Ένα από τα πιο κλασικά γλυκά ταψιού, σε μια συνταγή που θα κάνει το τραγανό σαραγλί να μοιάζει παιχνιδάκι.
Αν ο μπακλαβάς είναι το Α των γλυκών ταψιού, το σαραγλί είναι το Ω, και όσο κι αν φαίνεται δύσκολο να το ετοιμάσετε στο σπίτι, έχουμε τα μυστικά για να έχετε απόλυτη επιτυχία.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Όπως κάθε σιροπιαστό γλυκό, έτσι και για το σαραγλί ισχύει πως το σιρόπιασμα πρέπει να γίνεται με τη φιλοσοφία «ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι». Υπάρχουν και σχολές που προκρίνουν το αντίστροφο, με τη διαφορά θερμοκρασίας να βοηθά το γλυκό να πιει το σιρόπι.
Το πιο σημαντικό στοιχείο του σαραγλί είναι το φιστίκι Αιγίνης. Μπορείτε φυσικά να «παίξετε» με την αναλογία ξηρών καρπών κατά το δοκούν.
Το κόλπο με τη βελόνα πλεξίματος είναι απλό... Τυλίγουμε το σαραγλί πάνω σε αυτή, προκειμένου να καταφέρουμε να σουρώσουμε τα μπαστούνια. Μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να χρησιμοποιήσετε ξυλάκια φαγητού ή καλαμάκια του φραπέ.
Υλικά
- 400 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 100 γρ. καρύδια
- 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης / Επιπλέον τριμμένα φιστίκια για το σερβίρισμα
- 50 γρ. αμύγδαλα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
- 1 πακέτο φύλλο κούστας (900 γρ)
- Για το σιρόπι: 500 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. νερό
- 4 κουταλιές μέλι
- Τη φλούδα και τον χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, προσέχοντας να μην το κάψουμε.
- Βάζουμε σε ένα μπλέντερ τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης, μαζί με την κανέλα και το γαρίφαλο και θρυμματίζουμε, προσέχοντας να μην τα κάνουμε σκόνη
- Βουτυρώνουμε καλά ένα παραλληλόγραμμο ταψί, ιδανικά αλουμινένιο (περίπου 30x40 εκατοστά)
- Ανοίγουμε ένα φύλλο κρούστας και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο, χωρίς να ακουμπάμε το πινέλο στο φύλλο. Τοποθετούμε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω και επαναλαμβάνουμε το βουτύρωμα
- Πασπαλίζουμε λίγη από τη γέμιση, αραιά, σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
- Τοποθετούμε μια βελόνα πλεξίματος κάθετα στα φύλλα, περίπου 10 εκατοστά από τη μία άκρη και διπλώνουμε το μικρό κομμάτι πάνω από αυτή
- Τυλίγουμε σε ρολό, χωρίς να σφίγγουμε τα φύλλα. Πιέζουμε με τα χέρια μας από τις άκρες προς τα μέσα, ώστε να σουρώσουμε τα φύλλα πάνω στη βελόνα. Στη συνέχεια αφαιρούμε προσεκτικά τη βελόνα
- Στρώνουμε το κομμάτι σαραγλί που έχουμε φτιάξει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τυλίγματος με όλα τα φύλλα και τη γέμιση και στρώνουμε σφιχτά μέσα στο ταψί, να μην αφήσουμε πολλά κενά. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι τα μπαστούνια του σαραγλί σε τρία μέρη
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 90 λεπτά περίπου, να πάρει ωραίο χρώμα το σαραγλί
- Όσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι για 2-3 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε, απορρίπτουμε τη φλούδα και αφήνουμε να κρυώσει
- Σιροπιάζουμε το γλυκό καυτό με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε για μισή ώρα περίπου να το πιει καλά. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με επιπλέον φιστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε.