Συνταγή για παραδοσιακή αλευρόπιτα -Οπως τη φτιάχνουν στην Ηπειρο, γίνεται στο πι και φι - iefimerida.gr

Συνταγή για παραδοσιακή αλευρόπιτα -Οπως τη φτιάχνουν στην Ηπειρο, γίνεται στο πι και φι

Συνταγή για αλευρόπιτα
Συνταγή για αλευρόπιτα /Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αλευρόπιτα είναι μια παραδοσιακή πίτα από την περιοχή του Ζαγορίου. Μια συνταγή για ένα χυλό που ψήνεται στο φούρνο, γίνεται στο πι και φι και γλείφουν όλοι τα δάχτυλά τους.

Ενα από τα μυστικά της συνταγής είναι ότι η αλευρόπιτα πρέπει να είναι εξαιρετικά λεπτή. Περίπου 1 εκατοστό. Επιπλέον δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιοήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του γιατί σκοπός μας είναι αυτή η πίτα να ΜΗΝ φουσκώσει. Κρίσιμο σημείο: Πρέπει να υπάρχει πολύ λάδι στο ταψί έτσι ώστε η πίτα μας ουσιαστικά να τηγανιστεί σε αυτό.

Υλικά συνταγής για αλευρόπιτα

  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 φλ. χλιαρό νερό
  • 1 φλ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 3 αυγά
  • 25ο γραμμάρια φέτα
  • 250 γραμμάρια ανθότυρο
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 60 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
  • λίγη ρακή (προαιρετικά)
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση συνταγής για αλευρόπιτα

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς
  • Με τη μισή ποσότητα από το βούτυρο και λίγο λάδι αλείφουμε το ταψί μας.
  • Το βάζουμε στο φούρνο να κάψει.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Κρατάμε στην άκρη το ένα από τα τρία αυγά και μια μικρή ποσότητα από το μείγμα των τυριών μας και το λάδι με το βούτυρο.
  • Ο χυλός μας πρέπει να είναι αραιός. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμη.
  • Βάζουμε το χυλό μας στο ταψί και με το χέρι ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα των τυριών, το αυγό που έχουμε χτυπήσει και στο τέλος περιχύνουμε με το λάδι και το βούτυρο.
  • Προσέχουμε η πίτα μας μέσα στο ταψί να μην ξεπερνά σε πάχος το 1 εκατοστό.
  • Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 200 και βάζουμε μέσα να ψηθεί μέχρι να ροδίσει.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συνταγή πίτα υλικά εκτέλεση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ