Μπορεί να ήσασταν αποφασισμένοι πριν τις γιορτές των Χριστογέννων να χάσετε επιτέλους εκείνα τα κιλάκια που σας ταλαιπωρούν, όμως η πανδημία του κορωνοϊού για άλλη μια φορά άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας και λίγο η βαρεμάρα, λίγο το άγχος για τις εξελίξεις στην πανδημία, λίγο το γεγονός ότι τα γυμναστήρια είναι κλειστά, περνάμε μεγάλο μέρος της ημέρας μπροστά στο ψυγείο ή τα ντουλάπια αναζητώντας σνακ.
Είναι σημαντικό όμως να μην αισθανόμαστε ένοχοι όταν ξεσπάμε στο φαγητό, ειδικά τώρα που λίγο πολύ όλοι είμαστε πιεσμένοι. Ετσι, μπορούμε να ταξινομήσουμε τις τροφές σε κάποιες που τρώμε συχνά και άλλες λιγότερο συχνά. Ιδού λοιπόν κάποια σνακ, αλμυρά και γλυκά, υγιεινά για τσιμπολόγημα.
Ψητά μήλα με μέλι και κανέλα
Σε αυτή την συνταγή του σεφ Γιώργου Τσούλη, τα πράγματα είναι πολύ απλά και εύκολα, αφού τα μήλα έχουν την τιμητική τους!
Υλικά
- 4 πράσινα μήλα
- 2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
- 2 κ.γ. μέλι
- Ελαιόλαδο
- Μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Πάρτε τα μήλα και κόψτε το καπάκι τους.
- Με ένα κουτάλι αφαιρέστε το εσωτερικό τους και μεταφέρετε σε ένα μπολ.
- Ρίξτε μέσα στο μπολ την κανέλα, το μέλι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί η γέμιση.
- Γεμίστε τα μήλα με τη γέμιση, καπακώστε και τα λαδώστε εξωτερικά.
- Μεταφέρετε σε ένα ταψί φούρνου στο οποίο έχετε στρώσει λαδόκολλα.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για 25 λεπτά. Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο, σερβίρετε με μέλι και κανέλα και απολαύστε.
Μπανάνα με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας και ξηρούς καρπούς
Υλικά
- Μπανάνες
- Μαύρη σοκολάτα
- Ξηρούς καρπούς (προαιρετικά, τα αμύγδαλα είναι μια καλή επιλογή)
Εκτέλεση
- Βάλτε τις μπανάνες στην κατάψυξη για 30-40 λεπτά.
- Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
- Αλέστε τους ξηρούς καρπούς.
- Βγάλτε τις μπανάνες από την κατάψυξη. Βουτήξτε τις στη σοκολάτα και πασπαλίστε με τους ξηρούς καρπούς.
Μπισκότα βρώμης
Υλικά
- 1/2 φλ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 ½ φλ. μαύρη ζάχαρη
- 1/3 φλ. μελάσα [σε κατάστημα με βιολογικά]
- 2 αυγά
- 1 ¾ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλίτσα μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 2 πρέζες αλάτι
- 2 φλυτζάνια νιφάδες βρώμης
- 1/2 φλ. σταφίδες
Εκτέλεση
- Χτυπήστε σε μπολ τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, τη μελάσα και τα αυγά
- Προσθέστε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα και ανακατεύουμε με κουτάλι
- Τέλος προσθέστε τις νιφάδες βρώμης και τις σταφίδες
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 10 λεπτά
Κουλούρι Θεσσαλονίκης με σολομό
- 1 κουλούρι
- 2 κουταλιές σουπάς τυρί κρέμα
- 85 γρ. καπνιστό σολομό, κομμένο σε φέτες
- ½ κουταλιά γλυκού κάπαρη, στραγγισμένη
- 1 κουταλιά γλυκού σχοινόπρασο
Εκτέλεση
- Κόψτε το κουλούρι στη μέση οριζόντια.
- Αλείψτε τις κομμένες πλευρές του κουλουριού με τυρί κρέμα.
- Τοποθετήστε πάνω στο μισό κουλούρι τον σολομό, την κάπαρη, πασπαλίστε με σχοινόπρασο, καπακώστε με το άλλο μισό και σερβίρετε.
Ανοιχτό σάντουιτς με σπανάκι, μανιτάρια και αυγό
Υλικά
- 2 φέτες ψωμί του τοστ
- 2 αυγά
- 300 γρ. σπανάκι φρέσκο
- 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε κυβάκια
- 10 μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο κομμένο
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει.
- Σωτάρετε το κρεμμύδι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια προσθέστε τα μανιτάρια.
- Συμπληρώστε το σπανάκι και το σιγομαγειρέψτε μέχρι να χάσει τα υγρά του.
- Προσθέστε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώστε
- Φρυγανίστε το ψωμί του τοστ και τηγανίστε τα αυγά.
- Στήστετο πιάτο βάζοντας το μείγμα από το σπανάκι πάνω από το φρυγανισμένο ψωμί και από πάνω ένα αυγό.
Φωτογραφίες: Shuttestock