Χιλιάδες Αυστραλοί μαθητές δεν πήγαν σήμερα σχολείο και κατέβηκαν στους δρόμους μαζί με ακτιβιστές για το κλίμα για να καλέσουν την κυβέρνηση να σταματήσει να χρηματοδοτεί τη βιομηχανία αερίου, θέτοντας στο στόχαστρο τα σχέδια του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον να χρηματοδοτήσει ένα νέο εργοστάσιο αερίου.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης που αποκαλείται «School Strike 4 Climate» (SS4C) - Μαθητική Απεργία 4 για το Κλίμα, δεκάδες χιλιάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν σε περίπου 50 πόλεις σε όλη την Αυστραλία, δήλωσαν οι διοργανωτές. «Σήμερα, μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους απογοητευμένους Αυστραλούς, απεργώ από το σχολείο για να πω στην κυβέρνηση Μόρισον ότι πρέπει να σταματήσει να πετάει τα λεφτά των πολιτών στο αέριο», ανέφερε σε μια δήλωση η 16χρονη διοργανώτρια Νατάσα Αμπραγιαουικράμα.
Πολλές τοπικές επιχειρήσεις έκλεισαν για μία ημέρα προκειμένου να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια, που ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει να χρηματοδοτεί σχέδια αερίου και άνθρακα και αντ' αυτών να επενδύσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσαν οι διοργανωτές.
Γιατί η κυβέρνηση προωθεί το αέριο;
Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας προωθεί το αέριο προκειμένου να βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, παρά τις εκκλήσεις των ειδικών για το κλίμα, οικολογικών οργανώσεων και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας να σταματήσουν οι νέες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.
Το αέριο θεωρείται επίσης από την κυβέρνηση κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση της Αυστραλίας, καθώς είναι καθαρότερο από τον άνθρακα και μπορεί να τροφοδοτήσει ευέλικτα ενεργειακά εργοστάσια για την υποστήριξη της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Αυτή την εβδομάδα η Αυστραλία δέσμευσε 600 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (468 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) για ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που τροφοδοτείται με αέριο.
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Σίδνεϊ, το Χόμπαρτ, την Αδελαΐδα, το Περθ και τη Μελβούρνη δείχνουν νεαρούς και ακτιβιστές να κρατούν πανό με συνθήματα όπως «#FundOurFutureNotGas» (χρηματοδοτείστε το μέλλον μας, όχι το αέριο) , και «Clean energy solutions not coal and gas pollution» (λύσεις καθαρής ενέργειας, όχι μόλυνση από άνθρακα και αέριο).
«Δεν θα έπρεπε να είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε εδώ, θα έπρεπε να είμαστε στο σχολείο»
«Λίγη βροχή δεν θα μας σταματήσει», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος του Σίδνεϊ Κλόβερ Μουρ, ο οποίος πρόσθεσε «δεν θα σταματήσουμε μέχρις ότου η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σοβαρευτεί για την κλιματική δράση». Η Αυστραλία, μία από τις χώρες με τις περισσότερες εκπομπές άνθρακα ανά κάτοικο στον κόσμο, αντιστέκεται στις παγκόσμιες εκκλήσεις να δεσμευθεί σε έναν στόχο μηδενικών εκπομπών έως το 2050, επικαλούμενη τον κίνδυνο απωλειών για την οικονομία.
Αντί αυτού η Αυστραλία επενδύει σε τεχνολογία προκειμένου να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα 26%-28% κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030, περιλαμβανομένων 418 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη προγραμμάτων δέσμευσης άνθρακα και υδρογόνου. Αξιωματούχοι της πολιτειακής κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας, της μεγαλύτερης πολιτείας της χώρας, είχαν καλέσει τους μαθητές να μείνουν στα σχολεία τους, χωρίς αποτέλεσμα.
«Δεν θα έπρεπε να είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε εδώ, θα έπρεπε να είμαστε στο σχολείο», δήλωσε η Ναμπάια Τσόουντχαρι, άλλη μία από τους διοργανωτές της κινητοποίησης στο Σίδνεϊ. «Όμως η κυβέρνηση απλώς δεν θα ακούσει. Αρνούνται να αναλάβουν δράση κι έτσι επαφίεται σε εμάς να αγωνιστούμε ώστε να προστατεύσουμε το μέλλον μας».