Νέα διάσταση παίρνει το θρίλερ με την αναχαίτιση από ρωσικά μαχητικά του αμερικανικού drone, που κατέπεσε στη Μαύρη Θάλασσα καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ανασύρει τα συντρίμμια του.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα συντρίμμια του drone μπορεί να είναι σε τέτοιο βάθος στη θάλασσα ώστε να είναι αδύνατη η ανάκτησή του και σημείωσαν ότι δεν θα προσφέρει αξιοποιήσιμες πληροφορίες.
«Δεν ξέρω αν μπορούμε ή όχι να το ανακτήσουμε, αλλά σίγουρα πρέπει να το κάνουμε και σίγουρα θα εργαστούμε επ’ αυτού. Ελπίζω να πετύχουμε», δήλωσε ο γραμματέας του συμβουλιόυ Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, είπε ότι η χώρα του διαθέτει τις τεχνολογικές ικανότητες να ανακτήσει τα συντρίμμια του drone ΜQ-Reaper από το σημείο όπου κατέπεσε σε διεθνή, όπως πιστεύεται, ύδατα κοντά στις δυτικές ακτές της κατεχόμενης Κριμαίας.
Kίρμπι: Πολύ δύσκολη η επιχείρηση ανάκτησης του drone
Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο η Τουρκία έχει κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή πλοία του στη Μαύρη Θάλασσα με τον εκπρόσωπο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκο, Τζον Κίρμπι, να δηλώνει χθες Τετάρτη ότι τα συντρίμμια του drone ίσως να μην μπορούν να ανασυρθούν. «Δεν έχει ανακτηθεί. Και δεν είμαι σίγουρος κατά πόσον θα μπορέσουμε να το ανακτήσουμε. Εκεί που έπεσε στη Μαύρη Θάλασσα είναι πολύ βαθιά τα νερά. Εκτιμούμε ακόμη κατά πόσον μπορεί να γίνει κάποια προσπάθεια ανάκτησης. Ίσως και να μη γίνει», δήλωσε ο Κίρμπι στο CNN.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός επιτελάρχης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, υπογράμμισε ότι το σημείο όπου κατέπεσε το drone, η θάλασσα έχει βάθος 1.524 μέτρων «άρα ή όποια επιχείρηση ανάκτησης σε τέτοιο βάθος από οποιονδήποτε είναι πολύ δύσκολη».
Οι ΗΠΑ διέγραψαν το λογισμικό του drone
Ο Μίλεϊ είπε, πάντως, ότι μολονότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, έχουν «πολλούς συμμάχους και φίλους στην περιοχή». «Θα εργαστούμε για επιχειρήσεις ανάκτησης. [Το drone] είναι περιουσία των ΗΠΑ. Αλλά πιθανώς καταστράφηκε. Μάλλον δεν υπάρχουν και πολλά για να ανακτήσει κανείς. Όσον αφορά στην απώλεια τυχόν ευαίσθητων πληροφοριών… λάβαμε τα μέτρα μας. Κι έτσι είμαστε βέβαιοι πως δεν έχει πλέον καμία αξία ο,τιδήποτε σημαντικό», τόνισε.
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν μιλώντας στο CNN ότι οι ΗΠΑ διέγραψαν το ευαίσθητο λογισμικό του drone, μετά την επαφή του με τα δύο ρωσικά μαχητικά, ώστε να μην μπορέσει η Ρωσία να συλλέξει απόρρητες πληροφορίες.
Αμερικανοί αξιωματούχοι: Η ρωσική ηγεσία ενέκρινε τις επιθετικές κινήσεις των Su-27, που προκάλεσαν βλάβη στο drone
Η Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι το drone κατεστράφη το πρωί της Τρίτης από ρωσικό μαχητικό Su-27, που χτύπησε τον έλικά του, αφού επί μισή ώρα μαζί με ένα άλλο Su-27 προσπαθούσαν να αναχαιτίσουν το ΜQ-Reaper ρίχνοντας καύσιμα πάνω του και πετώντας μπροστά του. Η Μόσχα αρνείται ότι το μαχητικός της ήρθε σε επαφή με το drone και επιμένει ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπεσε μετά από «απότομο ελιγμό».
Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι, που έχουν γνώση πληροφοριών για το συμβάν, ανέφεραν σύμφωνα με το δίκτυο NBC ότι τα ύπατα κλιμάκια του Κρεμλίνου ενέκριναν τις επιθετικές κινήσεις των ρωσικών μαχητικών, που προκάλεσαν τη συντριβή του drone.
Οι πληροφορίες δείχνουν, σύμφωνα με δύο εξ’ αυτών, ότι η ρίψη καυσίμων στο drone αποσκοπούσαν στο να εκτρέψει από την πορεία του ή να εξουδετερώσει τις ικανότητες παρακολούθησής του. Ήταν «η πρόθεση της ρωσικής ηγεσίας να είναι επιθετική η αναχαίτιση», είπε ένας απ’ αυτούς. Επίσης τόνισε ότι έλαβε ενδείξεις ότι το πράσινο φως έδωσε ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι άλλοι αρνήθηκαν να μπουν σε λεπτομέρειες, κάνοντας απλώς λόγο για «ύπατα κλιμάκια».
Επικοινωνία των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ – Ρωσίας
Μετά τις αλληλοκατηγορίες Ουάσιγκτον – Μόσχας ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, επικοινώνησε χθες Τετάρτη με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σόιγκου για το συμβάν με το drone: «Είναι σημαντικό οι μεγάλες δυνάμεις να είναι πρότυπα διαφάνειας και επικοινωνίας», είπε ο Όστιν, σημειώνοντας ότι διαμαρτυρήθηκε στον Σόιγκου για ένα «μοτίβο ριψοκίνδυνης και επιθετικής» συμπεριφοράς των Ρώσων πιλότων. Πρόσθεσε δε ότι το βίντεο και οι φωτογραφίες από το περιστατικό, που αξιολογούνται για λόγους ασφαλείας προτού δοθούν στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν την αμερικανική εκδοχή για το περιστατικό.
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας είπε στον Όστιν ότι η «αυξημένη» συλλογή πληροφοριών κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ οδήγησε στο συμβάν με το drone. To ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε δε ότι θα αντιδράσει «αναλογικά» σε μελλοντικές αμερικανικές «προκλήσεις».