Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας προχώρησαν σε επιτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε μια κίνηση που αναμένεται να εντείνει τις διεθνείς ανησυχίες για την ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου.
Ο πύραυλος, που έφερε εικονική κεφαλή, εκτοξεύτηκε από τη Δύναμη πυραύλων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στις 08:44 π.μ. ώρα Πεκίνου την Τετάρτη και «έπεσε σε αναμενόμενες θαλάσσιες περιοχές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι ήταν «μια δοκιμή ρουτίνας στο ετήσιο εκπαιδευτικό μας σχέδιο» και δεν απευθύνεται σε καμία χώρα ή στόχο.
Η Κίνα «ενημέρωσε εκ των προτέρων τις ενδιαφερόμενες χώρες», σύμφωνα με ξεχωριστή αναφορά του ειδησεογραφικού πρακτορείου Xinhua, η οποία δεν διευκρίνισε την πορεία του πυραύλου ή πού ακριβώς έπεσε στην «ανοιχτή θάλασσα του Ειρηνικού Ωκεανού».
Με την εκτόξευση δοκιμάστηκε «αποτελεσματικά η απόδοση των όπλων και του εξοπλισμού και το επίπεδο εκπαίδευσης των στρατευμάτων και πέτυχε τον αναμενόμενο στόχο», ανέφερε το Xinhua.
Η Κίνα επιταχύνει την ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου
Η Δύναμη Πυραύλων του Λαϊκού Απελευθερωτικού της Κίνας, αρμόδια για τους συμβατικούς και τους πυρηνικούς πυραύλους της χώρας, έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού της οπλοστασίου ενόψει της αναβάθμισης της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, των ενισχυμένων δυνατοτήτων παρακολούθησης και την ενίσχυση συμμαχιών.
Ορισμένοι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η ταχύτητα με την οποία η Κίνα ενισχύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, υπερβαίνει την οικοδόμηση αξιόπιστης αποτρεπτικής δύναμης.
Η Κίνα λέει ότι επιμένει στην πολιτική ότι δεν θα είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Το Πεκίνο έχει δεχθεί συχνά επικρίσεις από την Ουάσιγκτον για την αδιαφάνεια της συγκέντρωσης πυρηνικών όπλων και τον Ιούλιο ακύρωσε τις πυρηνικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω των πωλήσεων αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, όπως μεταδίδει το Reuters.
Τι περιλαμβάνει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας
Σύμφωνα με περσινούς υπολογισμούς του Πενταγώνου η Κίνα διαθέτει πάνω από 500 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό της, εκ των οποίων περίπου 350 είναι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM) και πιθανότατα θα έχει πάνω από 1.000 κεφαλές μέχρι το 2030.
Ο στρατός της Κίνας κατασκευάζει εκατοντάδες μυστικά σιλό για επίγειους ICBM, ανέφερε το Πεντάγωνο στην έκθεσή του, όταν ΗΠΑ και Ρωσία έχουν 1.770 και 1.710 επιχειρησιακές κεφαλές αντίστοιχα.
Το Πεντάγωνο είπε ότι μέχρι το 2030, μεγάλο μέρος των όπλων του Πεκίνου πιθανότατα θα βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα ετοιμότητας.