«Τα γυρίζει» ο Αρνό της Luis Vuitton: Ποτέ δεν είπα ότι θα μεταφέρουμε τον όμιλο στις ΗΠΑ εξαιτίας των φόρων - iefimerida.gr

«Τα γυρίζει» ο Αρνό της Luis Vuitton: Ποτέ δεν είπα ότι θα μεταφέρουμε τον όμιλο στις ΗΠΑ εξαιτίας των φόρων

Η Ντελφίν Αρνό με τον πατέρα της/Φωτογραφία Getty Images
Η Ντελφίν Αρνό με τον πατέρα της/Φωτογραφία Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος είχε επαινέσει την πολιτική Τραμπ στη φορολογία αλλά μετά τις αντιδράσεις, αρνείται πως απείλησε να μεταφέρει την παραγωγή της LVMH στις ΗΠΑ.

Ο Μπερνάρ Αρνό, ο πλουσιότερος Ευρωπαίος πολίτης, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH, είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η επιβολή έκτακτου επιπλέον φόρου 40% στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 3 δισ. ευρώ ήρθε σαν «κρύο ντους», μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου «πνέει ένας άνεμος αισιοδοξίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στις ΗΠΑ, οι φόροι θα μειωθούν στο 15%, τα εργαστήρια επιδοτούνται σε μια σειρά από πολιτείες και ο πρόεδρος (σ.σ. Τραμπ) το ενθαρρύνει» είχε πει ο Αρνό, προσθέτοντας: «Όταν ερχόμαστε στη Γαλλία και βλέπουμε ότι ετοιμαζόμαστε να αυξήσουμε τους φόρους κατά 40% στις εταιρείες που παράγουν στη Γαλλία, είναι δύσκολο να το πιστέψουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα φορολογήσουμε τα 'made in France' προϊόντα». Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν κι άλλοι επικεφαλής γαλλικών κολοσσών, όπως των Michelin, Air France-KLM και TotalEnergies.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Αρνό εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ουσιαστικά αρνείται πως αυτή του η δήλωση συνιστούσε απειλή για μεταφορά της παραγωγής του ομίλου LVMH στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ποτέ δεν είπα ότι θα μεταφέρουμε τον όμιλο LVMH. Αυτή η δήλωση είναι ψευδής», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος.

Ο Μπερνάρ Αρνό με τη σύζυγό του Ελέν Μερσιέ-Αρνό/AP
Ο Μπερνάρ Αρνό με τη σύζυγό του Ελέν Μερσιέ-Αρνό/AP

Οι αντιδράσεις που οδήγησαν στην αναδίπλωση Αρνό

Στην «εξέγερση» των επικεφαλής των γαλλικών κολοσσών για το φόρο που θα είναι από 20 έως 40% επιπλέον του συμβατικού, απάντησαν κυβερνητικά στελέχη αλλά και ιδιοκτήτες άλλων μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Ερίκ Λομπάρ εμφανίστηκε «έκπληκτος» σήμερα Παρασκευή στο TF1, λέγοντας ότι αυτός ο έκτακτος φόρος δε συνιστά είδηση: «Επεξεργαστήκαμε το κείμενο του Μισέλ Μπαρνιέ (σ.σ. του πρώην πρωθυπουργού), οπότε γιατί αυτή η δυσαρέσκεια δεν εκφράστηκε όταν παρουσιάστηκε το κείμενο;» αναρωτήθηκε ο Λομπάρ προσθέτοντας ότι στην παρούσα εκδοχή ο έκτακτος φόρος είναι λιγότερο επιζήμιος για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, αφού η ισχύς του περιορίστηκε στο ένα έτος από δύο που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Ερίκ Λομπάρ/AP
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Ερίκ Λομπάρ/AP

Στο ίδιο μοτίβο και η αναπληρώτρια υπουργός δημοσίων Οικονομικών, Αμελί ντε Μονσαλέν: «Ναι, τους ζητάμε να κάνουν μία προσπάθεια αλλά από την άλλη πλευρά, το κράτος κάνει τη μεγαλύτερη προσπάθεια στην οικονομία που δεν έχει γίνει τα τελευταία 25 χρόνια», είπε, προσπαθώντας ωστόσο να καθησυχάσει τους μεγάλους ομίλους: «Οι επιχειρήσεις δεν είναι στόχοι αλλά σύμμαχοί μας», συμπλήρωσε.

Η δήλωση ωστόσο που σήκωσε την περισσότερη σκόνη και μάλλον έσπρωξε τον Αρνό να εκδώσει ανακοίνωση ήταν αυτή του Μισέλ-Εντουάρ Λεκλέρκ, ιδιοκτήτη του ομίλου λιανικής πώλησης Leclerc, στο LCI: «Δεν έχει απαραιτήτως θετικό αντίκτυπο να λέει ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στη Γαλλία, 'αν δεν λειτουργήσει, φεύγω από τη χώρα'». «Δε θα με ακούσετε ποτέ να το λέω αυτό. Μιλάω ως ιδιώτης αλλά νομίζω ότι όλοι οι επικεφαλής των επιχειρήσεων Leclerc, Intermarché, (Coopérative) U, Intersport, είμαστε ντόπιοι, ξέρουμε από πού ερχόμαστε και τι οφείλουμε στη χώρα μας. Κανείς από εμάς δε θα εκβίαζε έτσι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αρνό πρέπει να πληρώσει 8 δισ. ευρώ σε φόρους

Η γαλλική κυβέρνηση θεσπίζει αυτόν τον επιπλέον έκτακτο φόρο, πιεζόμενη αφενός από τις Βρυξέλλες να κατεβάσουν το έλλειμα στο 5,4% του ΑΕΠ από 6,1% που ήταν το 2024, αφετέρου από την αντιπολίτευση που απαιτεί τη μη περικοπή κοινωνικών παροχών και θέσεων εργασίας.

Ο φόρος αυτός αφορά σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο το 2024 άνω του 1 δισ. ευρώ και θα υπολογίζεται ως προσαύξηση στον «κανονικό» φόρο, +20,6% για τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 δισ., έως και 40% για όσες είχαν κύκλο εργασιών άνω των 3 δισ. ευρώ. Η LVMH είναι σε αυτό το ανώτατο όριο κι έτσι φέτος θα κληθεί να καταβάλει στο γαλλικό δημόσιο συνολικά για φόρους ένα ποσό που προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ.

Για το 2024, ο όμιλος LVMH (παράγει τη μάρκα Louis Vuitton, καθώς και τις σαμπάνιες Moët Hennessy, ενώ στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται τα brands Christian Dior Couture, Givenchy, Fendi, Celine, Kenzo, Tiffany, Bulgari, Loewe, TAG Heuer, Marc Jacobs, Stella McCartney, Sephora και Loro Piana) ανακοίνωσε μείωση 17% των ετήσιων καθαρών κερδών, που διαμορφώθηκαν στα 12,55 δισ. ευρώ, και μείωση 2% στον ετήσιο κύκλο εργασιών του, που καταγράφηκε στα 84,7 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ