Μια συνταγή που «παίζει» στα ελληνικά σπίτια εδώ και πολλά χρόνια, ένα κέικ που συναγωνίζεται παρά τα φτωχά υλικά του, τα καλύτερα σουφλέ και ζουμερά επιδόρπια.
Το μυστικό του; Ξεκινάμε με όλα τα υγρά (και ορισμένα στερεά) υλικά στην κατσαρόλα, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα σοκολατένιο σιρόπι που θα κάνει όλη τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.
Από εκεί και έπειτα, το κέικ ακολουθεί πάνω κάτω τους ίδιους κανόνες με ένα κλασικό αφράτο γλύκισμα που βασίζεται στα αυγά, το αλεύρι και τις διογκωτικές ύλες. Το αποτέλεσμα μιλά πολύ καλύτερα, σε κάθε δαγκωνιά.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Στη συνταγή που θα δείτε χρησιμοποιούμε απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και baking powder. Μπορείτε φυσικά να βάλετε και φαρίνα, έτοιμο δηλαδή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Επιπλέον, έχουμε επιλέξει να προσθέσουμε φουντούκια σε σκόνη, προκειμένου να δώσουμε μια γεύση πραλίνας στο τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, αν δεν είστε φαν των ξηρών καρπών απαλείψτε το υλικό αυτό και αντικαταστήστε την ποσότητα με κακάο.
Όταν ετοιμάζετε σοκολατένια κέικ και χρειάζεται να βουτυρώσετε και να αλευρώσετε τη φόρμα, επιλέξτε αντί για αλεύρι κακάο, ώστε να μην μείνουν ασπρίλες μετά το ξεφορμάρισμα. Στο συγκεκριμένο γλυκό βέβαια, θα κόψετε σε κομμάτια και θα περιχύσετε με ρευστή σοκολάτα στο ίδιο σκεύος, χωρίς να χρειαστεί να ξεφορμάρετε.
Υλικά
- 250 γρ. μαργαρίνη σε πλάκα - συν ένα κουταλάκι για να βουτυρώσεις τη φόρμα
- 100 γρ. κακάο σε σκόνη (άγλυκο) -2 κ.σ. για να πασπαλίσουμε τη φόρμα
- 100 γρ. κουβερτούρα
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- ½ φλιτζάνι ανάλατα φουντούκια σε σκόνη
- 2 κ.σ. baking powder
- 4-5 αυγά (ανάλογα με το μέγεθός τους)
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά σε μεγάλη κατσαρόλα, προσέχοντας να μην καεί. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κακάο σε σκόνη και το φλιτζάνι με το νερό και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Κρατάμε ένα ποτήρι από το μείγμα, προσθέτουμε και την κουβερτούρα σε κομμάτια ανακατεύοντας καλά ώσπου να λιώσει
- Αφήνουμε το υπόλοιπο μείγμα να κρυώσει ελαφρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά – σε θερμοκρασία δωματίου – και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα
- Αναμειγνύουμε όλα τα στέρεα υλικά μαζί, αλεύρι, φουντούκι και baking powder και προσθέτουμε σταδιακά στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας με το σύρμα να ενωθούν τα υλικά. Στο τέλος, το μείγμα θα είναι ένας ρευστός χυλός παρόμοιος με εκείνον του απλού κέικ
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα παραλληλόγραμμη 20x30 περίπου και πασπαλίζουμε με λίγο κακάο. Μπορούμε να προσθέσουμε και λαδόκολλα. Γυρίζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στο φούρνου, στους 180 βαθμούς, για 45’ λεπτά. Είναι έτοιμο αν βυθίζοντας τη λάμα από ένα μαχαίρι, αυτή βγαίνει καθαρή
- Βγάζουμε το κέικ κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και περιχύνουμε ώστε να ποτίσει καλύτερα το μείγμα της σοκολάτας