Ο Μακρόν αθετεί τις δεσμεύσεις του για το κλίμα -Απογοήτευση στη Γαλλία για τον «κλιματικό νόμο» - iefimerida.gr

Ο Μακρόν αθετεί τις δεσμεύσεις του για το κλίμα -Απογοήτευση στη Γαλλία για τον «κλιματικό νόμο»

O Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν
O Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία: Ludovic Marin, Pool via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιμέτωπος με μια νέα κρίση βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία μετά την αποχώρηση 15 βουλευτών του κόμματός του, οργισμένων επειδή ο Γάλλος πρόεδρος αθέτησε τις δεσμεύσεις του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι βουλευτές εγκατέλειψαν μέχρι τα τέλη του περασμένου χρόνου το LREM του Μακρόν για την έλλειψη δέσμευσης του προέδρου σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, κατηγορώντας τον ότι χαμήλωσε δραστικά τον πήχη των προσδοκιών, που ο ίδιος είχε τοποθετήσει ψηλά το 2017, όταν τρόλαρε τον Ντόναλντ Τραμπ αλλάζοντας το γνωστό σύνθημά του «Μake America Great Again» σε «Make our planet great again» («Nα ξανακάνουμε μεγάλο τον πλανήτη μας») στον απόηχο της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα και περιβλήθηκε τον μανδύα του ηγέτη που ηγείται της μάχης για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Jennifer De Temmerman, βουλευτής και πρώην μέλος του LREM, είπε στο Politico ότι οι υποσχέσεις του Μακρόν ήταν «επιδερμικές». «Ήταν επικοινωνιακό τέχνασμα, καθρέφτες και καπνοί. Παραδίδει σε άλλους μαθήματα, αλλά στην πραγματικότητα οι ενέργειές του στη Γαλλία κάθε άλλο παρά υποδειγματικές είναι», τόνισε.

Πολύ κατώτερος των προσδοκιών ο «κλιματικός νόμος» του Μακρόν

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας την Κυριακή διαδηλώνοντας κατά του νομοσχεδίου του Μακρόν για το κλίμα, που σύμφωνα με εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων απέχει πολύ από τους στόχους που είχε θέσει ο ίδιος για να αλλάξει ο κόσμος.

Γάλλοι βουλευτές συζητούν αυτή την εβδομάδα το επίμαχο νομοσχέδιο -αποτέλεσμα εισηγήσεων μετά από δημόσια διαβούλευση. Αλλά το νομοσχέδιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων απαγόρευση των σύντομων εσωτερικών πτήσεων, την τοποθέτηση βαθμολογιών βιωσιμότητας στις συσκευασίες τροφίμων, το σερβίρισμα χορτοφαγικών γευμάτων σε καντίνες και τον καθορισμό ορίων στη διαφήμιση από εταιρείες ορυκτών καυσίμων, δεν εισηγείται αρκετά μέτρα για την μείωση των εκπομπών άνθρακα, λένε οι επικριτές του. «Περιμέναμε ένα μεγάλο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο-ορόσημο, κι αυτό είναι πολύ κάτω των προσδοκιών», είπε η De Temmerman.

Το Ανώτατο Συμβούλιο της Γαλλίας για το Κλίμα, συμβουλευτικό όργανο που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Μακρόν για τη χάραξη της πολιτικής για το κλίμα, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν θα «καλύψει τα κενά στη μετάβαση της Γαλλίας σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», προσθέτοντας ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα συμβάλουν στην επίτευξη μόνο «μεταξύ του μισού και των δύο τρίτων των περικοπών που απαιτούνται μεταξύ του 2019 και του στόχου του [40%] για το 2030».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι απέγιναν οι «πράσινες» φιλοδοξίες του Μακρόν;

Κι εκείνοι που κάποτε υποστήριζαν τις «πράσινες» φιλοδοξίες του Μακρόν μιλούν τώρα για τις «αντιφάσεις» στις πολιτικές του. Μέχρι τα τέλη του περασμένου χρόνου 15 βουλευτές είχαν αποχωρήσει από το κόμμα του σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Philippe Zaouati, πρώην υποστηρικτής του Μακρόν και πρώην μάνατζερ του κόμματος διευθυντής του κόμματος επεσήμανε τις πρώτες αποφάσεις του Γάλλου προέδρου για την αναβολή μεγάλων, μη δημοφιλών πρότζεκτ, όπως εκείνο του αεροδρομίου Notre-Dame-des-Landes στη δυτική Γαλλία ή το EuropaCity εκτός Παρισιού.Πρόσθεσε, όμως, ότι «οι αντιφάσεις έγκεινται στο κατά πόσον η οικολογία είναι συμβατή με τη βαθιά πεποίθηση του Μακρόν ότι η Γαλλία πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι η [πράσινη μετάβαση] μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει».

Ο Μακρόν βασίζεται στη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μετατόπιση του βάρους των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή. Αλλά η Γαλλία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη διπλωματική της ισχύ για να πιέσει την ΕΕ να επιβάλει τέλη για τη χρήση άνθρακα, ώστε να ενθαρρυνθούν ξένες εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές τους και να προστατευτούν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Η πρόταση αναμένεται τον Ιούνιο.

Οπως επισημαίνει ο Nick Mabey, διευθύνων σύμβουλος της E3G, που συμβουλεύει την προεδρία της Διάσκεψης των Μερών της Σύµβασης των Ηνωµένων Εθνών για την Κλιµατική Αλλαγή, ο Γάλλος πρόεδρος, παρά τις υποσχέσεις του, δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ιδιαίτερη διάθεση να επιστρατεύσει τη διπλωματία για το κλίμα.

Ο Μακρόν απέτυχε επίσης να αντικαταστήσει τη Βρετανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσον αφορά στις δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Η Βρετανία ήταν η μεγαλύτερη διπλωματική υπηρεσία για το κλίμα στην ΕΕ με πάνω από 150 εξειδικευμένους διπλωμάτες. Η ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) διαθέτει μόλις τέσσερα άτομα για το κλίμα και η Γαλλία δεν έχει καλύψει το κενό που άφησε η Βρετανία», με το Brexit, λέει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ