Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού προκαλεί αύξηση των μολύνσεων σε 15 χώρες του Μάγρεμπ, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας, οι οποίες είναι αντιμέτωπες με ένα «τέταρτο κύμα» της πανδημίας, δεδομένου ότι και μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους είναι ανεμβολίαστο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η παραλλαγή αυτή, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει εξαπλωθεί σε 15 από τις 21 χώρες της περιοχής την οποία ο ΠΟΥ αποκαλεί «Ανατολική Μεσόγειο». Η περιοχή αυτή ωστόσο εκτείνεται από το Μαρόκο μέχρι το Πακιστάν, περνώντας από τη Σαουδική Αραβία και τη Σομαλία. Περιλαμβάνει επίσης και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.
«Η κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα πυροδοτεί την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από Covid-19 σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των χωρών της λεγόμενης από τον ΠΟΥ περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο Οργανισμός σε μια ανακοίνωσή του. «Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα και οι νοσηλείες αφορούν μη εμβολιασμένα άτομα. Βιώνουμε σήμερα το τέταρτο κύμα της Covid-19 σε αυτήν την περιοχή», είπε ο Άχμετ αλ Μαντάρι, ο επικεφαλής της περιοχής της «Ανατολικής Μεσογείου» του ΠΟΥ.
Μέσα σε έναν μήνα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 55% και οι θάνατοι κατά 15%. Κάθε εβδομάδα στην περιοχή αυτή καταγράφονται περισσότερες από 310.000 μολύνσεις και 3.500 θάνατοι. Ορισμένες χώρες, όπως η Τυνησία (που καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στη Βόρεια Αφρική) δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκαλεί η έκρξη των κρουσμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται έλλειψη φιαλών οξυγόνου στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι η παραλλαγή Δέλτα θα καταστεί «το κυρίαρχο στέλεχος» στην περιοχή αυτή, όπου μόνο το 5,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Virological, το ιικός φορτίο, στα πρώτα τεστ των ασθενών που προσβλήθηκαν από την παραλλαγή Δέλτα, ήταν 1.000 φορές υψηλότερο από εκείνο που παρατηρήθηκε στους ασθενείς του πρώτου κύματος του ιού, το 2020.