Μια διαφορετική από κάθε άλλη χρονιά είναι η φετινή Τσικνοπέμπτη, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν διαθέτουν όλοι μεγάλο μπάρμπεκιου ή ψησταριά στο σπίτι τους και πολλοί καταφεύγουν στο ηλεκτρικό γκριλ για μια απολαυστική Τσικνοπέμπτη. Για την ηλεκτρική ψησταριά υπάρχουν 10 μυστικά για ένα άκρως ικανοποιητικό αποτέλεσμα, με μπόλικη… τσίκνα.
Στις πόλεις και τα διαμερίσματα, ωστόσο, είναι ακόμα πιο περιορισμένοι οι τρόποι για ψήσιμο την Τσικνοπέμπτη. Για όσους επιμένουν να μυρίσουν τη χαρακτηριστική τσίκνα σήμερα και δεν έχουν μπάρμπεκιου, ψησταριά ή ηλεκτρικό γκριλ, υπάρχει διέξοδος.
Κι όμως γίνεται: Τσικνοπέμπτη με ένα... υλικό
Η συνταγή για αυτή την εναλλακτική Τσικνοπέμπτη είναι ιδιαίτερα εύκολη και απαιτεί μόνο ένα σκεύος και ελάχιστα -έως… μηδενικά- υλικά. Τι χρειάζεται για την Τσικνοπέμπτη χωρίς ψησταριά:
- Ενα αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι
- Το κρέας της επιλογής σας (προτείνεται χοιρινή μπριζόλα λαιμού ή μοσχαρίσια)
- Πράγματα που έχετε ήδη στο ντουλάπι: αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Η συνταγή για την εναλλακτική Τσικνοπέμπτη χωρίς ψησταριά
Η συνταγή για αυτή την εναλλακτική Τσικνοπέμπτη προέρχεται από έναν Σεπολιώτη κρεοπώλη, ο οποίος επί δεκαετίες μοιραζόταν τα μυστικά του με τους πελάτες του. Ο συγκεκριμένος... ιδιαίτερος κρεοπώλης θεωρούσε «αμαρτία» τη ψησταριά, ακόμα και την Τσικνοπέμπτη, καθώς θεωρούσε ότι είναι βίαιος τρόπος ψησίματος για τα πιο καλά κρέατα (μοσχάρι γάλακτος κ.ό.κ).
Οι οδηγίες για τσίκνισμα δίχως σχάρα είναι οι εξής:
- Βάλτε τις μπριζόλες σας (προτιμάμε χοιρινές λαιμού επειδή έχουν λίπος και θα βοηθήσει στη διαδικασία) στο τηγάνι
- Προσθέστε ένα δάχτυλο νερό (ίσα να φτάνει στο μέσο της μπριζόλας και λίγο παραπάνω, όχι να τις καλύπτει)
- Κλείνουμε με το καπάκι και βάζουμε, αρχικά, το μάτι στο φουλ
- Οταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά (στο μέσο συνήθως)
- Βάζουμε χρονόμετρο 30 λεπτά (κοιτάζουμε μόνο αν πιεί το νερό, αν και συνήθως δεν χρειάζεται. Αν το πιεί, προσθέτουμε ελάχιστο)
- Μετά τα 30 λεπτά ανοίγουμε το καπάκι, δεν προσθέτουμε λάδι
- Δίχως να δυναμώσουμε τη φωτιά αρχίζουμε και γυρίζουμε τις μπριζόλες μας, όπως θα κάναμε στη ψησταριά
- Σε λίγα λεπτά θα δείτε ότι θα αρχίσει το… τσίκνισμα (τότε προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, όχι νωρίτερα)
- Οταν «αρπάξουν» όσο θέλετε τις αφαιρείτε
Τσικνοπέμπτη: Η γαρνιτούρα του «τεμπέλη»
Αν είστε ένα ή δυο άτομα αυτή την Τσικνοπέμπτη και δεν θέλετε να βάζετε ολόκληρα ταψιά στον φούρνο ή μεγάλες τηγανιές πατάτες, υπάρχει μια ακόμα… εναλλακτική διέξοδος: Πατάτες τζάκετ στον φούρνο μικροκυμάτων!
Η «συνταγή»:
- Πλένουμε την πατάτα (δίχως να τις ξεφλουδίζουμε)
- Τρυπάμε με πιρούνι σε αρκετά σημεία
- Τη βάζουμε σε πιάτο και μετά στον μικροκυμάτων
- Ρυθμίζουμε στη φουλ ισχύ τον φούρνο για 5 λεπτά
- Μετά τα 5 λεπτά ανοίγουμε, γυρίζουμε την πατάτα και τη βάζουμε άλλα πέντε λεπτά
- Στο τέλος τρυπάμε με ένα μαχαίρι. Αν μπαίνει εύκολα στο εσωτερικό είναι έτοιμη
Tips:
- Τα 5 λεπτά + 5 λεπτά είναι για μια πατάτα μεσαίου, προς μεγάλου μεγέθους
- Αν βάλουμε δεύτερη πατάτα, πιθανότατα θα χρειαστούν 6 λεπτά + 6 λεπτά
- Πάντα στο τέλος τεστάρουμε με μαχαίρι να δούμε αν είναι έτοιμες
- Αν όχι, βάζουμε άλλο ένα λεπτό κ.ό.κ (γιατί αν παραψηθούν γίνονται σαν αφρός)