Η παράδοση θέλει το Σάββατο να φουρνίζουμε ψωμάκια που συμβολίζουν το χριστιανικό θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου και εμείς έχουμε τη συνταγή.
Τα λαζαράκια πλάθονταν στο σχήμα ανθρώπου, σπαργανωμένου, όπως ο Λάζαρος τον οποίο ανέστησε ο Ιησούς Χρηστός, σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση. Σε ανάμνηση λοιπόν της Ανάστασης του Λαζάρου οι νοικοκυρές το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, δηλαδή το Σάββατο του Λαζάρου, φτιάχνουν τα λαζαράκια.
Παραδοσιακά, τα λαζαράκια είναι σταφιδόψωμα που έχουν καρφάκια γαρίφαλου για μάτια. Ανάλογα με την περιοχή, οι νοικοκυρές έβαζαν μέλι, καρύδια, σταφίδες και άλλα υλικά. Διαβάζουμε μάλιστα πως σε κάποια μέρη της Ελλάδας γυναίκες που ετοιμάζονταν να παντρευτούν έστελναν ανήμερα του Σαββάτου του Λαζάρου τα λαζαράκια στους μέλλοντες συζύγους τους.
Υλικά
- 450 γρ. αλεύρι κίτρινο σκληρό
- 1 κυβάκι νωπή μαγιά (περίπου 25γρ)
- 250ml. νερό
- 1 πορτοκάλι
- 80ml. ελαιόλαδο
- 150γρ. ζάχαρη
- 1-2 ξυλάκια κανέλας
- 1 πρέζα αλάτι
- Γαρίφαλα καρφάκια
- Σταφίδα μαύρη
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε 100ml από την ποσότητα νερού και διαλύουμε τη μαγιά με μια κουταλιά ζάχαρη. Αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη για 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά
- Σε κατσαρολάκι προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, την κανέλα, τη φλούδα από το πορτοκάλι και αφού πάρει μια βράση, αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη. Πετάμε την κανέλα και τη φλούδα
- Προσθέτουμε στο νερό το ελαιόλαδο με την υπόλοιπη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι και το αλάτι και χτυπάμε να λιώσει η ζάχαρη
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αρωματισμένο νερό με το λάδι στα στερεά υλικά και ζυμώνουμε ώσπου να πάρουμε μια ωραία, ελαστική ζύμη
- Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 8 περίπου ζυμαράκια και πλάθουμε τα λαζαράκια. Με ένα κορδόνι σχηματίζουμε τα χέρια και προσθέτουμε τα δύο γαρίφαλα με τις σταφίδες για μάτια. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για μισή ώρα.