Μία δίαιτα vegan- ολικής χορτοφαγίας- θα ήταν λιγότερο βλαπτική για το περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων, που εξέτασαν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα 9 ειδών διατροφής σε 140 χώρες.
Τον Αύγουστο οι ειδικοί του ΟΗΕ καλούσαν τον κόσμο να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειές του, προκειμένου να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή. Τώρα, επιστήμονες του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς μελέτησαν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν εννέα διαφορετικές δίαιτες, από vegan, χωρίς καμία ζωική πρωτεΐνη, μέχρι μια διατροφή που περιλαμβάνει έξι ημέρες κρέας την εβδομάδα.
Πώς μια δίαιτα επηρεάζει το περιβάλλον
«Αντίο» κιλά, εάν τρώτε αυτές τις ώρες της ημέρας
Επιστροφή στα θρανία & διατροφή: 3+1 tips για τους γονείς
Η στροφή προς τις δίαιτες που επικεντρώνονται στα λαχανικά είναι ουσιώδους σημασίας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη. Αν και οι 140 χώρες που μελετήθηκαν υιοθετούσαν διατροφή παρόμοια με εκείνη των αναπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ- δηλαδή αν αύξαναν σημαντικά την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων- τότε το ανθρακικό αποτύπωμα κατά κεφαλή θα αυξανόταν κατά 135% και το υδατικό αποτύπωμα κατά 47%.
Στον αντίποδα, μια δίαιτα αυστηρής χορτοφαγίας κατά 70% το ανθρακικό αποτύπωμα ανά κάτοικο και θα ήταν εκείνη με τις λιγότερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στο 97% των χωρών που μελετήθηκαν.
Φιλικές προς το περιβάλλον δίαιτες
Η vegan διατροφή δεν είναι η μόνη που θα έκανε καλό στον πλανήτη. Άλλες δίαιτες που περιλαμβάνουν την κατανάλωση μικρών ψαριών (σαρδέλες ή ρέγγες), μαλακίων ή εντόμων, παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευελιξία και οι πρωτεΐνες που παρέχουν μπορεί να είναι απολύτως αναγκαίες για ορισμένους πληθυσμούς, για παράδειγμα σε χώρες με προβλήματα υποσιτισμού. Και αυτές οι δίαιτες είναι εξίσου ευεργετικές για το περιβάλλον.
Μετά την ολική χορτοφαγία, ακολουθούν κατά σειρά η δίαιτα κατά τα δύο τρίτα vegan (ένα γεύμα στα τρία), η χορτοφαγία που περιλαμβάνει αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, η ψαροφαγία (μοναδική πηγή πρωτεΐνης τα ψάρια), χωρίς κόκκινο κρέας, χωρίς γαλακτοκομικά, με λίγο κόκκινο κρέας και, στην τελευταία θέση, η δίαιτα κατά την οποία έξι στις επτά ημέρες περιλαμβάνουν κρέας. Οι επτά πρώτες δίαιτες θα μείωναν το παγκόσμιο ανθρακικό και το υδατικό αποτύπωμα, εφόσον τις υιοθετούσαν και οι 140 χώρες. Οι δύο τελευταίες, από την άλλη, θα το αύξαιναν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Το κρέας από βοοειδή έχει και το μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα: κατά μέσο όρο, κάθε μερίδα έχει 316 φορές μεγαλύτερο αποτύπωμα από τα λαχανικά, 125 φορές μεγαλύτερο από τους ξηρούς καρπούς και τα σιτηρά και 40 φορές μεγαλύτερο από τη σόγια.