Αποτελεί μία από τις πιο φίνες και ντελικάτες συνταγές της γαλλικής γαστρονομίας, παρότι η προετοιμασία της δεν απαιτεί ικανότητες masterchef.
Τώρα που τα αχλάδια είναι στα καλύτερά τους, σας προτείνουμε μια συνταγή που θα κάνει τη διαφορά για επιδόρπιο σε ένα επίσημο γεύμα.
Τα τρυφερά αχλάδια σιγοβράζουν σε κόκκινο κρασί, αρωματισμένο με βανίλια και κανέλα.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Διαβάζουμε πως το κρασί που ταιριάζει καλύτερα σε μια τέτοια συνταγή είναι ποικιλίας καμπερνέ σοβινιόν ή μερλό. Θα χρειαστείτε ένα ολόκληρο μπουκάλι κρασί για να ποσάρετε 6 μεγάλα αχλάδια.
Κρατήστε επίσης στις σημειώσεις σας πως το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι βαθύ, για να χωράνε τα αχλάδια, ει δυνατόν όρθια, αλλά όχι πολύ φαρδύ.
Σε κάποιες συνταγές διαβάσαμε πως, εκτός από κρασί, συμπληρώνουν και φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.
Μπορείτε φυσικά να σερβίρετε τα αχλάδια σας με σαντιγί ή κάποια άλλη βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Υλικά
- 1 φασόλι βανίλιας
- 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
- 225 γρ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας κομμένο στη μέση
- 3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 6 αχλάδια κρυστάλλια, ώριμα
Εκτέλεση
- Κόβουμε τη βανίλια στη μέση και ξύνουμε τα σποράκια. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρασί, τη ζάχαρη, την κανέλα και ένα κλωνάρι θυμάρι. Ρίχνουμε και το περίβλημα της βανίλιας κομμένο σε τρεις λωρίδες
- Βυθίζουμε στο σκεύος τα αχλάδια ξεφλουδισμένα, χωρίς να αφαιρέσουμε όμως το κοτσάνι
- Σιγοβράζουμε με το καπάκι κλειστό για 20 με 30 λεπτά. Ο χρόνος εξαρτάται από τον βαθμό ωρίμανσης του φρούτου
- Αφαιρούμε τα αχλάδια προσεκτικά και δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς ώστε να μειωθεί το κρασί και να δέσει σε ένα ελαφρύ σιρόπι. Αφαιρούμε τη βανίλια και την κανέλα
- Σερβίρουμε κάθε αχλάδι, περιχύνοντάς το με λίγο από το σιρόπι και λίγο επιπλέον φρέσκο θυμάρι