Συνταγή για μοναστηριακές πατάτες γιαχνί -Ενα πιάτο σκέτο λουκούμι για τη νηστεία - iefimerida.gr

Συνταγή για μοναστηριακές πατάτες γιαχνί -Ενα πιάτο σκέτο λουκούμι για τη νηστεία

Βραστές πατάτες με μυρωδικά
Βραστές πατάτες με μυρωδικά / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πλησιάζοντας στη Μεγάλη Εβδομάδα αναζητάμε νόστιμες και νηστίσιμες συνταγές με έμπνευση από την μοναστηριακή κουζίνα.

Ανατρέξαμε σε μια από τις πιο απλές και παράλληλα γευστικές συνταγές της νηστείας, τις πατάτες γιαχνί. Αναζητήσαμε τον τρόπο που τις μαγείρευε ο αναγνωρίσιμος Μοναχός Επιφάνιος, του οποίου η φήμη είχε υπερβεί τα σύνορα της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με καταγωγή από το χωριό Νικήσανη της Καβάλας, ο Επιφάνιος ήταν εγγεγραμμένος στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, αλλά εγκαταβιούσε στο κελλί του Μυλοποτάμου, το οποίο παρέλαβε ερειπωμένο και μετέτρεψε σε ένα από τα «κοσμήματα» της αθωνικής πολιτείας.

Ο καλόγερος μάγειρας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών τον περασμένο Δεκέμβριο. Καλό είναι να γνωρίζετε πως αφού πάρουν μια καλή βράση, δεν ανακατεύουμε τις πατάτες με κουτάλα, διότι ήδη έχουν αρχίσει να χυλώνουν οι πατάτες μας.

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 3 κρεμμύδια ξερά
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 180 γρ. λάδι
  • Αλάτι και ρίγανη
  • 4 δαφνόφυλλα
  • Μαυροπίπερο σε σπυριά
  • Κύμινο και κανέλα
  • Κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 2 κουταλιές τοματοπελτέ

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα πλένουμε. Τα μεν κρεμμύδια τα ψιλοκόβουμε και τα δε σκόρδα τα κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε στον ταβά το λάδι και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά, ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς.
  • Βάζουμε μες στον ταβά (τη ρηχή κατσαρόλα μας) τις πατάτες και ανακατεύουμε δυο με τρεις φορές όλα μαζί, πατάτες και κρεμμύδια. Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπαστούν οι πατάτες και ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα, το μαυροπίπερο, το αλάτι και δυναμώνουμε τη φωτιά.
  • Έπειτα από τριάντα λεπτά βρασμού προσθέτουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τον τοματοπολτέ αραιωμένο σε νερό. Ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.
  • Ύστερα από ένα τέταρτο της ώρας, χαμηλώνουμε ακόμη περισσότερο τη φωτιά στο τέταρτο και ανακινούμε την κατσαρόλα.
  • Έπειτα από ακόμη δεκαπέντε λεπτά το φαγητό μας είναι έτοιμο και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ