Η αυθεντική συνταγή για νόστιμους ντοματοκεφτέδες που γίνονται μόλις σε 20 λεπτά.
Η Σαντορίνη φημίζεται για την φάβα και τους ντοματοκεφτέδες. Ένα πιάτο που οι γυναίκες του νησιού το εμπνεύστηκαν από το περίφημο Σαντορινιό ντοματάκι που υπάρχει σε αφθονία στο κυκλαδίτικο νησί.
Γενικότερα, στις Κυκλάδες οι «κεφτέδες των φτωχών» γίνονταν με διάφορα είδη χορταρικών. Δηλαδή, ότι λαχανικό υπήρχε στους κήπους πρόσθεταν αλεύρι και το τηγάνιζαν σε καυτό λάδι ένα γευστικό αποτέλεσμα.
Οι ντοματοκεφτέδες είναι ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό, ιδανικό για όσους νηστεύουν την Σαρακοστή, αλλά τρώγονται πολύ εύκολα και ως σνακ στο γραφείο. Η αλήθεια είναι πως όταν κρυώσουν είναι πιο νόστιμοι από ζεστοί.
Υλικά συνταγής για ντοματοκεφτέδες
450γρ ντομάτες ψιλοκομμένες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
50 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
πιπέρι
λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
λίγο θυμάρι
λίγο ρίγανη
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Συνταγή για ντοματοκεφτέδες
- Σε ένα μπολ βάζουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο μπολ και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ηλιέλαιο και μόλις κάψει καλά με ένα κουτάλι ρίχνουμε μέσα τους ντοματοκεφτέδες.
- Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και μόλις τους βάζουμε τους ακουμπάμε σε μια πιατέλα που από κάτω έχει απορροφητικό χαρτί.
- Σερβίρουμε (προαιρετικά) με γιαούρτι.
Μυστικά για τέλειους ντοματοκεφτέδες
- Μπορούμε στην συνταγή να προσθέσουμε 150γρ φέτα
- Στη συνταγή μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον λαχανικά όπως κολοκυθάκια και καρότο.