Αφού η λαϊκή ρήση θέλει «κάθε πράγμα στον καιρό του και τον κολιό τον Αύγουστο», εμείς βρήκαμε τη συνταγή για να μείνετε πιστοί στην παράδοση.
Ένα από τα λευκά ψάρια της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, που σε αντίθεση με τις περισσότερες συνταγές ψήνεται στο φούρνο. Ντομάτα στα καλύτερά της, μυρωδάτος μαϊντανός και φυσικά ελαιόλαδο είναι τα συστατικά που θα αναδείξουν όλη τη γεύση στο πιάτο.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Ζητήστε από τον ψαρά σας να καθαρίσει τους κολιούς, καθώς θα σας παιδέψει το καθάρισμα στο σπίτι.
Καλό είναι να ελέγχετε το φαγητό όσο ψήνετε και αν δείτε πως το νερό του «σώνεται» να προσθέσετε ελάχιστη ποσότητα, καυτό νερό. Στην περίπτωση που η σάλτσα είναι υδαρής, αφαιρέστε τα ψάρια και συνεχίστε το ψήσιμο στο φούρνο ώσπου να δέσει επαρκώς.
Μπορείτε να πασπαλίσετε τα ψάρια με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφού βγάλετε το ταψί από τον φούρνο.
Υλικά
- 4 μεγάλοι κολιοί
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 3 μέτριες ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
- 1 μικρή πιπεριά τσίλι
- ½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε την ντομάτα τριμμένη σε ένα πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά, αρκετό ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
- Ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας και προσθέτουμε 1 ποτηράκι του κρασιού νερό
- Στρώνουμε τα ψάρια στο ταψί και τα γυρίζουμε μέσα στη σάλτσα να καλυφθούν.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα περίπου