Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, αναζητούμε περισσότερες συνταγές που να μπορούν να συμβαδίσουν με τη νηστεία και την αποχή από το κρέας.
Κακά τα ψέμματα όμως, πολλές φορές σκοντάφτουμε στη λαχτάρα μας για κλασικά πιάτα που συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε στην καθημερινότητα. Ένα από αυτά, τα μακαρόνια με κιμά, όπως τα λέμε απλοϊκά ή για τους πιο γκουρμέ η μπολονέζ (αν και η σάλτσα μπολονέζ έχει μέσα 1 στρέμμα υλικά), ένα πιάτο με σπαγγέτι και μοσχαρίσιο κιμά.
Ευτυχώς για εμάς, στην περίοδο της νηστείας υπάρχουν τα μανιτάρια. Εκπληκτική πηγή φυτικής πρωτεΐνης που χρειάζεται για τέτοιες περιόδους, αλλά και γεύση που πραγματικά ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Έχουμε δώσει ξανά συνταγή με μανιτάρια που υποκαθιστά το κρέας, για λαχταριστό νηστίσιμο γύρο. Η επιλογή των μανιτάριων είναι προσωπική υπόθεση, αλλά ένα μιξ καστανών και λευκών, προτομπέλο ή ακόμη και πλευρότους θα προσθέσουν «πόντους» στο πιάτο.
Το κόλπο με τα μυρωδικά είναι παλιό και δοκιμασμένο. Αντί να παλεύετε να ψιλοκόψετε τα φυλλαράκια και να βρίσκετε τελικά στην πιρουνιά σκληρά κλωνάρια, δέστε τα όλα μαζί σε ένα σπάγγο. Ακόμη καλύτερα, κλείστε τα σε ένα τούλι (προσοχή να μην είναι συνθετικό) και αφήστε το μπουκέτο μυρωδικών να αφήσει τα αρώματα στη σάλτσα. Αφού ψηθεί ο κιμάς, αφαιρέστε και σερβίρετε.
Υλικά
- 1 πακέτο ζυμαρικά σπαγγέτι
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 μέτρια καρότα τριμμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 400 γρ μανιτάρια / Μισά μισά καστανά με λευκά
- 1 κονσέρβα τομάτα κονκασέ (250 γρ)
- 1 κ.γ. πελτέ τομάτας
- 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
- 1 ματσάκι φρέσκα μυρωδικά δεμένα με σπάγκο (θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό)
- Αλάτι και πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι του σεφ πολύ λεπτά σαν κιμάς. Μπορούμε να τα περάσουμε και από το μουλινέξ (χωρίς να τα λιώσουμε τελείως)
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ο κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέτουμε και το καρότο τριμμένο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη
- Τέλος ρίχνουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε καλά να λαδωθούν και να μαλακώσουν
- Σβήνουμε τα μανιτάρια με κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τον πελτέ στον πάτο του σκεύους και τον καίμε ελαφρά, πριν προσθέσουμε τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας.
- Ρίχνουμε τα μυρωδικά, κρατώντας την άκρη του σπάγκου έξω από το σκεύος για να τα αφαιρέσουμε όταν τελειώσει το μαγείρεμα. Χαμηλώνουμε, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά (αν υπάρχει καπάκι καλό είναι να σκεπάσουμε το σκεύος).
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.