Στην ανάπτυξη ισχυρής στρατιωτικής δύναμης θα προχωρήσει η Νότια Αφρική στη Μοζαμβίκη, για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, όπως αποφασίστηκε.
Συγκεκριμένα, η Νότια Αφρική θα αναπτύξει 1.495 στρατιωτικούς στη Μοζαμβίκη, όπου θα συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών που κατατρομοκρατούν τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια το βορειοανατολικό τμήμα της πλούσιας σε κοιτάσματα φυσικού αερίου γειτονικής της χώρας, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το νοτιοαφρικάνικο κοινοβούλιο.
Η Βουλή της Νότιας Αφρικής ανέφερε πως «έλαβε επιστολή του προέδρου Σίριλ Ραμαφόσα» που την «ενημερώνει πως εγκρίθηκε η αξιοποίηση 1.495 μελών» των ένοπλων δυνάμεων της χώρας για να υποστηριχθεί η Μοζαμβίκη στον «αγώνα εναντίον των τρομοκρατικών ενεργειών και των βίαιων εξτρεμιστών».
Ομάδες ενόπλων που αποκαλούνται γενικά «Σεμπάμπ» («η νεολαία», στα αραβικά) έχουν πολλαπλασιάσει από το 2017 τις επιθέσεις τους στη φτωχή επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου, που συνορεύει με την Τανζανία και έχει πληθυσμό κατά πλειονότητα μουσουλμανικό. Πυρπολούν χωριά, αποκεφαλίζουν άνδρες και ανήλικα αγόρια, επιδίδονται σε απαγωγές για να στρατολογήσουν νέα μέλη ή να αρπάξουν σεξουαλικές σκλάβες.
Η ανάπτυξη των νοτιοαφρικανικών στρατευμάτων, που καταρχήν προβλέπεται να διαρκέσει από τη 15η Ιουλίου ως τη 15η Οκτωβρίου, ακολουθεί την ανακοίνωση που έκανε τον Ιούνιο η Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ) ότι θα στείλει δυνάμεις στη Μοζαμβίκη.
Η Μποτσουάνα έχει ήδη ανακοινώσει πως στέλνει στρατεύματα, ενώ ακόμη μια αφρικανική χώρα, η Ρουάντα, δεσμεύθηκε την 9η Ιουλίου πως θα αναπτύξει κάπου χίλιους στρατιωτικούς.
Η ΕΕ ανακοίνωσε εξάλλου αυτόν τον μήνα πως αποφάσισε να αναπτύξει στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή στη Μοζαμβίκη, ενώ οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν επίσης να υποστηρίξουν σε διμερές επίπεδο την κυβέρνηση στη Μαπούτου.
Ο μοζαμβικανός πρόεδρος Φιλίπε Νιούζι, πρώην υπουργός Άμυνας, εμφανιζόταν μέχρι πρότινος διστακτικός να δεχθεί οποιαδήποτε ξένη βοήθεια, επιμένοντας στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Μοζαμβίκης, που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1975.
Όμως άλλαξε στάση καθώς οι επιθέσεις των τζιχαντιστών, που έχουν ενταθεί εδώ κι έναν χρόνο, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 3.100 ανθρώπους, κατά τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, που παρακολουθεί συστηματικά τις ένοπλες συρράξεις, ενώ έχουν αναγκάσει άλλους περίπου 817.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τις μοζαμβικανές αρχές.