Το «Αστέρι της Βηθλεέμ» – Εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο από το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο - iefimerida.gr

Το «Αστέρι της Βηθλεέμ» – Εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο από το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο

Η «Μεγάλη Σύζευξη» ή αλλιώς το «Άστρο της Βηθλεέμ»
Η «Μεγάλη Σύζευξη» ή αλλιώς το «Άστρο της Βηθλεέμ»/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα μοναδικό αστρονομικό φαινόμενο είχαν την ευκαιρία χθες να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι χωρών προς τα νοτιοδυτικά στο Βόρειο Ημισφαίριο. Οι αστρονόμοι το αποκαλούν «Μεγάλη Σύζευξη» ενώ οι χριστιανοί θεωρούν πως πρόκειται για το «Άστρο της Βηθλεέμ» και θα συμβεί ξανά το 2080.

Το σπάνιο φαινόμενο προέκυψε από μια σχεδόν σύγκλιση των τροχιών του Δία και του Κρόνου και που συνέπεσε με το χειμερινό ηλιοστάσιο του Βόρειου Ημισφαιρίου, την μικρότερη ημέρα του χρόνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για όσους ήταν σε θέση να παρατηρήσουν την ευθυγράμμιση σε καθαρό ουρανό, οι δύο σφαίρες κατεψυγμένου αερίου εμφανίστηκαν πιο κοντά – σχεδόν σαν ένα μόνο σημείο φωτός – από ό,τι οποιαδήποτε στιγμή εδώ και 800 χρόνια, παρόλο που στην πραγματικότητα απείχαν περισσότερα από 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η βέλτιστη σύζευξη πραγματοποιήθηκε στις 18:22 GMT.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθήσει κανείς την «συνάντηση»αυτή, ήταν κοιτάζοντας προς τα νοτιοδυτικά σε μια ανοιχτή περιοχή, περίπου μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.

Ήταν το «Αστέρι της Βηθλεέμ» ένα τέτοιο πλανητικό φαινόμενο;

Πέρα όμως από το επιστημονικό ενδιαφέρον, η συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων πλανητών στο ηλιακό σύστημα, παρομοιάζεται και με το Αστέρι της Βηθλεέμ, λόγω της χρονικής στιγμής της εκδήλωσης.

Μερικοί αστρονόμοι έχουν επίσης υποθέσει ότι ένα παρόμοιο γεγονός γύρω από την στιγμή της γέννησης του Ιησού, μπορεί να είναι υπεύθυνο για το μυθικό αστέρι της Βηθλεέμ που περιγράφεται στην Βίβλο. Ενώ πολλοί Χριστιανοί πιστεύουν ότι το φωτεινό άστρο που οδήγησε τους «σοφούς από την Ανατολή» στην Βηθλεέμ ήταν ένα θαυματουργό σημάδι, η πιο ορολογική εξήγηση οποιουδήποτε τέτοιου γεγονότος θα ήταν η σύζευξη δύο πλανητών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, είτε επρόκειτο για ένα μοναδικό αστρονομικό φαινόμενο, είτε για το άστρο της Βηθλεέμ, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να το θαυμάσουν και φρόντισαν να αναρτήσουν φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως το είδε χρήστης στην Λαχώρη του Πακιστάν:

Το μοναδικό φαινόμενο ήταν ορατό και από την Ινδία

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την Ατλάντα των ΗΠΑ

Στο Σολτ Λέικ Σίτι

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ