Μια συνταγή για χοιρινό διαφορετική από όσες έχετε δοκιμάσει ως σήμερα. Με αρώματα εσπεριδοειδών και μελωμένο αποτέλεσμα χάρη στο ψήσιμο στη γάστρα.
Το πορτοκάλι ταιριάζει πολύ με τα κόκκινα κρέατα και σε αυτή τη συνταγή θα δείτε πως παντρεύει σχεδόν όλα τα λαχανικά που συνηθίζουμε να προσθέτουμε σε παρόμοια πιάτα.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Καλό είναι το κομμάτι του χοιρινού να είναι μπούτι και όσο γίνεται πιο καθαρό από λίπη και ίνες. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κρεοπώλη για το ιδανικό κρέας στη γάστρα.
Επειδή το φαγητό θέλει αρκετή ώρα στον φούρνο και στη σκεπασμένη γάστρα, τσεκάρετε τα υγρά του περίπου μισή ώρα πριν από τον χρόνο που υπολογίζετε να το βγάλετε από τον φούρνο.
Τα πορτοκάλια είναι κάποιες φορές πολύ γλυκά και δεν διαθέτουν την απαραίτητη οξύτητα για να πάρει άρωμα και γεύση το φαγητό. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα από αυτά με ένα λεμόνι.
Υλικά
- 1/2 κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες
- 3 πιπεριές γλυκιές, ψιλοκομμένες
- 300 γρ. λευκά μανιτάρια σε ροδέλες
- 4-5 πατάτες
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3-4 πατάτες
- 2-3 καρότα
- Για τη σάλτσα: 4-5 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
- Χυμό από 2-3 πορτοκάλια
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα, κόβουμε σε κομμάτια και αφήνουμε στην άκρη. Πλένουμε τις πιπεριές και ψιλοκόβουμε, μαζί με τα μανιτάρια και το ξερό κρεμμύδι.
- Αλατοπιπερώνουμε το χοιρινό και το βάζουμε στη γάστρα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το λάδι, το χυμό πορτοκάλι, τη μουστάρδα και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά ώστε να ενωθεί η σάλτσα και περιχύνουμε το κρέας και τα λαχανικά στη γάστρα.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στον αέρα.