το 6% έφτασε στο 17% σε ανάλογη έρευνα του BVA. Ωστόσο, συγκέντρωσε μόλις 6,36% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Άλλοι όμως είχαν καταφέρει να διατηρήσουν την καλή αυτή «αύρα» για περισσότερο διάστημα και να είναι πιο επιτυχημένοι.
Το 2011, ο Φρανσουά Ολάντ, μετά τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές, είχε κερδίσει από 5 έως 10 μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2012 έλαβε το 28,63% των ψήφων, όντας κοντά στις εκτιμήσεις πριν από τις κάλπες.
Σε ό,τι αφορά τον Φρανσουά Φιγιόν, προκάτοχο του Μακρόν, το 2016 εκτινάχθηκε επίσης κατά περίπου 10 μονάδες, φτάνοντας στο 29% στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο. Ήταν πριν «σκάσει» ένα σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο άνοιξε τον δρόμο στον νυν πρόεδρο της Γαλλίας.
Το ποσοστό του Μακρόν μειώθηκε κατά δύο μονάδες, στο 23%. Μάλιστα, εάν οι δυο τους περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Πεκρές φαίνεται να επικρατεί με ποσοστό 52% έναντι 48%.
Στον πρώτο γύρο και οι δύο προηγούνται με διαφορά από την Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού (15% -πτώση 5 μονάδων) και από τον Ζεμούρ (14% -άνοδος μίας μονάδας).
Την ίδια ώρα, οι υποψήφιοι της Αριστεράς βρίσκονται όλοι κάτω από το 10%.
Η πρόθεση ψήφου δεν συνιστά πρόβλεψη του αποτελέσματος των εκλογών, είναι όμως ενδεικτικό στοιχείο για τις προθέσεις που επικρατούν στο εκλογικό σώμα της Γαλλίας.