Αν μια περιοχή της Ελλάδας γνωρίζει καλύτερα τα χόρτα της ελληνικής παράδοσης, αυτή είναι σίγουρα η Κρήτη. Με αυτές τις μυρωδιές ετοιμάζουμε, ίσως, την πιο παραδοσιακή συνταγή της.
Ο μάραθος αποτελεί συστατικό για δεκάδες παραδοσιακές συνταγές σε όλα τα ελληνικά νησιά. Η στρογγυλή, τηγανητή μαραθόπιτα με φύλλο από την Κρήτη όμως ξεχωρίζει για τη μοναδική γεύση της. Τραγανό απολαυστικό φύλλο και μια γέμιση από μυρωδάτα, πεντανόστιμα χόρτα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά.
Υλικά
- 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 ml νερό
- 50ml ελαιόλαδο
- 30ml ρακή
- Το χυμό από μισό λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
- 3 ματσάκια μάραθο φρέσκο
- ½ κιλό διάφορα χόρτα (1 μικρό πράσο, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 100ml ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, τη ρακή και το λεμόνι. Προσθέτουμε λίγο, λίγο το νερό και ανακατεύουμε ώσπου να πάρουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα χορταρικά. Τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να βγάλουν κάποια από τα υγρά τους.
- Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τον μάραθο και ανακατεύουμε να μαραθεί και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πάρουν μια βράση για 10 λεπτά.
- Βγάζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε να κρυώσουν
- Μοιράζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια και ανοίγουμε σε φύλλα, όσο πιο λεπτά γίνεται. Με ένα πιάτο διαμέτρου 15 εκατοστών περίπου, κόβουμε σε στρογγυλά τα φύλλα
- Απλώνουμε τη γέμιση στο κέντρο του ενός φύλλου και σκεπάζουμε με ένα άλλο. Πιέζουμε τις άκρες με ένα πηρούνι να κλείσουν καλά
- Τηγανίζουμε τις μαραθόπιτες σε λίγο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, να πάρουν χρώμα
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο