Η Αυστραλία ζητεί εξηγήσεις από την Κίνα για τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό - iefimerida.gr

Η Αυστραλία ζητεί εξηγήσεις από την Κίνα για τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό

Κίνα Αυστραλία σημαίες
Σημαίες της Αυστραλίας και της Κίνας / Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξηγήσεις από την Κίνα για τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό Ωκεανό ζήτησε η Αυστραλία.

«Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε εξηγήσεις από την Κίνα», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Αυστραλία ανησυχεί για κάθε αποσταθεροποιητική ενέργεια, που αυξάνει τον κίνδυνο λάθους στην περιοχή και συμβουλεύεται τους περιφερειακούς εταίρους της για το θέμα αυτό», συνέχισε ο εκπρόσωπος. Η δοκιμή «σημειώνεται στο πλαίσιο της ταχείας στρατιωτικής ενίσχυσης της Κίνας, η οποία εξελίσσεται χωρίς τη διαφάνεια και τις διασφαλίσεις που ζητά η περιοχή εκ μέρους των μεγάλων δυνάμεων», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1980

Η Κίνα είχε κάνει δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στον νότιο Ειρηνικό τη δεκαετία του 1980. Συνήθως πραγματοποιεί τις δοκιμές των οπλικών συστημάτων της εντός του δικού της εναέριου χώρου, εξήγησε ένας αναλυτής.

Τη δοκιμή καταδίκασε νωρίτερα η Νέα Ζηλανδία, ενώ η Ιαπωνία ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση εκ μέρους του Πεκίνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κίνα επιταχύνει την ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου

Η Δύναμη Πυραύλων του Λαϊκού Απελευθερωτικού της Κίνας, αρμόδια για τους συμβατικούς και τους πυρηνικούς πυραύλους της χώρας, έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού της οπλοστασίου ενόψει της αναβάθμισης της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, των ενισχυμένων δυνατοτήτων παρακολούθησης και την ενίσχυση συμμαχιών.

Ορισμένοι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η ταχύτητα με την οποία η Κίνα ενισχύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, υπερβαίνει την οικοδόμηση αξιόπιστης αποτρεπτικής δύναμης.

Η Κίνα λέει ότι επιμένει στην πολιτική ότι δεν θα είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Το Πεκίνο έχει δεχθεί συχνά επικρίσεις από την Ουάσιγκτον για την αδιαφάνεια της συγκέντρωσης πυρηνικών όπλων και τον Ιούλιο ακύρωσε τις πυρηνικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω των πωλήσεων αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τι περιλαμβάνει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας

Σύμφωνα με περσινούς υπολογισμούς του Πενταγώνου η Κίνα διαθέτει πάνω από 500 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό της, εκ των οποίων περίπου 350 είναι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM) και πιθανότατα θα έχει πάνω από 1.000 κεφαλές μέχρι το 2030.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο στρατός της Κίνας κατασκευάζει εκατοντάδες μυστικά σιλό για επίγειους ICBM, ανέφερε το Πεντάγωνο στην έκθεσή του, όταν ΗΠΑ και Ρωσία έχουν 1.770 και 1.710 επιχειρησιακές κεφαλές αντίστοιχα.

Το Πεντάγωνο είπε ότι μέχρι το 2030, μεγάλο μέρος των όπλων του Πεκίνου πιθανότατα θα βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα ετοιμότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ