Ενα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο στον έναστρο ουρανό, αυτό της σύζευξης Δία-Κρόνου το βράδυ της Δευτέρας, οδηγεί ειδικούς και Θεολόγους να μιλούν για τις επιστημονικές συνθήκες που εξηγούν το άστρο της Βηθλεέμ.
Στις 21 Δεκεμβρίου, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, οι μεγάλοι πλανήτες Δίας και Κρόνος θα πλησιάσουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλον, που φαίνονται σχεδόν να αγγίζονται και να «φιλιούνται», μοιάζοντας με διπλό πλανήτη, σύμφωνα με τη NASA.
Η «Μεγάλη Σύζευξη» του Δία με τον Κρόνο
Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, που ονομάσθηκε και «Μεγάλη Σύζευξη», είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί στο γήινο νυχτερινό ουρανό εδώ και αιώνες.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο Κρόνος θα βρίσκεται τουλάχιστον 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από τον Δία, ο οποίος θα απέχει 890 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Για την ακρίβεια, υπολογίζεται πως η τελευταία φορά που ένα παρόμοιο φαινόμενο συνέβη στον νυχτερινό ουρανό ήταν σχεδόν οκτώ αιώνες πριν, ενώ οι αστρονόμοι προβλέπουν πως θα είναι ακόμη πιο λαμπερό.
«Ο Δίας και ο Κρόνος θα βρεθούν πάρα πολύ κοντά σε μια απόσταση μόλις 6 πρώτων λεπτών, δηλαδή το 1/10 της μοίρας. Είναι το 1/10 του πάχους του δαχτύλου μας, όταν έχουμε τεντωμένο το χέρι. Στον ουρανό είναι μία μοίρα. Δηλαδή, οι πλανήτες θα βρεθούν σε απόσταση όσο το πάχος του νυχιού μας, μόλις θα ξεχωρίζουν μεταξύ τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης.
Όπως εξήγησε ο κ. Αυγολούπης, δεν πρόκειται για ένα παράξενο φαινόμενο, όμως φέτος την ίδια μέρα «έχουμε και ένα άλλο σημαντικό αστρονομικό γεγονός, ότι βρίσκεται ο Ήλιος στο χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή τη μικρότερη μέρα τον χρόνο, που είναι 9 ώρες 16 λεπτά», ενώ «πολύ κοντά τους δύο πλανήτες, σε μια γωνία 90 μοιρών, ακολουθεί και ο Άρης». Το ουράνιο φαινόμενο, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής, θα είναι ορατό από όλο τον κόσμο, αρκεί να είναι νύχτα και να μην έχει σύννεφα.
Τι σχέση έχει ο Κρόνος και ο Δίας με το αστέρι της Βηθλεέμ
Τι σχέση έχει με όλο αυτό το αστέρι της Βηθλεέμ. Τα ιερά βιβλία του Χριστιανισμού αναφέρουν πως οι τρεις μάγοι, με πυξίδα τους ένα λαμπερό αστέρι οδηγήθηκαν στη φάτνη όπου γεννήθηκε ο Χριστός στη Βηθλεέμ.
Η περίοδος που συμβαίνει η Σύνοδος Κρόνου-Δία, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, δημιουργεί ακόμη περισσότερα ερείσματα για το κατά πόσο ήταν αυτό το αστρονομικό φαινόμενο που δημιούργησε τον μύθο του άστρου της Βηθλεέμ.
Εκείνος που καταγράφει την ιστορία του άστρου της Βηθλεέμ είναι ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, με αρκετούς μελετητές να υποθέτουν πως αναφερόταν σε κάποιο αστρονομικό φαινόμενο, το οποίο και έλαβε χώρα τη νύχτα της γέννησης του Ιησού. Ο αστρονόμος Μάικλ Μολνάρ υποστήριξε, για παράδειγμα, πως το αστέρι της Βηθλεέμ δεν ήταν παρά μια έκλειψη του Δία στον αστερισμό του Κριού.
Οι υποθέσεις του Κέπλε για το αστέρι της Βηθλεέμ
Την υπόθεση πως το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, που θα παρακολουθήσουμε απόψε, δημιούργησε τον μύθο του άστρου της Βηθλεέμ έκανε ο Γερμανός αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ στις αρχές του 17ου αιώνα. Ο Κέπλερ υποστηρίζει πως το φαινόμενο αυτό του «δίδυμου πλανήτη» παρατηρήθηκε γύρω στο 6 π.Χ. και λειτούργησε ως έμπνευση για το αστέρι της Βηθλεέμ.
Άλλωστε, η ακριβής χρονολογία της γέννησης του Ιησού αποτελεί ως και σήμερα αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ ιστορικών και θεολόγων και προφανώς δεν προσδιορίζεται επακριβώς στον πρώτο χρόνο μετά Χριστόν, όπως υπολογίζεται από το σύγχρονο ημερολόγιο.
Αιώνες πριν από τον Κέπλερ, ο Ιταλός καλλιτέχνης Τζότο ντι Μποντόνε σε ένα έργο του για τη Θεία Γέννηση αποτύπωσε το αστέρι της Βηθλεέμ ως κομήτη, με τους μαθητές του να υποθέτουν πως έτσι αναφερόταν στον κομήτη του Χάλεϊ. Ο καλλιτέχνης πίστευε πως ο Ματθαίος αναφερόταν στον κομήτη αυτό, όταν μιλούσε για το αστέρι της Βηθλεέμ.
Η θεολογική σκοπιά του άστρου της Βηθλεέμ
Σε κάθε περίπτωση, η θεολογική παράδοση βρίθει ιστοριών που συνδέουν τον ερχομό ενός ηγέτη με την άνοδο ενός λαμπρού άστρου στον ουρανό. Στην αρχαία παράδοση, μάλιστα, έχει καταγραφεί η εμφάνιση του κομήτη Τζούλιαν λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα. Ένα φαινόμενο τόσο λαμπερό, που, σύμφωνα με τους Ρωμαίους συγγραφείς της εποχής, ήταν ορατό ακόμη και υπό το φως της ημέρας.
Έτσι, θεολόγοι υποστηρίζουν πως η ιστορία του άστρου της Βηθλεέμ ενδεχομένως να μην αποτυπώνει ένα ιστορικό αστρονομικό γεγονός, αλλά μια παραβολή για την ανάδειξη της σημασίας του γεγονότος στην πίστη του Χριστιανισμού.