Οι δίαιτες που μπορούν να βοηθήσουν τον πλανήτη -Τι συμβουλεύουν επιστήμονες - iefimerida.gr

Οι δίαιτες που μπορούν να βοηθήσουν τον πλανήτη -Τι συμβουλεύουν επιστήμονες

Φρούτα και λαχανικά
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη τρώγοντας/ Φωτογραφία: shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία δίαιτα vegan- ολικής χορτοφαγίας- θα ήταν λιγότερο βλαπτική για το περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων, που εξέτασαν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα 9 ειδών διατροφής σε 140 χώρες.

Τον Αύγουστο οι ειδικοί του ΟΗΕ καλούσαν τον κόσμο να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειές του, προκειμένου να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή. Τώρα, επιστήμονες του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς μελέτησαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν εννέα διαφορετικές δίαιτες, από vegan, χωρίς καμία ζωική πρωτεΐνη, μέχρι μια διατροφή που περιλαμβάνει έξι ημέρες κρέας την εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς μια δίαιτα επηρεάζει το περιβάλλον

Η στροφή προς τις δίαιτες που επικεντρώνονται στα λαχανικά είναι ουσιώδους σημασίας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη. Αν και οι 140 χώρες που μελετήθηκαν υιοθετούσαν διατροφή παρόμοια με εκείνη των αναπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ- δηλαδή αν αύξαναν σημαντικά την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων- τότε το ανθρακικό αποτύπωμα κατά κεφαλή θα αυξανόταν κατά 135% και το υδατικό αποτύπωμα κατά 47%.

Στον αντίποδα, μια δίαιτα αυστηρής χορτοφαγίας κατά 70% το ανθρακικό αποτύπωμα ανά κάτοικο και θα ήταν εκείνη με τις λιγότερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στο 97% των χωρών που μελετήθηκαν.

Φιλικές προς το περιβάλλον δίαιτες

Η vegan διατροφή δεν είναι η μόνη που θα έκανε καλό στον πλανήτη. Άλλες δίαιτες που περιλαμβάνουν την κατανάλωση μικρών ψαριών (σαρδέλες ή ρέγγες), μαλακίων ή εντόμων, παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευελιξία και οι πρωτεΐνες που παρέχουν μπορεί να είναι απολύτως αναγκαίες για ορισμένους πληθυσμούς, για παράδειγμα σε χώρες με προβλήματα υποσιτισμού. Και αυτές οι δίαιτες είναι εξίσου ευεργετικές για το περιβάλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την ολική χορτοφαγία, ακολουθούν κατά σειρά η δίαιτα κατά τα δύο τρίτα vegan (ένα γεύμα στα τρία), η χορτοφαγία που περιλαμβάνει αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, η ψαροφαγία (μοναδική πηγή πρωτεΐνης τα ψάρια), χωρίς κόκκινο κρέας, χωρίς γαλακτοκομικά, με λίγο κόκκινο κρέας και, στην τελευταία θέση, η δίαιτα κατά την οποία έξι στις επτά ημέρες περιλαμβάνουν κρέας. Οι επτά πρώτες δίαιτες θα μείωναν το παγκόσμιο ανθρακικό και το υδατικό αποτύπωμα, εφόσον τις υιοθετούσαν και οι 140 χώρες. Οι δύο τελευταίες, από την άλλη, θα το αύξαιναν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το κρέας από βοοειδή έχει και το μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα: κατά μέσο όρο, κάθε μερίδα έχει 316 φορές μεγαλύτερο αποτύπωμα από τα λαχανικά, 125 φορές μεγαλύτερο από τους ξηρούς καρπούς και τα σιτηρά και 40 φορές μεγαλύτερο από τη σόγια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δίαιτα Διατροφή vegan κλιματική αλλαγή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ