Μια συνταγή για γλύκισμα που κόντρα σε όσα γνωρίζουμε ψήνεται στο τηγάνι και όχι στον φούρνο.
Το μυστικό της είναι πως το κέικ έρχεται και φουσκώνει στο εσωτερικό ενός σκεύους που ζεσταίνεται στο μάτι της κουζίνας. Δημιουργούμε δηλαδή συνθήκες θερμού αέρα, σε ένα πολύ περιορισμένο περιβάλλον που φουσκώνουν το κέικ, χωρίς να το ξεραίνουν και έτσι βγαίνει πιο αφράτο από ποτέ.
Να θυμάστε πως είναι πολύ σημαντικό τα αυγά και το γάλα να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου όσο τα ενσωματώνετε στο γλυκό. Επίσης, πρέπει να βρείτε ένα σκεύος στο οποίο το ταψάκι του κέικ δεν θα ακουμπά στον πάτο. Μια σχαρούλα θα κάνει ιδανικά τη δουλειά.
Βίντεο: Δείτε πως γίνεται η συνταγή
Η συνταγή για το κέικ στο τηγάνι αναρτήθηκε πολύ πρόσφατα σε λογαρασμό χρήστη στο YouTube και μας κέντρισε το ενδιαφέρον με τον ανορθόδοξο τρόπο που ψήνεται.
Υλικά
- 60 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ κακάο σε σκόνη
- 100 γρ ζάχαρη
- 60 γρ γάλα ή μισό, μισό με κρέμα γάλακτος
- 1 αυγό
- 60 ml ηλιέλαιο
- ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
- 2 βανιλίνες
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψάκι 15 εκατοστών και στρώνουμε λαδόκολλα στον πάτο
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και το γάλα (όλα σε θερμοκρασία δωματίου) με το ηλιέλαιο και την βανίλια. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλλατι και το κακάο μαζί, κοσκινίζοντάς τα μέσα στα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να ενωθούν τα υλικά σε έναν ομοιόμορφο χυλό.
- Γυρίζουμε το μείγμα στο ταψάκι
- Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι μια βάση ώστε να πατήσει το ταψάκι ώστε να μην ακουμπά στον πάτο του σκεύους και με τρόπο ώστε αυτό να κλείνει με το καπάκι.
- Αφήνουμε το σκεύος να κάψει καλά σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια προσθέτουμε το κέικ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ψηθεί το κέικ για 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.