Αυτή τη φορά δεν χρειάζεται ούτε ειδικά καρυκεύματα, ούτε σάλτσες για να αλείψετε το κοτόπουλο. Με αυτή τη συνταγή, που δεν περιλαμβάνει παρά αλάτι και πιπέρι, θα έχετε το πιο ζουμερό κρέας και ταυτόχρονα την πιο τραγανή πέτσα.
Δεν χρειάζονται πολλά συστατικά για να πετύχει μια συνταγή. Αρκεί να γνωρίζει κανείς τον τρόπο να την εκτελέσει στην εντέλεια. Δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτηθήκαμε πώς γίνεται τόσο τραγανή η πέτσα ενός ψητού κοτόπουλου που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ ή από κάποια ψησταριά.
Υπάρχει τρόπος να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα στο σπίτι και μάλιστα δεν θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε κάποιο εξεζητημένο εργαλείο ή συστατικό για να το πετύχετε.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Το μέγεθος του κοτόπουλου εξαρτάται από τα άτομα που θα καθίσουν στη συνέχεια γύρω από το τραπέζι. Φυσικά, το βάρος του, δηλαδή το μέγεθός του, θα πρέπει να αναπροσαρμόσει και τον χρόνο ψησίματος. Σε κάθε περίπτωση, ένας καλός κανόνας είναι να υπολογίσετε 250 γραμμάρια ανά άτομο.
Πολλές συνταγές θέλουν μυρωδικά και φέτες λεμονιού στην κοιλιά του πτηνού, γεγονός που πράγματι δίνει άρωμα και γεύση, όμως στην περίπτωσή μας υπονομεύει την «επιχείρηση τραγανή πέτσα». Αρκεστείτε αυτή τη φορά στο αλατοπίπερο και θα μας θυμηθείτε.
Καλό είναι επίσης να προσπαθήσετε να δέσετε το κοτόπουλο πριν το βάλετε για ψήσιμο στο φούρνο. Θα δείτε πως δεν είναι πολύ δύσκολο.
Επιπλέον, πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα παίζει η προετοιμασία. Θα πρέπει να αφήσετε το κοτόπουλο να σταθεί στο ψυγείο όλο το βράδυ (για 8 δηλαδή ώρες), αφού το αλατίσετε, για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τέλος, όπως θα δείτε παρακάτω, μια οδοντογλυφίδα με την οποία θα τρυπήσετε το κοτόπουλο σε όλη του την επιφάνεια θα προσφέρει την τελική πινελιά για ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό θα φύγει όλη η υγρασία της πέτσας, χωρίς όμως να στεγνώσει και το κρέας.
Υλικά
- 1 μεγάλο κοτόπουλο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας το κοτόπουλο, προκειμένου να φύγει η υγρασία. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα σε όλα τα σημεία.
- Παίρνουμε μια οδοντογλυφίδα και τρυπάμε προσεκτικά όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου, στο στήθος και στα μπούτια.
- Αφήνουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο να ξεκουραστεί όλο το βράδυ και να «ψηθεί» στο αλάτι.
- Αφού το βγάλουμε από το ψυγείο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα (ίσως λίγο λιγότερο τώρα που η θερμοκρασία είναι υψηλή), πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο.
- Δένουμε το πουλερικό με σπάγκο. Δένουμε πρώτα τα μπούτια χαμηλά στο κότσι, περνάμε τον σπάγκο πίσω από το πτηνό, στα πλαϊνά του στήθους, και κάνουμε έναν κόμπο στο λαιμό. Διπλώνουμε μέσα από τον σπάγκο τις φτερούγες.
- Επιλέγουμε να τοποθετήσουμε το κοτόπουλο, είτε πάνω σε σχάρα, για να τραγανίσει το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Μπορείτε να το στερεώσετε και όρθιο, πάνω σε ένα κουτάκι μπύρας, για να ψηθεί ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε στη μέγιστη θερμοκρασία του φούρνου για μία ώρα (εδώ παίζει ρόλο και το μέγεθος του κοτόπουλου). Αν διαθέτετε θερμόμετρο κουζίνας, θα πρέπει στο κέντρο του κρέατος η θερμοκρασία να δείχνει περίπου 74 βαθμούς Κελσίου.