Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και ένα γεύμα κρεοφαγίας είναι σίγουρο πως θα περιλαμβάνεται στο τραπέζι όλων μας.
Ψάξαμε, διαβάσαμε, αναζητήσαμε και βρήκαμε τα μυστικά της μαρινάδας που θα κάνουν το κρέας στα κάρβουνα γευστικό, αρωματικό και πολύ, πολύ τρυφερό. Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα αγαπάμε το κρέας καλά ψημένο και ίσως αυτό να αφήνει ένα αποτέλεσμα κάπως πιο σκληρό.
Υπάρχουν άλλωστε κι εκείνοι που θέλουν να απολαύσουν το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, δεν είναι όμως και ιδιαίτερα μεγάλοι φαν της ιδιαίτερης μυρωδιάς του αιγοπρόβειου κρέατος (κοινώς τσίκνα από το παϊδάκι).
Τι είναι η μαρινάδες που θα σας σώσουν την Τσικνοπέμπτης
Πρόκειται για ένα μείγμα ελαίων, μυρωδικών και συχνά όξινων συστατικών, όπως ξύδι, κρασί ή λεμόνι που συμβάλουν στην ενίσχυση της γεύσης του μπάρμπεκιου την Τσικοπέμπτη, αλλά και κάθε μέρα. Ωστόσο, υπάρχουν τριών ειδών μαρινάδες, κάθε μια με τα δικά της πλεονεκτήματα.
Οι όξινες μαρινάδες προσφέρουν γεύση και άρωμα, όμως παρά τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, δεν μαλακώνουν το κρέας, αλλά το σφίγγουν. Το λεμόνι, το κρασί και το ξίδι, «ψήνουν» την εξωτερική επιφάνεια του κρέατος χωρίς να εισέρχονται ως το εσωτερικό τους.
Επιλέξτε τέτοιες μαρινάδες, προσθέτοντας τα μυρωδικά της αρεσκείας σας (φρέσκα ή αποξηραμένα) για κομμάτια κρέατος που είναι μαλακά και στα οποία επιθυμείτε να προσθέσετε ένταση στη γεύση.
Σε κάθε περίπτωση, το όξινο στοιχείο από ένα ωραίο κρασί ή φρέσκο χυμό λεμόνι θα πρέπει να προστίθεται μαζί με κάποιο λάδι, κατά κύριο λόγο στην περίπτωσή μας ελαιόλαδο (μπορείτε να προσθέσετε και λίγο σησαμέλαιο για περισσότερο άρωμα). Κρατήστε κατά νου πως μια τέτοια μαρινάδα για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να αποτελείται από 2 μέρη όξινου συστατικού και ένα μέρος λάδι.
Οι ενζυματικές μαρινάδες της Τσικονπέμπτης
Μια ακόμη επιλογή είναι να μαρινάρετε το κρέας σε κάποιο χυμό φρούτων. Οι φρέσκοι χυμοί όπως αυτός του ανανά, του ακτινίδιου και του πεπονιού περιέχουν ένζυμα που διασπούν την πρωτεΐνη στο κρέας και έτσι μαλακώνουν την υφή του.
Ωστόσο, εκείνο που συστήνουν όσοι γνωρίζουν από μπάρμπεκιου, είναι πως ο χυμός φρούτων είναι πολύ αποτελεσματικός και μπορεί το αποτέλεσμα να αφήσει το κρέας σαν λιωμένο. Αν επιλέξετε κάποιον χυμό φρούτου, κρατήστε κατά νου πως ελάχιστη ποσότητα, είναι αρκετή για να προσθέσει χρώμα και να μαλακώσει το κρέας που θα ψήσετε την Τσικνοπέμπτη.
Η πιο καλή μαρινάδα για να μαλακώσει το κρέας της Τσικνοπέμπτης
Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι πως οι μαρινάδες που βασίζονται σε γαλακτοκομικά, όπως γάλα και γιαούρτι, συμβάλουν τόσο – όσο στην προετοιμασία του κρέατος να γίνει μαλακό και νόστιμο.
Ειδικά το ξινόγαλα και το γιαούρτι, που περιέχουν και ήπια οξέα, μοιάζουν ιδανικά για την μαρινάδα του κρέατος την Τσικνοπέμπτη. Φαίνεται πως το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά ενεργοποιεί ένζυμα στο κρέας που διασπούν τις πρωτεΐνες και το μαλακώνουν.
Βασική συνταγή για μαρινάδα
- 100 ml γιαούρτι (αν προτιμάτε την όξινη μαρινάδα προσθέστε αντί για γιαούρτι κρασί, ξύδι ή λεμόνι)
- 90 ml λάδι
- 2 κουταλιές μυρωδικά και μπαχαρικά (δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα, τσίλι καυτερό πιπέρι ή ό,τι άλλο θέλετε)
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Υπολογίστε πως θα χρειαστείτε 120 ml από την μαρινάδα για κάθε μισό κιλό κρέατος
- Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε σακούλα τροφίμων που κλείνει και προσθέτουμε την μαρινάδα. Ανακινούμε ώστε να καλυφθεί καλά το κρέας
- Αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες αν πρόκειται για μπριζόλες ή παϊδάκια. Αφήστε λίγο περισσότερο αν σκοπεύετε να ψήσετε πιο μεγάλα κομμάτια κρέατος.
Tip -ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ μην χρησιμοποιείτε την μαρινάδα την ώρα που ψήνεται το κρέας, ούτε για να σερβίρετε τα ψητά σας. Η μαρινάδα θα πρέπει να απορρίπτεται στα σκουπίδια.