1η Νοεμβρίου γιορτάζουμε το Ξινόμαυρο, την κορυφαία ερυθρή γηγενή αμπελοοινική ποικιλία, με τον πολυδυναμικό χαρακτήρα.
Το Ξινόμαυρο* είναι ένα κρασί για όλα τα γούστα; Πώς το ταιριάζουμε, με τι το πίνουμε;
Το Ξινόμαυρο είναι πολυδιάστατο. Μπορεί να ευχαριστήσει ένα μεγάλο εύρος γευστικών αναζητήσεων γιατί παράγει κρασιά, από γεμάτα σε σώμα blanc de noir (λευκής οινοποίησης) έως υψηλών ποσοστών οξύτητας και τανινών παλαιωμένα ερυθρά. Στο ενδιάμεσο αυτών, τραγανά ροζέ, σπιρτόζικα αφρώδη, ακόμη και γλυκείς οίνοι, βασίζονται σε αυτή την ποικιλία.
Μία μαγική ισορροπία σε μύτη και στόμα
Εκεί όμως που το Ξινόμαυρο αναζητεί δυνατούς λύτες είναι στα βαρβάτα ερυθρά, αυτά που ήδη έχουν μερικά χρόνια στην πλάτη τους ή και αρχίζουν να μετρούν 10ετίες, όπου ο γευστικός τους πλούτος ακροβατεί μεταξύ ντομάτας, ελιάς, μανιταριού, κερασιού, φράουλας, πιπεριού, καπνού και κανέλας, και όλες αυτές οι γεύσεις τελικά να ισορροπούν μαγικά, προσφέροντας μία συγκλονιστική απόλαυση με μακρά επίγευση.
Wine Pairing με Ξινόμαυρο
Ωστόσο η απόλυτη απόλαυση έρχεται με το συγκέρασμα γεύσεων, στα παντρέματα φαγητού-κρασιού, όπου το Ξινόμαυρο μπορεί να καλύψει εξίσου λευκά και κόκκινα κρέατα, καθώς και τα παραδοσιακά μας πιάτα. Το ερυθρό κλασικό Ξινόμαυρο θα σταθεί άρρηκτος παρτενέρ δίπλα σε ένα κοκκινιστό με μελιτζάνα, το ροζέ στα γεμιστά, το λευκό σε ένα μεστωμένο ψάρι στα κάρβουνα.
Όμως η μαγεία του Ξινόμαυρου και των γευστικών συνδυασμών, είναι πλούσια σε κάθε τύπο και στυλ κρασιού. Όπως μία παλαιωμένη εκδοχή του με ένα κρεμώδες ριζότο με μανιτάρια και τρούφα, ένα ροζέ με θαλασσινά και σάλτσα ντομάτας ή απλώς με μία πίτσα ή μία σαλάτα με αποξηραμένες ντομάτες και τυρί φέτα. Η λευκή εκδοχή του με στρείδια. Και όσο αφορά το επιδόρπιο, αξίζει η δοκιμή ενός ροζέ αφρώδη οίνου από Ξινόμαυρο με τάρτα φράουλα!
Συχνά στο εξωτερικό, το Ξινόμαυρο συγκρίνεται εξαιτιας της ιδιαιτερότητας του αρώματος και του χαρακτήρα του με ποικιλίες όπως το Nebbiolo, το Sangiovese ή το Pinot Noir. Προφανώς υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά, όμως στο Ξινόμαυρο βρίσκουμε το άρωμα και την αίσθηση του νοτισμένου αέρα της Ελληνικής γης, πλεγμένης ανάμεσα σε ορεινούς όγκους, οροπέδια, παραλίμνιους και παραθαλάσσιους αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας.
Η Αλεξάνδρα Ανθίδου, διευθύντρια των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, οικοδέσποινα του «The Wine Hub» (είναι το 'σπίτι' του κρασιού στη Θεσσαλονίκη) αποκαλύπτει μυστικά και ιδιαιτερότητες της ποικιλίας και επιλέγει Ξινόμαυρα για το τραπέζι και την κάβα μας.
«Το Ξινόμαυρο κατάγεται από την κεντροδυτική Μακεδονία όμως έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Μακεδονία και σε αμπελοτόπια κυρίως του βόρειου τμήματος της Θεσσαλίας. Εξάλλου 4 ζώνες ΠΟΠ έχουν χαρακτηριστεί για τη 'χάρη' του. Η Νάουσα και το Αμύνταιον, όπου έχουμε 100% Ξινόμαυρο, η Γουμένισσα με ένα ποσοστό 20% Νεγκόσκα και η Ραψάνη που συνοινοποιείται με το Κρασάτο και το Σταυρωτό» σημειώνει η Αλεξάνδρα Ανθίδου.
Με την Αλεξάνδρα Ανθίδου κάναμε μία επιλογή από Ξινόμαυρα κρασιά, και εκτός ζωνών ΠΟΠ, στιβαρά κόκκινα και τραγανά ροζέ και τα ταιριάξαμε με τις κατάλληλες γεύσεις για να μάς «δώσουν» τον καλύτερο εαυτό τους.
Ξινόμαυρα ροζέ και κόκκινα στο ποτήρι μας
Το Ξινόμαυρο έχοντας προσαρμοστεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια στα εδάφη της Βόρειας Ελλάδας, προσφέρει κρασιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκφράζοντας την μοναδικότητα του κάθε τόπου. Αυτό, άλλωστε, είναι και το κύριο γνώρισμα της ποικιλίας, να εκφράζει την περιοχή και το κάθε αμπελοτόπι από το οποίο προέρχεται.
Βελβεντό Κοζάνης - Βογιατζή Ξινόμαυρο (ερυθρό)
Στο Κτημα Βογιατζη στο Βελκβεντό Κοζάνης θα βρούμε ροζέ και κόκκινα κρασιά απο Ξινόμαυρο. Επιλέξαμε το 100% Ξινόμαυρο Ξηρό, ένα κόκκινο κρασί της ετικέτας Κτήμα Βογιατζή με υψηλή οξύτητα, αρκετές τανίνες και έντονα αρώματα. Ένα εξαιρετικό κρασί που ταιριάζει με μαγειρευτά που έχουν τομάτα, όπως κοκκινιστό μοσχαράκι, γιουβέτσι και στιφάδο. Επίσης συνοδεύει εξαιρετικά μπριζόλες μαγειρευτές και ψητά.
Κρανιά Ολύμπου - Κατσαρός Valos (Ξινόμαυρο ερυθρό)
Στη μύτη έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, λιαστής ντομάτας με
νύξεις βοτάνων και ελιάς. Στόμα μέσου όγκου όπου η οξύτητα
και οι τανίνες εξισορροπούν το φρούτο. Φρουτώδης και η επίγευση. Ενα κρασί που παραμένει στην κάβα του κτήματος και σε ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. Προτείνεται η κατανάλωσή του στους 16 C- 18 C και έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 8-10 έτη σε κατάλληλες συνθήκες.
Μικροχώρι Δράμας - Τέχνη Οίνου Xi (Ξινόμαυρο ερυθρό)
Χi όπως Ξινόμαυρο, ένα κρασί με παλαιωμένο προφίλ. Το Κτήμα Τέχνη Οίνου καλλιεργεί στα εδάφη της Δράμας το ξινόμαυρο, την κορυφαία ερυθρή ποικιλία της Βορείου Ελλάδας. Ένα ξινόμαυρο που η ισορροπία μεταξύ φινέτσας και όγκου το καθιστά ευέλικτο στο τραπέζι. Πορφυρό με γκρενά ανταύγειες, τυπική μύτη ξινόμαυρου με κόκκινα μούρα, φρούτα του δάσους, κράνα και νότες τρούφας και γρασίδι. Ενα κρασί με υψηλές οξύτητες, γεμάτο σώμα, υψηλές τανίνες που συνοδεύει από εκλεκτά prosciutto και λουκάνικα μέχρι με ταλιατέλες και πιάτα με μανιτάρια και τρούφα, μπριζόλες μόσχου, παλαιωμένα κίτρινα τυριά.
Κεχρής: Ξινόμαυρο από Γουμένισσα (ΠΓΕ Μακεδονία, όχι ΠΟΠ)
Ένα Ξινόμαυρο από επιλεγμένα αμπελοτόπια της Γουμένισσας, που εκφράζει όλη τη δύναμη και τη μοναδικότητα της εμβληματικής ποικιλίας του μακεδονίτικου αμπελώνα. Συνοδεύει μοσχαράκι, μπριζόλες, κοκκινιστά, σάλτσες με μπαχάρια, ένα στιφάδο.
Για όσους τολμούν στο διαφορετικό ο Κεχρης οινοποιεί και μία ροζ ρετσίνα, τη Ρόζα, αποτέλεσμα ενός τολμηρού στοιχήματος που πέτυχε.
Oenops Xinomavraw και Xinomavro (ερυθρά και τα δύο)
Ενα από τα νεότερα οινοποιεία της περιοχής της Δράμας με δύο Ξινόμαυρα απο τα αμπελοτόπια του. Eπιλέξαμε το Xinomavraw κρασί με ρουμπινί αεράτο χρώμα, φρουτώδες, κεράσι, βυσσινα, φράουλες στη μύτη και μακρά επίγευση. Ταιριάζει με μοσχαράκι κοκκινιστό, λαζάνια με κιμά, σουτζουκάκια, αρνάκι στην γάστρα, γίγαντες με λουκάνικο, ενώ μπορεί να συνοδέψει τόνο ψητό, χταπόδι στιφάδο και ποικιλίες τυριών και αλλαντικών. Προέρχεται από 3 επιλεγμένα αμπελοτεμάχια με κλίματα ηλικίας 40-85 ετών από τρία σπουδαία terroir αυτά της Νάουσσας, του Αμυνταίου και της Ραψάνης, ζυμώνει με τις αυτόχθονες ζύμες, ωριμάζει σε πήλινους αμφορείς και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο χωρίς την προσθήκη θειώδους.
Nico Lazaridi ροζέ Evil Eye
Αν επισκεφτείτε το κτήμα στη Δράμα, μέσα στο οινοποιείο, δημιουργήθηκε η περίφημη πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό», η οποία φιλοξενεί τα έργα όλων των σημαντικών καλλιτεχνών, που φιλοτέχνησαν τις ετικέτες των οίνων ενώ και οι κοινόχρηστοι χώροι γέμισαν με έργα τέχνης. Στο ποτήρι μας το Evil Eye ένας premium ροζέ οίνος από 100% Ξινόμαυρο που μπορεί να απολαύσει κάποιος με το γεύμα αλλά και μόνο του, ως απεριτίφ. Ενα κρασί στο αχνό χρώμα του σολομού. Ιδιαίτερα αρώματα μανταρινιού, πεπονιού, σε συνδυασμό με βοτανικές και ανθικές νότες. Στόμα με ευχάριστη οξύτητα, τυπική του Ξινόμαυρου, μακρά δροσερή επίγευση. Συνοδεύει λαδερά, ορεκτικά, σαλάτες και φρέσκα φρούτα εποχής.
Ζην Ηδέως Ξινόμαυρο ροζέ
Κατά τον Επίκουρο, Ζην Ηδέως είναι η απόλαυση της ζωής. Eνα οινοποιείο στο Νομό Πέλλας, επιλέξαμε μία ροζέ ετικέτα Ξινόμαυρο από το αμπελοτόπι του Λουτρακίου. Μια περιοχή που το χώμα και οι συνθήκες της επιτρέπουν στους καρπούς να αποδώσουν το μέγιστο του φρουτώδους χαρακτήρα της και της τυπικότητας της ποικιλίας. Στιβαρή, με δυναμικό χαρακτήρα και έντονη τυπικότητα. Προσφέρεται προς κατανάλωση η τρέχουσα χρονιά. Απαλό ροζ χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες. Ελκυστικό και γενναιόδωρο, με δελεαστικά αρώματα κόκκινων φρούτων και τομάτας.
Άκραθως - Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής - Ξινόμαυρο (ερυθρό)
Για τους φίλους του οινοτουρισμού, φωλιασμένο στους λόφους ανάμεσα σε μια πανέμορφη πόλη, την Θεσσαλονίκη και το ιστορικό Άγιο Όρος, βρίσκεται ο Άκραθως, ένα boutique οινοποιείο. Αναζητήστε στο ποτήρι νέες πτυχές του Ξινόμαυρου. Μεταξένιες τανίνες, ζωηρή οξύτητα, πολύπλοκα αρώματα φρούτων και διακριτικό άγγιγμα του βαρελιού. Ενα κρασί που έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί για πολλά χρόνια. Θα συνοδέψετε ψητά κόκκινα κρέατα, κυνήγι, κοκκινιστά, μανιτάρια και πλατό τυριών.
Γεροβασιλείου Ξινόμαυρο (ροζέ)
Ενα κρασί με απαλό ροζ- σομόν χρώμα από ένα οινοποιείο με διάσπαρτα έργα τέχνης ανάμεσα στα αμπέλια. Κρασί με έντονο αρωματικό χαρακτήρα με αρώματα εσπεριδοειδών, ροζ γκρέιπφρουτ, φρούτων του δάσους, κερασιού και φράουλας. Στο στόμα παρουσιάζεται πλούσιο, με πολύ καλή οξύτητα και ισορροπία, αλλά και μία έντονα αρωματική επίγευση από βύσσινο και κεράσι. Σερβίρεται στους 10–12 °C. Γευστικοί συνδυασμοί, μία αστακομακαρανόδα, γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα, ζυμαρικά με κιμά, λαδερά, μεσογειακές γεύσεις, συνοδεύει Ταϊλανδέζικη, Ιαπωνική κουζίνα.
Eνα ποτήρι Ξινόμαυρο
Φροντίζοντας να έχουμε την κατάλληλη παρέα, ή ακόμη και μόνοι μας, ανοίγοντας μία φιάλη, ή πίνοντας απλώς ένα ποτήρι, πάντα με μέτρο, στο σπίτι μας ή κάπου έξω, αναζητάμε, γνωρίζουμε, γευόμαστε, απολαμβάνουμε, ευφραινόμαστε τη δική μας, την Ελληνική ποικιλία Ξινόμαυρο.
Οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος τιμώντας το Ξινόμαυρο διοργανώνουν και προτείνουν στο ευρύ κοινό, σήμερα 1η Νοεμβρίου, δύο εκδηλώσεις:
- Στην Αθήνα, το masterclass “Aspects of Xinomavro” με τον Master Sommelier Ελευθέριο Χανιαλίδη - στο Divani Caravel Hotel
- Στη Θεσσαλονίκη, την εκδήλωση “Γευστική Δοκιμή: Ξινόμαυρο” με θεματικά flights - στο χώρο της Ένωσης The Wine Hub
*Ξινόμαυρο: Η «ντίβα» όπως αποκαλείται του Ελληνικού αμπελώνα και η πλέον ευγενής ερυθρή γηγενής ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας. Η ονομασία της είναι περιγραφική και προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων όξινο και μαύρο. Καλλιεργείται κυρίως σε ορεινές περιοχές, στη Μακεδονία και στη βόρεια Θεσσαλία που γειτονεύει.